Požiar v košickej nemocnici spôsobil škody za minimálne pol milióna eur

Generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Ján Slávik uviedol, že prvotné odhady následkov požiaru v nemocnici hovoria o škode vo výške do pol milióna eur.

18.06.2021 12:15 , aktualizované: 17:33
oheň, nemocnica, Košice Foto: ,
Požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.
debata

Oboznámiť sa s aktuálnou situáciou prišiel v rámci svojho pracovného programu v Košiciach aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), ktorý ocenil postup zdravotníkov aj záchranárov. „Budeme sa snažiť aj zo strany Ministerstva zdravotníctva pomôcť nemocnici túto nepríjemnú situáciu riešiť,“ povedal.

Požiarom boli zasiahnuté priestory septického oddelenia Kliniky úrazovej chirurgie. Jej primár Ľuboš Tomčovčík spresnil, že z dôvodu zadymenia museli evakuovať 56 pacientov. Presunuli ich v rámci svojej nemocnice a čiastočne aj do okolitých nemocníc.

„Evakuáciu realizovali priamo naši zamestnanci, odťahovali pacientov na lôžkach mimo budovu. Tým sme dosiahli to, že ani jeden nebol zranený,“ povedal s tým, že požiar vypukol na oddelení, kde sa realizovala hygienická maľba. K príčine sa vyjadriť nevedel.

Video: Požiar v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach

Video

Dočasná úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti

Situácia v nemocnici Louisa Pasteura je po štvrtkovom požiari v budove urgentného príjmu na Rastislavovej ulici stabilizovaná. V takzvanej Starej nemocnici nateraz poskytujú ambulantnú starostlivosť v štandardnom režime, okrem traumatológie, ktorá bude poskytovaná na pracovisku na Triede SNP.

„Ihneď, ako nám to situácia umožní, budeme postupne vracať kliniky, oddelenia do pôvodného režimu. Nateraz sme nariadili dočasnú zmenu organizácie práce a dočasne sme reprofilizovali lôžka v oboch našich areáloch. Všetky akútne operačné výkony traumatológie budú vykonávané na Triede SNP,“ spresnil na piatkovom brífingu výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Vo štvrtok večer posilnili urgentnú službu na Triede SNP a riešili odklon urgentných trauma pacientov, ktorí vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Aktuálnu situáciu stále monitorujeme a vyhodnocujeme priebežne podľa vzniknutých nepredvídateľných okolností,“ dodal.

Pracoviská II. chirurgická klinika, Urologické oddelenie, Gynekologicko – pôrodnícke oddelenie v budove monobloku na Rastislavovej ulici naďalej poskytujú zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime.

Podľa informácií, ktoré na sociálnej sieti zverejnilo Prezídium HaZZ, zasahovalo na mieste celkom 22 profesionálov z hasičských staníc Košice-Požiarnická, Teplárenská a Šaca, ktorým sa požiar podarilo zlikvidovať krátko po 18.00 h.

Polícia na mieste udalosti vykonala prvotné úkony, objekt zabezpečila a na mieste činu v piatok vykonáva rozsiahla obhliadka za prítomnosti expertov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru a Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR.

Na miesto udalosti vo štvrtok prišiel aj premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý sa v rámci svojho pracovného programu nachádzal na východnom Slovensku. Vyzdvihol rýchlu evakuáciu pacientov. „Chcem sa poďakovať všetkým základným zložkám, či už hasičom, alebo policajtom, ale vôbec aj personálu nemocnice, pretože tú koordináciu zvládli veľmi dobre,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #požiar #Nemocnica L. Pasteura