Pellegrini: Keby som bol premiérom, už je zaočkovaná polovica Slovenska

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) naznačil, že mobilná aplikácia typu ekaranténa by mohla na Slovensku fungovať od 1. júla. Bližšie o tom podľa neho bude informovať Ústredný krízový štáb (ÚKŠ). Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vyčítal vláde, že na vytvorenie aplikácie mala rok, no doteraz nefunguje.

20.06.2021 15:05 , aktualizované: 16:20
Peter Pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini
debata (257)

Pellegrini a Budaj sa zhodli, že nie sú za povinné očkovanie proti COVID-19. Budaj však pripustil, že ak bude situácia dramaticky zlá, vláda bude musieť nejako konať. Nateraz ale podporuje kroky na zvýšenie záujmu o očkovanie. Pellegrini vyhlásil, že keby bol premiérom, dosiahli by už dnes vyššiu zaočkovanosť ako 50 percent populácie.

S očkovaním vyčkáva

Expremiér pritom stále nie je zaočkovaný. Podľa svojich slov ešte neprijal rozhodnutie, že sa zaočkovať dá. Nie je rozhodnutý sa zaočkovať v prvý deň, ako mu uplynie lehota po prekonaní ochorenia COVID-19. Má na to svoje osobné dôvody. Dodal, že si možno ešte počká na vývoj vakcín, keďže sa očakávajú agresívne varianty nového koronavírusu.

Budaj si myslí, že na možný príchod delta variantu nového koronavírusu sa nemohla krajina pripraviť dopredu, pretože nepoznali jeho presné parametre. Dodal, že vláda zvolala ÚKŠ a ten sa bude snažiť čo najlepšie pripraviť a následne občanom predstaviť ochranu krajiny pred treťou vlnou pandémie. Na otázku, či po lete vláda bude posielať ľudí do povinnej štátnej karantény, odpovedal, že nechce nič predikovať. „Vláda bude nútená urobiť opatrenia,“ povedal s tým, že budú určite realistické.

Pellegrini ministra vyzval, aby nebalamutil ľudí, že opatrenia na ochranu hraníc majú súvis s rôznymi variantmi koronavírusu. „To nemá s tým nič. Už rok nemáme žiadnu mobilnú aplikáciu, tzv. ekaranténu alebo ehranicu. Ministerka (Veronika, pozn. TASR) Remišová na to kúpila košickú firmu, štátnu, kde platíme milióny na mzdy – nič. Richard Sulík si to zobral pod palec, že za niekoľko mesiacov to bude mať hotové – nič,“ podotkol s tým, že vláda nechala deravé hranice pred rokom, počas Vianoc a urobí tak aj teraz. Pýta sa, ako je možné, že za celý rok takáto aplikácia nevznikla.

V súvislosti s očkovaním Pellegrini kritizoval aj to, že líder hnutia OĽANO a expremiér Igor Matovič sa doteraz nedal očkovať. Budaj pripustil, že ani Matovič by nemal s týmto otáľať. „U politika je to zodpovednosť, aj u vás, pán Pellegrini,“ dodal. „Ak tu bude zlá situácia, tak to bude vďaka vašej neschopnosti, vašej vlády. Nie vďaka mne,“ oponoval. Pripomenul, že v začiatkoch pandémie bol premiérom a musel prijímať ťažké rozhodnutia.

VIDEO: Pellegrini a Sulík o karanténnej aplikácii.

Video

Budaj hovorí o dramatickej očiste OČTK

Budaj zároveň hovorí o dramatickej očiste v orgánoch činných v trestnom konaní (OČTK) aj o spravodajských hrách. Pellegrini zase o marazme a vojne policajných zložiek, ovplyvňovaní vyšetrovaní a zatváraní nevinných. V nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo Budaj podčiarkol, že SIS nie je vyšetrujúci orgán a ani súd, len podáva informácie a podozrenia, z ktorých sa mnohé nepotvrdia.

Pellegrini mu pripomenul, že podozrenia o existencii skupiny v rámci OČTK a ministerstva vnútra, ktorá má manipulovať vyšetrovania, potvrdzuje správa SIS. Dodal, že to potvrdil aj šéf SIS Michal Aláč v Národnej rade (NR) SR s tým, že všetko je zadokumentované a použiteľné ako dôkaz.

Gábor Grendel Čítajte viac Situácia v polícii je podľa Grendela výsledkom vládnutia Smeru

„SIS si nesie svoju dejinnú stopu,“ poznamenal Budaj s tým, že sú v nej štruktúry, ktoré sa nedali a nechceli vymeniť po voľbách. „Chcú nám to zrátať,“ dodal. Zdôraznil, že tajná služba nie je vyšetrujúci orgán a už vôbec nie súd. Podľa jeho slov len podáva informácie a podozrenia kompetentným osobám. „Nedajú sa použiť v zmysle, že by bol obraz úplný,“ dodal. Opozícia v tomto podľa neho zneužíva to, že ľudia nemajú obvykle skúsenosť so správami SIS. „Sú v nich často indície, ktoré sa nepotvrdia,“ uviedol. Je presvedčený, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v krátkej dobe po ukončení vyšetrovaní všetko vysvetlí.

Vláda by mala spraviť poriadok

„Klame SIS či Mikulec? Môžete povedať teraz občanom, že nik nemanipuluje vyšetrovania?“ pýta sa expremiér. Ak to tak nie je, tak potom podľa neho zrejme klame SIS a vláda by s ňou mala „robiť poriadky“. Pellegrini hovorí, že SIS všetky podozrenia zadokumentovala a môžu byť využité ako dôkaz. „Viem so stopercentnou istotou, že informácie, že sa niečo také deje, dostávali predstavitelia štátu už niekoľko mesiacov predtým,“ dodal. Potvrdili to podľa neho aj konkrétni ústavní činitelia.

V súvislosti so snahou opozície odvolať Mikulca Budaj poznamenal, že ak sú nejaké otázniky o jeho minulosti, treba ich vysvetliť. Je presvedčený, že pochybnosti o jeho bezúhonnosti budú otvorené, zverejnené a vyšetrené.

Ide o Pravdu, Peter Pčolinský Čítajte viac Pčolinský v Ide o pravdu: Niektorí vyšetrovatelia NAKA sa utrhli z reťaze, mýlia si 'rozviazané ruky' so svojvôľou
257 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ján Budaj #orgány činné v trestnom konaní