V 10 okresoch je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov

Desať okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR vyhlásilo v súvislosti s pretrvávajúcimi horúčavami čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v prírodnom prostredí. V tejto súvislosti platí viacero zákazov, pričom pri ich porušení hrozí pokuta až do výšky 16 596 eur. Hasiči o tom informujú na sociálnej sieti.

17.06.2021 10:55
debata

„Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlási Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru pre celé územie okresu alebo časť územia okresu,“ vysvetlili hasiči. Dôvodom na jeho vyhlásenie je napríklad niekoľko dní pretrvávajúce suché a teplé počasie, či zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov.

V oblastiach, kde je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov v prírodnom prostredí, je zakázané fajčiť a odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

„V prípade porušenia Okresné riaditeľstvo môže uložiť pokutu právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá poruší povinnosť ustanovenú v tomto zákone až do výšky 16 596 eur, fyzickej osobe môže byť pri previnení uložená pokuta do výšky 331 eur,“ priblížili hasiči.

Aktuálne čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru vyhlásil Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta (HaZÚ) SR Bratislavy a okresné riaditeľstvá HaZZ v Pezinku, Trnave, Dunajskej Strede, Galante, Skalici, Leviciach, Žiline, Čadci a Vranove nad Topľou. Zoznam je každodenne aktualizovaný na webovej stránke www.hasicisr.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Požiare #HaZZ