Daňo neuspel. Podnet na Čaputovú pre dres od Vlhovej výbor zamietol

Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol o zastavení konania voči prezidentke Zuzane Čaputovej.

22.06.2021 15:01 , aktualizované: 18:19
Petra Vlhová, Zuzana Čaputová, veľky glóbus, Foto: ,
Petra Vlhová a prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (106)

Novinárom to po rokovaní výboru povedal Ondrej Dostál (klub SaS) s tým, že konanie sa viedlo na podnet Martina Daňa a týkalo sa dvoch vecí. Daňo tvrdil, že Čaputová propagovala 22. marca a 30. marca súkromné spoločnosti. Pri prijatí zjazdovej lyžiarky Petry Vlhovej podľa neho prezidentka od nej prijala dar v podobe trička s logami sponzorov športovkyne a „zapózovala" s ním všetkým prítomných médiám.

Petra Vlhová, Zuzana Čaputová, veľky glóbus, Čítajte viac Výbor pre dres od Vlhovej začal konanie voči Čaputovej

V druhom prípade podnet hovoril o situácii, keď súkromné spoločnosti poskytli prezidentke 3 100 kusov pulzných oxymetrov. Neúspešný kandidát na prezidenta Daňo v ňom uviedol, že na stránke Prezidentského paláca sa objavili názvy firiem, ktoré oxymetre poskytli.

„V oboch prípadoch výbor na predchádzajúcom zasadnutí začal konanie, lebo boli splnené formálne náležitosti, ktoré vyžaduje ústavný zákon," vysvetlil Dostál. Prezidentka sa podľa jeho slov vyjadrila k podnetu prostredníctvom svojho právneho zástupcu. „Aj na základe vyjadrenia pani prezidentky, aj na základe posúdenia veci členmi výboru sme dospeli k tomu, že nebol porušený ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov a rozhodli sme o zastavení konania," priblížil. Ako dodal, z 11 prítomných členov výboru hlasovalo za zastavenie konania desať.

Petra Vlhová a jej tím na audiencii v...
Petra Vlhová a prezidentka Zuzana Čaputová.
+11Petra Vlhová a prezidentka Zuzana Čaputová.

Kisku presunuli

Výbor tiež prerušil konanie voči exministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD). Ten mal počas volebnej kampane na ministerstve vytlačiť za verejné financie letáky Pomáhame ľuďom a propagovať svoju osobu. Odbor volieb, referenda a politických strán rezortu vnútra už skôr skonštatoval, že letáky nevykazovali znaky volebnej kampane. „Poslanci, najmä vládnej koalície, chcú čakať na marketingové analýzy o tom, či Richter porušil ústavný zákon,“ uviedol Susko. Viacerí členovia výboru však podľa jeho slov toho názoru, že neporušil ústavný zákon, keďže legislatíva hovorí, že ak mu činnosť vyplýva z výkonu funkcie, tak sa takéhoto konania nedopustil.

NRSR richter fico Čítajte viac Ministerstvo práce pomáha Smeru s politickou kampaňou, tvrdí Transparency

Susko dodal, že konanie voči exprezidentovi Andrejovi Kiskovi presunuli na ďalšie rokovanie.

Susko a Dostál informovali, že sa vo výbore zaoberali aj prípadmi neskorých podaní majetkových priznaní zo strany verejných funkcionárov. „Máme ich opätovne vyše 220 za buď oneskorené podanie, alebo za nepodanie vôbec, čo nás mrzí, pretože sme robili všetko pre to, aby sme verejnosť aj funkcionárov informovali, že majú túto povinnosť,“ poznamenal šéf výboru. V takýchto prípadoch podľa Suskových slov hrozí funkcionárom sankcia vo výške jedného mesačného platu. „Ak je nižší ako priemerná mzda v národnom hospodárstve, tak vo výške priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ uzavrel.

Igor Matovič a Eduard Heger Čítajte viac Majetky politikov: neskoro a povrchne. Matovič nič nevlastní, nič neužíva
106 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Zuzana Čaputová