Šéfa gangu sýkorovcov Róberta Lališa uznal súd za vinného, trest mu neuložil

Šéfa zločineckého gangu sýkorovcov Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, uznal v stredu Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica za vinného, trest mu však neuložil, keďže si už za iné skutky odpykáva doživotie.

16.06.2021 14:47 , aktualizované: 18:22
debata (2)

Od septembra 2019 čelil spolu so šiestimi komplicmi obžalobe zo starých vrážd, vrátane vraždy východoslovenského bosa Róberta Holuba, pokusu o vraždu, všeobecného ohrozenia a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami ako aj členstva v zločineckej skupine. Rozsudok nie je právoplatný, jeho obhajca podal odvolanie priamo v súdnej sieni.

Lališ na vyhlásenie rozsudku neprišiel a ani jeho komplici Ivan C. a Alojz K., ktorí sú takisto ako on odsúdení na doživotie za staré mafiánske vraždy z rokov 1998 a 1999, takže aj u nich súd upustil od uloženia trestu. Rovnako rozhodol aj v prípade Jozefa R., ktorý už má doživotie a je vo väzení v Maďarsku. Trest Juraja H., ktorý je vo väzení za iné trestné činy, je aktuálne 24 rokov, prokurátor navrhoval o rok viac.

Martina B., ktorý ako jediný prišiel v stredu na súd, senát ŠTS oslobodil spod obžaloby a rovnako aj obžalovaného Ladislava B. Ako reagoval predseda senátu ŠTS, ich vinu sa nepodarilo preukázať, zostali pochybnosti. Obaja sú však vo väzení za iné skutky.

Podľa obžaloby jedným z deviatich skutkov členov „sýkoriek“, za ktoré sa zodpovedali pred senátom ŠTS, bola vražda východoslovenského bosa Róberta Holuba. Najprv na neho strieľali na pumpe v Košiciach 22. septembra 1997, následne to urobili v bratislavskom hoteli koncom septembra, napokon ho zastrelili v nemocnici na Kramároch 5. októbra 1997.

Medzi ďalšie patrila i vražda Maxima Malkartiho, ktorá sa odohrala v roku 1998 v Bratislave, likvidácia člena skupiny Tibora Bugára, ktorá sa stala v roku 1999 či vražda Jozefa Hamalu v lete 1999 v Českej republike. Pozostatky sa našli až v roku 2013 v okolí Brna.

„Na dnešnom pojednávaní bola ukončená druhá kauza vo vzťahu k jadru zločineckej skupiny sýkorovcov. Došlo k uznaniu viny u piatich obžalovaných. Je to v podstate v súlade s návrhom prokurátora. Jediný rozdiel bol u obžalovaného Jozefa H., kedy prokurátor navrhoval 25 rokov pri ukladaní súhrnného trestu spolu s predchádzajúcim odsúdením, ale súd mal ten názor, že predchádzajúci trest na 24 rokov je dostatočný," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #Róbert Lališ