Andreja Holáka vo štvrtok podvečer prepustili zo zadržania, potvrdil jeho advokát

Bývalého podpredsedu predstavenstva MH Manažment Andreja Holáka vo štvrtok podvečer prepustili zo zadržania. Potvrdil to jeho advokát Peter Erdős. Upozornil na to spravodajský portál TV Markíza tvnoviny.sk.

18.06.2021 11:12 , aktualizované: 17:10
debata (10)

Andreja Holáka zadržali vo štvrtok ráno, stíhaný je ako pomocník pri zločine machinácie vo verejnom obstarávaní z čias, keď bol podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

„V poobedňajších hodinách bol vypočutý ako obvinený, kde sa veľmi podrobne a zrozumiteľne vyjadril ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu. Skutok ako taký poprel, zároveň voči uzneseniu podal sťažnosť. Momentálne uznesenie o vznesení obvinenia ešte nie je právoplatné,“ povedal jeho právny zástupca Erdős. Myslí si, že je pochybné, či to, čo sa jeho klientovi kladie za vinu, je aj trestný čin.

„ÚVO bol oslovený zo strany Finančného riaditeľstva SR o poskytnutie výkladu k zákonu o verejnom obstarávaní, akým spôsobom môžu obstarávať v rámci nejakého režimu,“ spresnil s tým, že z úradu poskytli všeobecný výklad k zákonu „vo vzťahu k tomu, že ak budú splnené zákonné predpoklady na dané možnosti obstarania, tak môžu postupovať len zákonným spôsobom. Zároveň uviedli, že nezodpovedajú za akýkoľvek proces verejného obstarávania“.

Video: Sulík k Holákovi: Padni komu padni. (17. 6. 2021)

Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiada kolúznu väzbu pre jednu obvinenú osobu z akcie Mýtnik II. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Má ísť o architekta Miroslava S., ktorý je obvinený zo zločinu prijímania úplatku.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na vzatie do väzby obvineného M. S. (na jednu osobu), obvineného zo zločinu prijímania úplatku z dôvodu kolúznej väzby,“ spresnila hovorkyňa.

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe. Zadržala dve osoby, pričom Andrej Holák bol vo štvrtok podvečer prepustený zo zadržania.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry z dvoch zadržaných osôb jednu prepustil zo zadržania a na druhého zadržaného obvineného predložil prokurátorovi podnet na jeho väzobné stíhanie,“ spresnil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #MH Manažment