Horúčavy sa ešte vystupňujú. Zmena príde, ale na ňu si počkáme

Zo západu sa počasie kazí, Česi už čoskoro očakávajú pád teplôt až o desať stupňov. Zostane trochu chladného vzduchu pre teplom zmorené Slovensko?

20.06.2021 17:17 , aktualizované: 21.06.2021 17:06

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na ďalší júnový týždeň.

Video

Teploty sa zvyšujú, budú aj tropické noci i supertropické dni. Dovolenkový program je jasný, ale na horách pozor. Turisti, ktorí smerujú k najvyšším štítom, sa musia pripraviť na sneh.

Horúco a slnečno. Víkend ovplyvní teplý vzduch, ktorý na Slovensko prúdi cez Rakúsko a Maďarsko z juhozápadu až juhu. Obloha bude takmer nad celou krajinou jasná. V súčasnosti sa Slnko nachádza najvyššie nad zemou, s čím súvisí aj intenzita slnečného žiarenia.

„Slnečné lúče budú zahrievať zem, a tá bude následne ohrievať prízemné vrstvy vzduchu,“ opisuje klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Teplota tak bude naďalej stúpať.

Povodne v okrese Brezno

V okrese Brezno hrozí prívalová povodeň. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý preto vydal výstrahu prvého stupňa.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uvádzajú meteorológovia. Dodávajú, že je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Platí to hlavne pre obce Telgárt, Šumiac, Vaľkovňa, Heľpa.

SHMÚ upozorňuje aj na búrky na väčšine územia Slovenska. Výstraha prvého stupňa platí do 22.00 h pre celý Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Žilinský kraj, tiež pre väčšinu Prešovského a Košického kraja a okresy Banská Bystrica, Brezno, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Výstrahy pred teplom platia do 18.00 h.

Dosiahnuť môže také hodnoty, že po prvýkrát si môže tohtoročný jún pripísať na svoje konto tropické noci a supertropické dni.

I keď leto sa začalo len nedávno, teploty okolo 35 stupňov zaznamenali v tomto období aj v minulosti. Absolútne maximum dennej teploty zaznamenali 19. júna v Sliači, kde v roku 2013 namerali 35,8 stupňa. Pre 20. jún je zatiaľ absolútnym maximom teplota 36,3 stupňa nameraná v roku 2012 v Sloven­skom Grobe.

Na vysoké teploty upozorňujú meteorológovia prostredníctvom výstrah už od piatka. „Ľudia by sa mali chrániť pred priamym slnečným žiarením napoludnie a v skorých popoludňajších hodinách,“ nabáda Faško. Dôvodom je, že pre chladnú a nie veľmi slnečnú jar sa ľudský organizmus ešte nemusel stihnúť adaptovať na také vysoké teploty. Týka sa to aj pokožky, ktorá dosiaľ nebola príliš vystavená slnečnému žiareniu.

Horúčavy sa udržia aj začiatkom pracovného týždňa. O čiastočné zmiernenie sa potom postará zvlnený studený front smerujúci od západu. „Zostane veľmi teplo, no teploty klesnú niekde tesne pod 30 stupňov,“ spresňuje Faško s tým, že pôjde o prechodný stav. Na konci júna môžu teploty opäť stúpať smerom nahor.

S príchodom frontu sa obloha zatiahne mračnami. Hoci by mali strácať svoje pôvodné vlastnosti, i tak hrozia lokálne búrky. „Môžu byť sprevádzané nebezpečnými poveternostnými javmi. Medzi ne patrí aj silný nárazový vietor. Vylúčené tiež nie je ani krupobitie,“ upozorňuje odborník na počasie.

Dážď môže byť natoľko intenzívny, že na suchých miestach môže spôsobiť lokálne povodne. V tomto ročnom období môžu mať búrky také špecifické vlastnosti, že sa počas ich vývoja môže vytvoriť aj tornádo. V tomto roku už slabšie tornádo vyčíňalo koncom apríla v obci Ploské na východe Slovenska.

Faško vystríha pred búrkami v horách. Platí preto stará dobrá zásada, že na túru treba vyraziť veľmi skoro ráno. Vo vysokohorských polohách sa stále drží sneh. Turisti sa s ním môžu dostať do kontaktu, preto je nutné prispôsobiť tomu svoje vybavenie. Na Lomnickom štíte ešte v piatok ráno uvádzali 22-centimentrovú snehovú pokrývku.

Zaujímavé je, že sneh sa tam drží bez prerušenia od 12. októbra 2020. „Takéto dlhé neprerušené trvanie snehovej pokrývky na Lomnickom štíte je výnimočné. Minimálne od polovice 20. storočia, teda za viac ako 70 rokov, sa nestalo viac ako 10-krát, aby to trvalo dlhšie ako do 18. júna. Naposledy to takto bolo v roku 2006, keď sneh vydržal bez prerušenia až do 26. júna,“ podotýka Faško.

chyba
Viac na túto tému: #počasie