Mikulec ostáva vo funkcii ministra vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo funkcii ministra vnútra. Poslancom sa ho v stredu po dvoch dňoch trvania mimoriadnej schôdze Národnej rady nepodarilo odvolať. Za jeho odvolanie bolo potrebných najmenej 76 hlasov.

16.06.2021 09:33 , aktualizované: 20:14
Roman Mikulec Foto:
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO)
debata (482)

Za odvolanie Mikulca hlasovalo zo 135 prítomných 53 poslancov, proti bolo 72. Desiati poslanci sa zdržali hlasovania, medzi nimi boli deviati poslanci z koaličného hnutia Sme rodina. Dvaja z hnutia nehlasovali, a to Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská.

Pčolinský už krátko pred hlasovaním vysvetlil svoj postup tým, že využije zelenú kartu, ktorú dostal od predsedu hnutia a nezúčastní sa na hlasovaní.

„Tento môj postoj je dosť jednoznačný, ako aj moje vyjadrenia za uplynulé dni, za ktorými si stojím,“ povedal. Svojou neúčasťou sa vyhol tomu, aby hlasoval za opozičný návrh, ale aj tomu, aby Mikulca podporil.

Už dopredu spolu s Pčolinskou avizovali, že minister vnútra nemá ich dôveru. Zdržanie sa väčšej časti klubu Sme rodina označil Pčolinský za vyjadrenie vôle poslaneckého klubu. Zdôraznil, že tak nehlasovali s opozíciou. Prečo sa takto rozhodli, nepovedal, nechcel vynášať z rokovania klubu. Zopakoval len, že mali na to svoje dôvody.

Peter Pčolinský Čítajte viac Pčolinský: Mikulec len svieti a kúri. V zbore má 'bordel'

Diskusia k návrhu na odvolanie šéfa rezortu vnútra trvala dva dni. Zapojilo sa do nej vyše 20 rečníkov. Medzi nimi boli aj viacerí ministri a premiér. Mikulec vystúpil v diskusii viackrát. Niekoľkokrát sa vyjadrili aj predkladatelia návrhu na jeho odvolanie.

Opozícia chcela vysloviť nedôveru Mikulcovi pre podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Video: Hlasovanie o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca.

Video

Mimoriadna schôdza podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) ukázala, že šéf Smeru Robert Fico dnes nazýva svojich bývalých nominantov kriminálnikmi len preto, že vypovedajú na svojich ďalších priateľov. Heger i Mikulec sa poďakovali koaličným poslancom za podporu, podľa premiéra poslanci vyjadrili Mikulcovi silnú dôveru.

Heger si nemyslí, že postoj niektorých poslancov Sme rodina, ktorí sa zdržali, bude problém pre fungovanie koalície. „Roman Mikulec ostáva ministrom vnútra, porušenie koaličnej zmluvy by bolo, ak by niekto hlasoval za, to sa nestalo, ja som rád,“ dodal premiér.

Aj podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára jeho hnutie neporušilo koaličnú zmluvu a nehlasovalo s opozíciou. Zároveň upozornil, že nemožno chcieť dosiahnuť spravodlivosť nečestnými spôsobmi. Je rád, že Mikulec odvolávanie ustál. Hovorí, že koalícia dala jasný signál, že sa nevzdáva a nenechá sa opozíciou „rozvyklať“.

Šéf parlamentu skonštatoval, že v minulosti za vlády Smeru sa diali zlé veci a určitá skupina si sprivatizovala spravodlivosť. Tvrdí, že výsledky toho vidieť dodnes vo vysokej nedôvere voči silovým zložkám.

Nebol by rád, keby sa podobné veci zopakovali aj v súčasnosti. „Nesmieme dopustiť, aby sme chceli dosiahnuť spravodlivosť nečestnými spôsobmi alebo nadužívaním práva. Musíme týchto gaunerov potrestať, som za každé vyšetrovanie, ale musí to byť zákonným spôsobom,“ podčiarkol. Všetky orgány v silových zložkách by mali mať podľa neho voľné ruky, robiť si svoju robotu a nik by im do toho nemal zasahovať.

Heger po hlasovaní tiež pripomenul, že nástupom tejto vlády sa uvoľnili ruky orgánom činným v trestnom konaní. „Postupne všetky tie kauzy, o ktorých sme roky počúvali, že skutok sa nestal, polícia začala vyšetrovať,“ skonštatoval s tým, že ľudia, ktorí sú dnes obviňovaní zo závažnej trestnej činnosti, sú hlavne nominanti Fica či expremiéra Petra Pellegriniho. Podľa premiéra títo ľudia rozkrývajú korupčné schémy, ktoré používala bývalá vláda.

Klub OĽaNO po hlasovaní k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.

Mikulec sa poďakoval poslancom OĽaNO aj ostatným koaličným poslancom, ktorí ho podporili. Je to pre neho ďalším záväzkom, aby naďalej vykonával svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím. Počas schôdze si podľa svojich slov vypočul rôzne konšpiračné teórie, myslí si, že opozičným poslancom nešlo o pravdu. „Nespreneverím sa žiadnym veciam, ktoré mi chceli niektorí z opozície našiť,“ vyhlásil.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš doplnil, že poslanci Smeru sa snažili mimoriadnou schôdzou prekryť strach z toho, že tu 12 rokov budovali systém svojich ľudí, ktorí rozkrádali krajinu a korumpovali ju. Hovorí, že je tu vojna o spravodlivosť. Verí, že všetci, ktorí rozkrádali štát, budú potrestaní.

Opozícia už avizovala, že bude chcieť navrhnúť odvolávanie premiéra z funkcie. Heger reagoval, že veľmi rád bude pripomínať všetky hriechy, kauzy a zločiny, ktoré bývalá vláda napáchala za 12 rokov svojho pôsobenia. Minister financií Igor Matovič uviedol, že to veľmi rád opozícii „spočíta“, ak by aj jeho chceli odvolávať. Ak by podali návrh na jeho odvolanie, bude rád.

Podľa poslanca Ľuboša Blahu (Smer) opozícia pri pokuse o odvolávanie Mikulca ponúkala fakty a dôkazy, no zo strany ministra a koalície nezazneli žiadne argumenty. Dodal, že zo strany koalície zaznievali vyhrážky, že ich budú zatvárať.

Blaha Mikulcovi vyčítal rodinkárstvo. Pripomenul, že firmy Mikulcovho otca a brata dostali „kšefty“ s vojenským spravodajstvom v čase, keď v ňom súčasný minister vnútra pôsobil. Dodal, že to nespochybnil ani samotný Mikulec.

Líder Smeru Robert Fico po schôdzi parlamentu k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca.

Poukázal tiež na amaterizmus ministra. Za závažné považuje Blaha systém tzv. nastrčených udavačov, ktorí sa majú zneužívať na politické čistky. Je to podľa Blahu fakt, o ktorom hovorí správa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Mimoriadna schôdza na odvolanie ministra vnútra Mikulca ukázala podľa lídra strany Hlas Petra Pellegriniho nekompetentnosť ďalšieho člena vlády, adeptov na odvolávanie je množstvo.

Pellegrini preto naďalej plánuje odvolávanie premiéra Eduarda Hegera. Hovorí o jedinej ceste, ako krajinu zbaviť tejto „nekompetentnej vlády“.

„Táto schôdza ukázala absolútnu kompetentnosť ďalšieho člena vlády po ministerke Kolíkovej. Adeptov na odvolávanie je veľké množstvo. Minister nevyvrátil žiadne podozrenia, ktoré mu boli kladené. Ak o tom nevie, tak tam nemá čo robiť. Žial, ja sa bojím, že to všetko sa deje na rezorte vnútra s jeho vedomím, čo je ešte obludnejšie,“ povedal Pellegrini v súvislosti s podozreniami, že v silových zložkách existuje skupina, ktorá má manipulovať výpovede svedkov a vyšetrovanie viacerých káuz.

Pellegrini avizoval, že ďalší postup jeho mimoparlamentná strana Hlas oznámi vo štvrtok. „Prichádza čas, aby sme sa vážne začali zaoberať otázkou odvolania celej vlády. Budeme pravdepodobne zvažovať návrh na odvolanie celej vlády, čo sa robí cez návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi,“ ozrejmil. Považuje to za jedinú cestu, ako Slovensko zbaviť „tejto nekompetentnej, amatérskej, neschopnej vlády“.

parlament Čítajte viac Mikulec čelí odvolávaniu. Fico čítal zo správy SIS. Matovič ho označil za mafiána

Schôdza sa začala v utorok, vystúpilo na nej desať rečníkov, okrem predkladateľov zo Smeru aj niektorí členovia vlády. V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie.

482 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Roman Mikulec