Mikulec: Konkrétne opatrenia by mohol prijať ústredný krízový štáb v pondelok

Nové opatrenia, ktoré majú reagovať na aktuálnu pandemickú situáciu, by mohol prijať ústredný krízový štáb v pondelok. Jednotlivé rezorty majú dovtedy pripraviť konkrétne návrhy. Po štvrtkovom zasadnutí štábu o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

17.06.2021 14:09 , aktualizované: 17:24
debata (34)

„V princípe ide o to, aby sme získali lepší prehľad o ľuďoch, ktorí sa vracajú z rôznych krajín,“ načrtol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hovorí napríklad o kontrolách na hraniciach, ale aj lepšej možnosti trasovania v rámci prípravy na tretiu vlnu. Témou rokovania bol aj výskyt delta variantu.

„Súčasne bude dôležitou úlohou informovať obyvateľov, že jedinou slobodou je vakcinácia, pretože záujem o očkovanie v súčasnosti stagnuje,“ doplnil Lengvarský. Občania by mali byť tiež informovaní o potrebe online registrácie cez eHranicu a o tom, za akých podmienok možno cestovať.

Minister vnútra apeloval na občanov, aby mali pri cestovaní na pamäti, že situácia sa bude meniť a štát musí na ňu reagovať. „V hre je aj povinná štátna karanténa, otázka je, v akej forme,“ povedal. Možnosťou je podľa neho napríklad zaviesť ju pri zistení porušení opatrení. Nevylúčil aj prípadné úpravy v cestovnom semafore.

Odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry prosí všetkých, aby dovolenkovali na Slovensku, prípadne cestovali tam, odkiaľ sa možno vrátiť autom. Poukázal na premenlivosť situácie v súvislosti s výskytom nových mutácií vírusu.

„Cestujte do bezpečných zelených krajín, najlepšie v Európe, nechajte sa predtým zaočkovať a pozorne sledujte, čo máte robiť po návrate, a spravte to,“ odporučil ľuďom šéf rezortu zdravotníctva.

Klus: Musíme urobiť všetko preto, aby ľudia neobchádzali pravidlá cestovania

Musíme robiť všetko preto, aby pri návrate zo zahraničia občania neobchádzali pravidlá. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus to uviedol pred štvrtkovým zasadnutím ústredného krízového štábu. Témou rokovania má byť práve režim na hraniciach, a to najmä v súvislosti so šírením delta variantu koronavírusu v Európe.

Cestou, ako zabrániť porušovaniu pravidiel, môže byť podľa Klusa spolupráca so susednými krajinami pri kontrole slovenských občanov, využitie dát od mobilných operátorov, ale aj pravidelnejšia kontrola na našich hraniciach. Delta variant označil štátny tajomník za seriózny problém pre celú Európu. Hrá sa podľa neho o čas, aby sme sa zaočkovali čo najviac.

„Napriek tomu, že sme si mysleli, že zelené krajiny budú počas leta bezpečné, nemusí to tak byť. Ospravedlňujem sa tým občanom, ktorí si mysleli, že zelená krajina bude zelenou navždy, môže sa to zmeniť zo dňa na deň. Vystríhame všetkých, ktorí dnes cestujú mimo SR, že sa môžu vrátiť do úplne iných podmienok, z akých odchádzali,“ upozornil Klus.

Krajniak: Monitoring na slovenských hraniciach by sa mohol sprísniť

Monitoring na slovenských hraniciach by sa mohol v súvislosti s novým indickým variantom koronavírusu sprísniť. Pred štvrtkovým rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Predpokladá, že prísnejší režim na hraniciach bude na krízovom štábe jedným z návrhov, ktorý budú zvažovať.

„Som za to, že by sme mali sprísniť monitoring na hraniciach alebo upraviť opatrenia tak, aby sme vedeli, ak sa indický variant vírusu preniesol na Slovensko, a prijali opatrenia,“ skonštatoval Krajniak.

Poukázal na to, že indický variant sa viac šíri v Portugalsku a pred dvoma dňami sa pár kilometrov od Slovenska konal futbalový zápas, kde bolo niekoľko tisíc portugalských fanúšikov. „Možno by bolo dobré urobiť skríningové opatrenia, aby sme zistili, ako je indický variant prítomný na Slovensku,“ podotkol. Minister predpokladá, že rezort zdravotníctva bude mať nejaké návrhy.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus #Milan Krajniak #koronavírus #Covid-19 #Ústredný krízový štáb