Mutácia delta ovládla Britániu, pokračuje do Európy

Variant koronavírusu delta (indický) dominuje vo Veľkej Británii a postupne sa šíri aj v kontinetálnej Európe.

19.06.2021 06:15 , aktualizované: 21:54
Londýn, koronavírus, Covent Garden Foto: ,
Prechádzka v Covent Garden v Londýne.
debata (173)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:53 Počet úmrtí spojených s koronavírusom prekonal v Brazílii hranicu 500 000. Podľa agentúry AP to oznámil minister zdravotníctva Marcelo Queiroga. Krajina s 210 miliónmi obyvateľmi v posledných dňoch hlásila v priemere 2 000 úmrtí denne.

Celková bilancia obetí covidu je v Brazílii v absolútnych číslach najvyššia na svete po Spojených štátoch, kde si pandémia vyžiadala podľa oficiálnych dát zhruba 600 000 životov.

Minister Queiroga potvrdil, že mŕtvych po nákaze koronavírusom zaznamenali brazílske úrady už viac ako pol milióna. „Pracujem neúnavne na tom, aby sme zaočkovali všetkých Brazílčanov v čo najkratšom čase a zmenili scenár, ktorý nás sužuje už viac ako rok,“ uviedol na twitteri.

Brazília v posledných dňoch registruje v priemere 70 000 nových ochorení denne. Podľa vládnych dát je iba 11,4 percenta obyvateľov plne zaočkovaných.

Po celej tejto juhoamerickej krajine dnes vyšli do ulíc tisíce ľudí, aby protestovali proti politike prezidenta Jaira Bolsonara. Vinia ho z toho, že nedokázal zabezpečiť dostatok vakcín a že živil šírenie pandémie odmietaním niektorých opatrení.

15:09 Tisíce fanúšikov heavymetalovej hudby v Británii aj v daždi kempujú, spievajú a tancujú typickým štýlom moshing, v ostrovnej krajine sa totiž koná prvý celý hudobný festival od začiatku pandémie koronavírusu. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Trojdňový Download Festival prebieha na pretekárskom okruhu Donington Park v strednom Anglicku a je jedným zo série skúšobných podujatí, aby sa zistilo, či sa masové zhromaždenia môžu obnoviť bez vyvolania ďalšej nákazy koronavírusu.

Vstupenky si kúpilo približne 10 000 fanúšikov, teda desatina účastníkov z predpandemického obdobia, a môžu si vypočuť viac ako 40 skupín, vrátane Frank Carter & The Rattlesnakes a Bullet for My Valentine.

Všetci prítomní absolvovali pred festivalom testy na ochorenie COVID-19 a počas podujatia nemusia nosiť rúška ani zachovávať sociálny odstup.

Usporiadateľ Andy Copping povedal, že na festivale vládne „skutočný pocit eufórie“. Akcia sa bude konať aj v nedeľu, napriek daždivému počasiu. Copping dodal: „To by nebol Download, keby trocha nepršalo.“

Británia zaznamenala takmer 128 000 úmrtí na nákazu koronavírusom, čo je najvyšší počet obetí na životoch v Európe. Vláda odložila plánované zrušenie zvyšných sociálnych a ekonomických obmedzení až na 19. júl, pretože krajina zažíva prudký nárast v prípadoch infekcie, čo spôsobuje vysoko nákazlivý variant koornavírusu delta (indický).

14:12 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) poďakoval vojakom v Rožňave za ich nasadenie v boji proti pandémii nového koronavírusu. Pri návšteve miestnych kasární tiež prisľúbil investície do vojenskej techniky a infraštruktúry. Informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„V prvom rade by som chcel poďakovať všetkým príslušníkom oboch útvarov v Rožňave, ktorí sa popri svojich kolegoch z ďalších útvarov v uplynulom období podieľali na plnení veľmi dôležitých úloh domáceho krízového manažmentu v prospech ochrany zdravia a života našich občanov,“ povedal Naď s tým, že odhodlanie vojakov mohla verejnosť vidieť každý deň počas celého obdobia pandémie.

Minister sa pri príležitosti návštevy kasární Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a Raketometného oddielu v Rožňave zaujímal aj o aktuálne potreby vojakov, stav techniky a infraštruktúry. „Môžem s radosťou potvrdiť, že výrazné investičné projekty sa už rozbehli a finančné prostriedky, ktoré tu preinvestujeme tento a budúci rok, budú v miliónoch eur,“ prezradil Naď.

Nasadenie armády ocenil aj riaditeľ rožňavskej nemocnice Dušan Suchý, kde vojaci každodennou pomocou pomohli odľahčiť tlak na zdravotnícky personál. Minister obrany hovoril aj s regionálnym hygienikom Jozefom Vargom, okrem aktuálnej situácie diskutovali o vakcinačnom projekte proti ochoreniu COVID-19, ktorý regionálny úrad verejného zdravotníctva realizuje priamo v mestách a obciach okresu spoločne s Okresným úradom v Rožňave.

13:08 Po poddaní druhej dávky vakcíny proti koronavírusu sa v Česku ochorením COVID-19 nakazilo len veľmi málo ľudí. Informoval o tom v sobotu portál Novinky.cz.

Podľa údajov českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) malo pozitívny test na koronavírus v Česku len 3792 plne zaočkovaných ľudí, čo predstavuje iba 0,18 percenta zo všetkých ľudí zaočkovaných oboma dávkami vakcíny. Približne polovica z týchto ľudí sa covidom nakazila necelé dva týždne po podaní druhej dávky vakcíny, teda skôr ako si stihli vybudovať plnú imunitu.

Príznaky ochorenia sa pritom objavili len u približne 800 pacientov. S ľahkým priebehom choroby hospitalizovali 530 z nich a vážny priebeh ochorenia malo 269 ľudí. Väčšinou išlo o veľmi starých ľudí alebo osoby trpiace nejakým vážnym ochorením, pre ktoré sa im po podaní vakcíny nestihlo v tele vytvoriť dostatočné množstvo protilátok.

Po podaní prvej dávky vakcíny sa v Česku nakazilo 21 774 ľudí. Viac ako 80 percent z nich sa nakazilo do 21 dní po podaní prvej dávky. Zhruba u jednej pätiny týchto nakazených sa príznaky prejavili už v prvom týždni po očkovaní, čo znamená, že sa infikovali zrejme ešte pred podaním vakcíny.

Portál Novinky.cz uvádza, že v Česku bolo do štvrtka zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny 4,7 milióna ľudí, čo predstavuje takmer 44 percent obyvateľstva. Ďalších asi 744 000 ľudí čaká na termín očkovania. O očkovanie proti koronavírusu teda prejavilo záujem viac ako 50 percent obyvateľov Česka. Obama dávkami vakcíny zatiaľ v krajine zaočkovali takmer 2,1 milióna ľudí.

12:41 Mladý muž prišiel o ruku a viacero ďalších ľudí tiež utrpelo zranenia pri zrážkach s políciou, ku ktorým došlo v noci na sobotu na nepovolenej rave tanečnej párty v západnom Francúzsku. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovali agentúry AP a AFP.

Napätie vypuklo na poli neďaleko bretónskeho mesta Redon v piatok večer, len dva dni predtým, ako Francúzsko zruší nočný zákaz vychádzania. Ten bol v krajine v platnosti počas pandémie koronavírusu viac než osem mesiacov a spôsoboval čoraz väčšiu frustráciu medzi mladými ľuďmi, píše AP.

Policajti nasadili slzotvorný plyn a dostávali sa do potýčok so skupinami násilných účastníkov, ktorí na nich hádzali kovové gule, zápalné fľaše a iné predmety, vyplýva zo záberov na internete i vyjadrení miestnych úradov. Tie odhadli, že na párty prišlo okolo 1500 ľudí, pričom tam zasahovalo 400 policajtov.

Hlavný predstaviteľ francúzskej vlády v Bretónsku, prefekt Emmanuel Berthier obvinil účastníkov z „extrémneho“ a „neospravedlni­teľného“ násilia. Polícii trvalo viac ako sedem hodín, kým dav rozohnali, a z miesta ľudí odvádzali ešte v sobotu ráno. Dvoch zranených policajtov museli previezť do nemocnice.

Podľa Berthiera už prebieha vyšetrovanie nočných udalostí vrátane toho, ako prišiel 22-ročný muž o ruku. Regionálny veliteľ žandárov Pierre Sauvegrain pre stanicu France-Info povedal, že podľa predpokladov muž vzal do ruky predmet, ktorý explodoval.

Miestne úrady v piatok vydali nariadenie, ktorým zakázali konanie rave párty pri Redone. Podobné nelegálne podujatie pri neďalekej obci Lieuron pritiahlo na posledného Silvestra najmenej 2500 účastníkov a tiež tam došlo k početným zatknutiam.

Francúzsko v uplynulých týždňoch postupne ruší obmedzenia zavedené proti šíreniu koronavírusu, keď klesá počet prípadov nákazy a rastú počty zaočkovaných. Zákaz nočného vychádzania, ktorý patrí k najprísnejším a najdlhším v Európe, v krajine zrušia od nedele (20. júna).

11:50 Moskva má za uplynulý deň rekordných 9 120 zistených prípadov nákazy novým koronavírusom, v celej krajine sa objavilo ďalších 17 906 prípadov nákazy. Oznámil to dnes ruský operatívny štáb. Metropola tak hlási rekordný denný prírastok už druhý deň po sebe, v piatok tam úrady oznámili 9 056 prípadov. Vedenie Moskvy preto už v piatok sprísnilo karanténne opatrenia a predĺžilo tie existujúce.

Najväčšia krajina sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, eviduje od vypuknutia pandémie celkovo 5,29 milióna potvrdených prípadov nákazy. Podľa informácií operatívneho štábu doteraz zomrelo 128 911 ľudí, ktorí sa predtým infikovali koronavírusom. Za posledný deň evidujú úrady 466 zomrelých v súvislosti s covidom. Ruský štatistický úrad Rosstat ale od začiatku pandémie do tohtoročného apríla registruje nad 270 000 úmrtí kvôli tejto infekcii, poznamenala agentúra Reuters.

Dramatická epidemická situácia panuje v súčasnosti predovšetkým v Moskve, kde sa denné prírastky za necelé dva týždne strojnásobili. Tamojšie úrady v piatok v snahe obmedziť šírenie vírusu okrem iného zakázali zhromaždenia viac ako 1 000 ľudí a predĺžili obmedzenia pre vonkajšie divadlá, ihriská či detské kútiky v nákupných centrách. Reštaurácie, kaviarne a kluby budú ďalej musieť byť zatvorené v čase od 23:00 do 06:00.

K šíreniu koronavírusu podľa úradov prispievajú hlavne nové mutácie vírusu a nedostatočná zaočkovanosť obyvateľov. Moskovské úrady preto v stredu nariadili povinnú vakcinácii proti covidu pre pracovníkov v službách, aby zabezpečili najmenej šesťdesiatpercentnú zaočkovanosť tejto skupiny. V piatok úrady oznámili, že nemocnice v metropole nebudú poskytovať rutinnú zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí nie sú očkovaní. Ošetria iba urgentné prípady či chorých s rakovinou alebo chorobami krvi, uviedol server The Moscow Times. Výnimkou budú tiež pacienti, ktorí kvôli svojmu zdravotnému stavu zaočkovaní byť nemôžu.

11:16 Slováci už môžu do Chorvátska vstupovať aj bez potvrdenia o teste alebo potvrdenia o očkovaní či o prekonaní ochorenia COVID-19. Po novom stačí iba občiansky preukaz alebo pas. Chorvátsko zaradilo Slovensko medzi zelené krajiny. Informoval o tom na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

„Napriek tomu cestovateľom do Chorvátska, aj na základe informácií od našich kolegov a kolegýň zo Zastupiteľského úradu SR v Záhrebe, odporúčame pred cestou vypĺňať formulár EnterCroatia pre ľahšie a rýchlejšie vybavenie na hraniciach,“ spresnil Klus. Formulár je dostupný na webe.

Štátny tajomník predpokladá uvoľnenie podmienok pre Slovákov aj zo strany ďalších krajín. „Keďže sa Slovensko po dlhých mesiacoch konečne objavilo na mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) ako zelené, predpokladám, že sa staneme „zelení“ aj na českom cestovateľskom semafore,“ dodal Klus. To by pre občanov Slovenska znamenalo cestovanie do Česka bez akýchkoľvek obmedzení.

10:02 PCR testy v piatok odhalili na Slovensku 49 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19. Ochorenie si vyžiadalo ďalších osem obetí. Počet hospitalizovaných pacientov klesol o osem, celkovo tak v nemocniciach s ochorením alebo podozrením naň zostáva 221 pacientov.

VW Slovakia očkovanie COVID-19 Čítajte viac Pribudlo 49 nakazených a osem obetí, podali len 5-tisíc prvých dávok vakcín

9:05 Turisti prichádzajúci do Talianska z Veľkej Británie budú musieť s účinnosťou od pondelka nastúpiť do päťdňovej karantény a podrobiť sa testu na koronavírus. Oznámil to minister zdravotníctva Roberto Speranza. Opatrenie prichádza v čase, keď v Británii rýchlo pribúdajú nové prípady infekcií nákazlivejšou mutáciou vírusu. Variant delta pôvodne lokalizovaný v Indii v Spojenom kráľovstve aktuálne zodpovedá za viac ako 90 percent nových infekcií.

Talianske ministerstvo zdravotníctva ďalej oznámilo, že cestujúci z USA, Kanady a Japonska môžu pricestovať, pokiaľ splnia podmienky vyžadované digitálnym Covid preukazom Európskej únie. Ten potvrdzuje, že jeho nositeľ sa nechal zaočkovať proti koronavírusu alebo absolvoval test na COVID-19, prípadne ochorenie prekonal.

7:11 Argentínske laboratórium Richmond oznámilo, že vyrobilo takmer pol milióna dávok ruskej vakcíny proti COVIDU-19 Sputnik V. Vyrobený prípravok musí schváliť argentínsky liekový regulátor Anmat a ruské Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleju (NICEM), ktoré vakcínu vyvinulo.

„Vážime si ťažkú prácu, ktorú museli naši zamestnanci vyvinúť na dosiahnutie tohto prvého cieľa. Pokračujeme v našom záväzku dosiahnuť domácu produkciu,“ uviedlo laboratórium.

Očkovanie proti COVIDU-19 v Argentíne, kde žije zhruba 45 miliónov ľudí, postupuje pomaly. Doteraz bolo aplikovaných 18 miliónov dávok, iba 3,5 milióna ľudí má za sebou obe dávky. Podľa oficiálnych dát v krajine zomrelo v súvislosti s chorobou COVID-19 viac ako 88 200 ľudí.

Sputnik V je vírusová vektorová vakcína, ktorá používa iný oslabený nepatogénny vírus. Na očkovanie sú potrebné dve dávky. Musí sa skladovať pri teplotách dva až osem stupňov Celzia, cena jednej dávky na medzinárodnom trhu je podľa údajov NICEM desať dolárov.

Na výrobe sa podieľa Ruský fond priamych investícií (RDIF). Podľa jeho zástupcu výroba látky sa začala okrem Ruska v Brazílii, Južnej Kórei, Indii a Číne. V budúcnosti sa uvažuje aj o výrobe v Turecku.

6:15 Británia hlási prudký týždenný nárast koronavírusovej varianty delta, pre ktorú krajina odložila ukončenie posledných protiepidemických reštrikcií. Za týždeň do 16. júna eviduje vládna zdravotná agentúra Public Health England (PHE) 33 630 novo identifikovaných prípadov mutácie, ktorá bola prvýkrát zistená v Indii. Denné počty prípadov nákazy koronavírusom aj bilancia hospitalizácií je v krajine ďalej na vzostupe.

V Británii bolo podľa v piatok aktualizovaných údajov zaznamenaných 75 953 výskytov varianty delta. Nový súčet je o 79 percent vyšší ako ten z minulého týždňa. „Prípadov rýchlo pribúda naprieč krajinou a variant delta teraz prevažuje,“ povedala britská splnomocnenkyňa pre zdravotné záležitosti Jenny Harriesová. „Je povzbudivé, že rovnakou mierou nerastie počet hospitalizácií a úmrtí, ale budeme to naďalej pozorne sledovať,“ dodala.

Na variantu delta teraz pripadá 91 percent vyšetrených vzoriek, uviedla PHE. Mutácie vírusu SARS-CoV-2 označovaná skôr ako indická je podľa expertov v Európe i v Spojených štátoch nákazlivejšia než ostatné, vrátane tej označovanej ako britská, a tiež by mohla spôsobovať horší priebeh choroby COVID-19. Používané vakcíny sú zrejme účinné aj proti nej, najmä pri podaní dvoch dávok.

V reakcii na prudký nárast počtu prípadov chce britský premiér Boris Johnson urýchliť očkovanie tak, aby každý dospelý v krajine mal aspoň prvú dávku očkovacej látky do 19. júla. To je tiež novo stanovený dátum, dokedy majú byť zrušené posledné protikovidové obmedzenia v Anglicku. Pôvodne sľubovaný dátum bol 21. júna.

V Británii nepribúdajú len infekcie spôsobené takzvanou indickou mutáciou, ale aj koronavírusové nákazy všeobecne. Ministerstvo zdravotníctva v piatok ohlásilo 10 476 prípadov, čím krajina po štvrtku zaregistrovala druhý päťciferný prírastok od februára. Počet nemocničných lôžok obsadených pacientmi s koronavírusom narástol na 1 251, a je tak o tri stovky vyšší ako na začiatku mesiaca. Údaje o chorobách a hospitalizáciách zostávajú hlboko pod maximami z minulej zimy.

Podiel aspoň čiastočne naočkovaných dospelých v Británii tento týždeň prekročil 80 percent. V Anglicku sa môže od piatku na očkovanie hlásiť ktokoľvek starší ako 18 rokov. PHE zdôrazňuje, že vakcíny sú stále účinné a poskytujú ochranu proti riziku hospitalizácie po infikovaní variantom delta.

V pondelok bolo podľa PHE v nemocniciach 806 pacientov s variantom delta, čo bolo o 423 viac ako v predchádzajúcom týždni. Medzi hospitalizovanými bolo 527 ľudí, ktorí ešte neboli očkovaní, a 84 osôb, ktorí už dostali obe dávky.

Obavy z toho, že sa variant delta stane dominantnou, majú aj iné krajiny. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v piatok povedal, že nie je otázka či, ale kedy sa koronavírusová mutácia delta stane dominantnou aj v Nemecku. Vyzval preto na opatrnosť a na nosenie rúšok. Zatiaľ je podiel mutácie delta v Nemecku šesť percent, ale rýchlo sa zvyšuje. Komplikácie hlási aj Portugalsko či niektoré oblasti Španielska.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus