Mikulec: Lučanský mi povedal, buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja

Opozícia vyčíta ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), že má podiel na smrti generála Milana Lučanského. Ten sa bráni, že opozícia o tom nič nevie.

16.06.2021 08:48
debata (375)

VIDEO: Mikulec o Lučanského slovách: buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja.

Video

Na mimoriadnej schôdzi Národnej rady, ktorej jediným bodom je odvolávanie Mikulca, sa minister dotkol aj smrti Milana Lučanského.

„Ja som sa s ním rozprával hodiny. Ja som sa s ním dohodol o tom, že odíde,“ povedal Mikulec. „Odišiel veľmi korektne, dostal dokonca medailu. Neviete o tom absolútne nič,“ vytkol opozícii.

Mikulec tvrdí, že v jeho kancelárii odznel rozhovor aj o tom, čo bude, keď Lučanský odíde zo zboru.

„Mne povedal do očí, keď odchádzal: Čo si myslíte, pán minister, čo sa stane, keď odídem? Povedal som mu, že neviem. Pán minister, buď ma dajú dole oni alebo sa dám dole ja,“ opísal rozhovor Mikulec. „Vy viete, že generál Lučanský spáchal samovraždu,“ obrátil sa priamo na opozičných poslancov.

Podľa Mikulca opozícia znevažuje Lučanského práve spôsobom, akým hovorí o jeho posledných dňoch.

Takzvané pexeso Veroniky Remišovej (Za ľudí).... Foto: FB Veroniky Remišovej
pexeso, Veronika Remišová Takzvané pexeso Veroniky Remišovej (Za ľudí). Prvé naznačilo, koho treba "odstrániť" z verejného života, zverejnila ho na sociálnej sieti v máji 2020, vtedy bol napríklad Milan Lučanský ešte policajným prezidentom. Ďalšie, odškrtnuté, prišlo na sklonku roka.

Lučanský k vlaňajšiemu septembru odišiel nielen z miesta policajného prezidenta, ale aj zo zboru. Sám vtedy hovoril o politizácii polície, na ktorom sa nechce zúčastňovať.

Spory s policajným prezidentom však mala vláda, najmä vtedajší premiér Igor Matovič (OĽaNO) v podstate od začiatku svojho mandátu. Matovič Lučanskému odkazoval, že ide o sabotáž, keď minulý rok počas Veľkej noci kontrolovala polícia prechod medzi okresmi. Aj Mikulec viackrát naznačoval, že mu obsadenie postu policajného prezidenta nevyhovuje.

VIDEO: Ľudia sa lúčia s generálom Milanom Lučanským pred prezídiom policajného zboru v Bratislave po jeho smrti. (8. 1. 2021)

Video

Lučanského v decembri polícia obvinila z korupcie. Usvedčovať ho mali kajúcnici, ktorí vystupujú vo viacerých kauzách. Špecializovaný trestný súd bývalého prvého muža polícia poslal do väzby.

V prešovskom ústave sa Lučanský zranil v cele, vo vojenskej nemocnici v Ružomberku musel podstúpiť operáciu oka a doliečoval sa vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Rezort spravodlivosti nedokázal včas a ani vierohodne vysvetliť toto zranenie, čo stálo hlavu vtedajšieho šéfa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana.

Lučanského premiestnili späť do ústavu v Prešove, kde ho 29. decembra 2020 našli bachari obeseného na teplákovej bunde. Zomrel na druhý deň v prešovskej nemocnici. Jeho smrťou sa zaoberala aj špeciálna komisia, v ktorej mala Pravda svojho zástupcu. Ten konštatoval, že komisia síce konštatovala, že smrť si Lučanský spôsobil sám, nemala však k dispozícii všetky dôležité a podstatné dokumenty.

VIDEO: Závery komisie, zriadenej ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou na vyšetrenie smrti generála Milana Lučanského.

Video

© Autorské práva vyhradené

375 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Roman Mikulec