Pellegrini hovorí o zlyhávaní vlády v každom rezorte, chce ju odvolať

Vláda zlyháva vo všetkých rezortoch, takto zle krajinu neriadila žiadna garnitúra v histórii. Vyhlásil to nezaradený poslanec a expremiér Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii. Zdôraznil, že preto bude spolu so svojimi poslancami iniciovať mimoriadnu schôdzu na odvolanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Jeho odvolaním by padla celá vláda. Pellegrini skonštatoval, že nemá zmysel odvolávať jednotlivých ministrov a musí padnúť celá vláda. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze plánujú podať v najbližších dňoch, budúci týždeň chcú zvážiť najlepší termín. Urobiť tak však mienia ešte pred letnými dovolenkami poslancov.

17.06.2021 11:45
debata (23)

VIDEO: Pellegrini: Vláda patrí do politickej minulosti. Hlas zbiera podpisy na jej odvolanie.

Video

„Dozbierame podpisy na odvolanie celej vlády. Nemá zmysel ísť po jednotlivých ministroch, pretože táto vláda zlyháva všade,“ povedal Pellegrini s tým, že kabinet nedokáže ďalej riadiť krajinu a obáva sa, čo bude ďalej, ak ostane vládna garnitúra pri moci. „Takto zle krajinu neriadila ešte žiadna vláda,“ podotkol. Mimoriadna schôdza, ktorú chcú iniciovať, nemá byť podľa jeho slov len o premiérovi. „Každý deň tejto vlády škodí krajine,“ uviedol s tým, že spravia všetko pre otvorenie schôdze, na ktorej sa bude hovoriť o prešľapoch každého jedného člena exekutívy.

Podotkol, že vláda nedokáže vyvodiť politickú zodpovednosť voči žiadnemu členovi vlády, ktorý nezvláda svoju funkciu. Tvrdí, že takýchto ministrov je v kabinete viac. Kritizoval napríklad ministerku kultúry Natáliu Milanovú, neschopný je podľa neho aj expremiér a minister financií Igor Matovič i minister vnútra Roman Mikulec (všetci OĽANO). Poukázal tiež na nízku dôveru voči Matovičovi a obáva sa toho, čo bude so štátnymi financiami, keď bude naďalej šéfovať rezortu financií.

Pellegrini dodal, že vláda zlyháva aj v príprave na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu a pri ochrane hraníc v súvislosti s letným cestovaním. Namieta, že nemáme žiadne nástroje či aplikácie, napríklad e-karanténu, na kontrolu dovolenkárov. Situáciu by podľa vlastných slov riešil povinnou e-karanténou pri príchode ľudí z krajín, o ktorých by sa rozhodlo, že sú rizikové.

Kritizoval i návrh reformy nemocníc zo strany ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Pellegrini tvrdí, že návrh stratifikácie nemocníc, ktorý v minulosti presadzoval s vtedajšou ministerkou Andreou Kalavskou neobsahoval zoznam nemocníc, ktoré treba zrušiť. Podľa jeho slov chceli začať najskôr riadny zber dát, na základe ktorého by sa stratifikácia robila. Súčasná vláda však podľa neho takéto dáta nemá a rovno navrhuje rušenie nemocníc.

V súvislosti s medializovanými informáciami o tom, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala podpredsedu predstavenstva MH Manažmentu Andreja H., Pellegrini uviedol, že nemá bližšie informácie. Ak sú na to dôvody, tak s tým nemá problém. Ak by však mal byť len držaný vo väzbe bez dôkazov a iba na základe výpovede kajúcnikov, pokračovalo by podľa neho to, čo namietala opozícia pri odvolávaní Mikulca.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Peter Pellegrini