Maďari otvorili hranice. Vakcína Moderna zmenila názov

Maďari takmer úplne zrušili reštrikcie pre turistov zavedené v minulom roku pre pandémiu COVIDU-19. Vakcína proti koronavírusu od americkej spoločnosti Moderna sa po novom bude nazývať Spikevax.

23.06.2021 06:15 , aktualizované: 22:41
Japonsko, koronavírus, olympijské hry Foto: ,
Muž v maske kráča pred informačnou tabuľou, ktorá ohlasuje, že do otvorenia olympijských hier v Tokiu zostáva 30 dní.
debata (105)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:41 Britský program vakcinácie proti koronavírusu už zachránil viac ako 14-tisíc životov len v samotnom Anglicku. Povedal to v stredu minister zodpovedný za očkovanie Nadhim Zahawi, ktorý zároveň uviedol, že vakcinácia v Anglicku predišla 44 500 hospita­lizáciám, vrátane 2 500 hospita­lizáciám v uplynulých dvoch týždňoch. Informuje o tom portál news.sky.com.

Minister však upozornil, že „vieme, že ešte treba urobiť oveľa viac", keďže naďalej rastie počet prípadov nákazy delta variantom vírusu. Za uplynulých 24 hodín Spojené kráľovstvo odhalilo 16 135 nových prípadov ochorenia COVID-19. Ide o najvyšší počet od 6. februára, kedy v krajine pribudlo 18 262 infekcií. „Vakcíny sú našou cestou z tejto pandémie," vyhlásil minister. „Akýkoľvek je Váš vek, akýkoľvek je Váš pôvod, vakcína Vás bude chrániť," dodal Zahawi.

21:57 Ľudia v Česku, ktorí po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca mali vážnu imunitnú reakciu, môžu ako druhú dávku dostať inú očkovaciu látku. Pre stanicu Radiožurnál to v stredu potvrdila šéfka českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) Irena Storová. Ak by sa po prvej dávke vakcíny AstraZeneca vyskytla kontraindikácia, ktorá je jasne špecifikovaná v rozhodnutí o registrácii, potom sa na základe odporúčania lekára môže podať mRNA vakcína, citoval Storovú aj portál Novinky.cz.

V takom prípade prichádza do úvahy očkovacia látka vyrobená touto technológiou mRNA, teda vakcína od firiem Moderna alebo Pfizer/BioNTech. Nahradiť druhú dávku vakcínou iného druhu, než bola prvá dávka, je však iba núdzové riešenie podľa Storovej sa bude prioritne očkovať oboma dávkami rovnakej vakcíny.

21:33 Český odborníci upozornili na možné komunitné šírenie delta variantu koronavírusu v krajine, informoval v stredu spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na správu Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ). Vedúca Národného referenčného laboratória Helena Jiřincová uviedla, že variant delta sa šíri v Libereckom, Juhočeskom, Moravskosliezskom, Královohradeckom, Úsťanskom kraji, v kraji Vysočina a v Prahe. V štandardnom režimu sekvenovania však podľa nej stále dominuje variant alfa, predtým označovaný ako britský.

Na území ČR k 18. júnu podľa Jiřincovej preukázali celkovo 30 prípadov delta variantu. Možné komunitné šírenie delta variantu pre denník Právo potvrdil i epidemiológ Roman Prymula.

21:06 Rusko varovalo pred „explozívnym“ šírením delta variantu koronavírusu v krajine, kde situáciu zhoršuje pomalá očkovacia kampaň vedúca k rapídnemu nárastu počtu infekcií i úmrtí. Informuje o tom agentúra AFP. Ruská vicepremiérka Tatiana Golikovová s odvolaním sa na nárast počtu nových prípadov koronavírusu vo všetkých ruských regiónoch vyzvala na silnejšie reštriktívne opatrenia a zrýchlenie očkovania.

„Minulý týždeň stúpla miera úmrtnosti spojená s COVID-19 o 21,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom,“ dodala. V Rusku zaznamenali tisíce nových prípadov nákazy i úmrtí denne, píše AFP.

Starosta Moskvy Sergej Sobianin uviedol, že v ruskom hlavnom meste, epicentre pandémie v krajine, v uplynulých týždňoch zaznamenali viac než 50 000 nových prípadov nákazy. Podľa jeho slov ide o vrchol pandémie.

20:35 Francúzsko zaradilo Rusko na vlastný zoznam takzvaných červených krajín, z ktorých je zákaz cestovania, pokiaľ to nie je z nevyhnutných dôvodov. Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal v stredu konštatoval, že na zoznam 21 štátov okrem Ruska pridali aj Namíbiu a Seychely.

V spomenutom francúzskom menoslove „červených krajín“ sa nachádzajú štáty, kde sa v ostatnom čase prudko šíria najnebezpečnejšie mutácie koronavírusu – India, Juhoafrická republika a Brazília, čo znamená, že cestujúci prichádzajúci odtiaľ do Francúzska musí zdôvodniť účel cesty, preukázať sa negatívnym testom a pobudnúť týždeň v karanténe.

Tí, ktorí v čase príchodu do Francúzska z „červenej krajiny“ ešte nie sú zaočkovaní, musia ísť do karantény na 10 dní, pričom za porušenie predpisov im hrozí pokuta vo výške 1000 eur.

19:30 Vakcína proti koronavírusu od americkej spoločnosti Moderna v stredu zmenila názov, po novom sa bude nazývať Spikevax. Táto očkovacia látka bola pôvodne pomenovaná po svojom výrobcovi, teda Moderna. O zmene názvu informovala na svojom internetovom portáli Európska agentúra pre lieky (EMA).

Vakcína Spikevax od spoločnosti Moderna je jednou zo štyroch vakcín, ktoré schválila EMA na podmienečné použitie v Európskej únii. Ďalšími schválenými vakcínami sú Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, Vaxxveria spoločnosti AstraZeneca a jednodávková vakcína Janssen, ktorú vyrába spoločnosť Johnson & Johnson.

19:08 Delta variant koronavírusu, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, sa podľa odhadov Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) počas leta v Európe výrazne rozšíri.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Variant delta sa počas leta v Európe rozšíri. Bude tvoriť 70 % nových prípadov

18:36 Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) nevylúčil, že na slovenských hraniciach môže nastať kolaps. Ako uviedol po dnešnom rokovaní vlády, Slováci s tým môžu rátať, ak sa pandemická situácia bude zhoršovať. Šéf rezortu zároveň podotkol, že cestovanie bude pre ľudí jednoduchšie, ak sa dajú zaočkovať alebo sa zaregistrujú v aplikácii eHranica.

Mikulec tiež potvrdil, že policajtom na hraniciach zaisťujú zariadenia na kontrolu QR kódov, ktoré obsahujú informáciu o očkovaní, prekonaní či testovaní na ochorenie COVID-19.

17:47 Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať proti COVID-19, a vyjadril sa aj k spomaleniu očkovania. Počet dospelých, ktorí sa za posledný týždeň dali v Chorvátsku zaočkovať, predstavuje totiž nárast iba o jedno percento. Informovala o tom tlačová agentúra HINA.

„Tempo očkovania by malo byť lepšie, predovšetkým pokiaľ ide o prvú dávku. Žiadame každého, aby sa dal zaočkovať. Teraz je ten správny čas na vakcínu, teraz pred jeseňou musíme získať imunitu,“ uviedol premiér v úvodnom príhovore na zasadnutí vlády.

Plenkovič vysvetlil, že teraz je ten správy čas na zaočkovanie, pretože je turistická sezóna a šíria sa nové varianty koronavírusu. Vyzval občanov, aby využili fakt, že Chorvátsko má k dispozícii veľké množstvo vakcín a každý, kto sa chce dať zaočkovať, tak môže urobiť dnes.

Premiér tiež poznamenal, že epidemiologická situácia sa v Chorvátsku neustále zlepšuje. „Za posledných sedem dní sme zistili celkovo 479 prípadov nákazy, čo je 3,4 percenta z týždňového údaju, ktorý sme zaznamenávali v polovici apríla,“ zdôraznil.

17:37 V obci Lomnička pri Starej Ľubovni sa po viac ako štyroch mesiacoch podarilo uhasiť ohnisko nákazy koronavírusom. Ako povedala regionálna hygienička Mária Mancalová, v nedeľu 13. júna opustili izoláciu posledné štyri osoby. Odvtedy tam neevidujú nový pozitívny prípad ani nové úzke kontakty v karanténe.

V Lomničke s približne 3 200 obyvateľmi prevažne rómskeho pôvodu bojovali s nákazou od konca januára. Celoplošné skríningové testovanie tam vtedy odhalilo množstvo nakazených. Ešte koncom mája evidovali v obci celkom 18 pozitívnych osôb v izolácii a ich 83 úzkych kontaktov v karanténe.

Veľmi priaznivá je podľa Mancalovej aj epidemická situácia v celom Staroľubovnianskom okrese. „Okres je zaradený do stupňa monitoringu, čo predstavuje zelenú fázu, teda jedno z najlepších hodnotení,“ uviedla. Vyhliadky do budúceho týždňa sú podľa nej tiež veľmi priaznivé. „Za predchádzajúci týždeň evidujeme len jeden pozitívny prípad, ktorý sme podchytili, vykonané boli všetky protiepidemické opatrenia, úzke kontakty sú v izolácii a pozitívny je v karanténe,“ uzavrela.

16:37 Na bývalých hraničných priechodoch Berg a Jarovce-Kittsee budú v najbližších dňoch prebiehať intenzívne policajné kontroly. Zamerané budú na karanténne povinnosti po vstupe na územie Slovenska. Informoval o tom hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff.

Vo štvrtok 24. júna budú kontroly prebiehať na hraničnom priechode Berg, v nedeľu 27. júna na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee.

16:11 Polícia za uplynulý týždeň od 14. do 20. júna zistila 27 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény a 53 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúšok. Uložila pokuty za 1 020 eur. Informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

„Policajti vybavili napomenutím 16 prípadov, uložili 21 pokút za 1020 eur a 54 prípadov postúpili na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva,“ priblížila Bárdyová s tým, že policajti v súvislosti s dodržiavaním protiepidemických opatrení skontrolovali viac ako 30.000 osôb.

Od začiatku kalendárneho roka polícia v súvislosti s opatreniami zistila 65 216 priestupkov či deliktov a uložila 49 551 pokút.

16:03 Na očkovanie vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson sa na Slovensku zaregistrovalo doposiaľ 4793 ľudí.

Maďarsko, Sputnik V, COVID-19, očkovanie, vakcína Čítajte viac Na Slovensku je mutácia delta, pozitívny prišiel z Ruska

15:20 Jediný účinný spôsob, ako zabrániť šíreniu delta variantu koronavírusu, je očkovanie. Počas vyhlásenia k aktuálnej epidemickej situácii to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že si je istá tým, že nikto netúži po tom, aby sa spôsob života vrátil do nedávnej minulosti.

čaputová Čítajte viac Prezidentka vyzvala ľudí k očkovaniu a politikov k zodpovednosti

14:52 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice od spustila očkovanie detí proti ochoreniu COVID-19 vo svojom vakcinačnom centre na Rastislavovej ulici. „Dnes predpoludním sme zaočkovali prvých 35 detí. Išlo o pilotné očkovanie detí od 12 rokov rodičov – zamestnancov zdravotníckych zariadení, ktorí prejavili záujem,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

Od budúceho týždňa sú už podľa neho prihlásení prví detskí záujemcovia o očkovanie cez Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Deti očkujú vakcínou Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech. Vakcína im bude podaná tak ako dospelým v dvoch samostatných dávkach.

Vo vakcinačnom centre UNLP si zdravotnícky personál odskúšal systém očkovania detí, aby celý proces počas leta fungoval bez komplikácií. „Deti by sa mali u nás očkovať jeden, možno dva dni v týždni, uvidíme podľa záujmu. Najbližšie je naplánovaná budúca streda (30. 6.) a piatok (2. 7.) od 8.00 do 13.00 h. Pri očkovaní detí od 12 rokov musí byť prítomný pediater,“ konštatoval Beňa. Dodal, že od budúceho týždňa plánujú očkovať deti v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou (DFN). Pripravení sú očkovať do 100 detí denne.

Zdravotníci vo vakcinačnom centre podľa nemocnice nezaznamenali žiadne problémy ani nežiaduce reakcie. „Všetky deti reagovali pokojne, dokonca by som povedala, že lepšie ako dospelí. Vidieť, že sú na toto očkovanie pripravené,“ uviedla primárka neonatologického oddelenia Iveta Kostelníková.

Deti bývajú často bezpríznakovými nosičmi vírusu a môžu predstavovať zdroj infekcie pre iných. Podľa Kostelníkovej na dosiahnutie kolektívnej imunity je potrebné, aby sa zaočkovalo aspoň 80 percent populácie, preto je nevyhnutné, aby sa očkovali aj deti.

Prípadné reakcie po očkovaní sú u detí podobné ako u dospelých. Miesto vpichu môže byť mierne opuchnuté, bolestivé a začervenané. Tiež môžu byť zväčšené regionálne lymfatické uzliny, vtedy ide o lokálnu reakciu. V prípade celkovej reakcie môže ísť o únavu, slabosť, bolesť hlavy, kĺbov a svalov. „Deti zvyknú mať po očkovaní častejšie horúčku ako dospelí. Odporúčame preto deťom po očkovaní pokojnejší režim, menšiu fyzickú záťaž. Miesto vpichu je vhodné ochladzovať. Lieky proti teplote odporúčame podávať až vtedy, keď sa objaví teplota. Nie preventívne,“ uviedla Kostelníková.

13:35 Maďarsko od júla ponúka možnosť zaočkovať sa vakcínou proti ochoreniu COVID-19 aj občanom susedných krajín bývajúcich v regiónoch pri hraniciach s Maďarskom. Informoval o tom operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Príslušné vládne nariadenie bolo zverejnené v utorok v štátnom vestníku.

Maďarsko podľa operačného štábu takto ďalej posilňuje ochranu proti šíreniu koronavírusovej pandémie a v záujme ochrany maďarského obyvateľstva, ako aj Maďarov žijúcich v zahraničí a rozširuje okruh ľudí chránených vakcínou o osoby žijúce v zahraničí pri maďarských hraniciach nezávisle od toho, či majú maďarské občianstvo.

Ponuka platí pre prihraničné samosprávne celky. Obyvatelia týchto regiónov budú mať určené, ktorými hraničnými priechodmi môžu vstúpiť na územie Maďarska, a tiež, ktoré očkovacie centrá im vakcínu podajú. Registrácia bude vykonaná na mieste očkovania. Druh vakcíny si nebudú môcť očkovaní vyberať.

Zo slovenských regiónov sa budú môcť v Maďarsku dať zaočkovať obyvatelia Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického samosprávneho kra­ja.

Proti covidu zaočkovali v Maďarsku zatiaľ zhruba 5,43 milióna ľudí – z nich 4,62 milióna dostalo už obe dávky vakcíny.

11:55 Slovensko predá alebo daruje 160 000 dávok vakcíny Sputnik V. Pôjde predovšetkým o krajiny západného Balkánu.

Sputnik V Čítajte viac Sputnik predáme alebo darujeme, vakcíny pošleme aj chudobným krajinám

11:41 Od budúceho pondelka 28. júna bude podľa COVID automatu v druhom stupni ostražitosti šesť okresov, momentálne ich je až 15. V prvom stupni ostražitosti ich bude 46, a v stupni monitoring bude 27 okresov.

Vysoké Tatry kúpanie leto jazero Čítajte viac Slovensko bude od pondelka zelenšie a bez červených a ružových okresov

10:50 V Maďarsku potvrdili za uplynulých 24 hodín nákazu koronavírusom v 91 prípadoch, čím počet infikovaných v rámci koronavírusovej pandémie stúpol na 807 775. V sú­vislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase osem starších chronicky chorých pacientov, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Pandémia si doposiaľ vyžiadala celkom 29 971 obetí na životoch. Aktuálne je nakazených 41 417 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 241 covidových pacientov, z ktorých 32 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti kovidu zaočkovali v Maďarsku zatiaľ zhruba 5,43 milióna ľudí – z nich 4,62 milióna dostalo už obe dávky vakcíny.

10:09 Delta variant koronavírusu identifikovali v pozitívnej vzorke človeka, ktorý na Slovensko pricestoval z Ruska. Mohol sa nakaziť na futbale v Petrohrade. (viac)

9:40 Slovenskí katolícki biskupi vyzývajú ľudí k očkovaniu, poukazujú na to, že aj svätý otec František a emeritný pápež Benedikt XVI. boli už dávnejšie zaočkovaní. Vo svojom stanovisku uviedli, že cirkev rešpektuje možnosť slobodného rozhodnutia každého človeka. Stanovisko slovenských katolíckych biskupov k očkovaniu, ktoré vnímajú ako prospešné na zastavenie pandémie, poskytol TASR hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

V stanovisku biskupov sa uvádza, že cirkev vníma úsilie zastaviť šírenie pandémie prostredníctvom očkovania ako prospešné a cení si výsledky práce lekárov a vedcov. Zároveň apeluje na maximálnu zodpovednosť vzhľadom na možné zdravotné komplikácie alebo vedľajšie účinky.

Biskupi, členovia KBS, sú proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaní. Tvrdia, že stále platí ich stanovisko z decembra 2020. To pripomenulo, že ochrana života a zdravia je vážnou morálnou povinnosťou – aj prostredníctvom overených a schválených očkovacích programov.

7:48 Variant vírusu delta, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii a výrazne sa šíri už aj v Británii a Portugalsku, zmutoval na „delta plus“, ktorý je ešte nákazlivejší. Na tento variant upozornilo indické ministerstvo zdravotníctva, ktoré ho objavilo v niektorých indických štátoch. S vírusom delta sa spája ďalšia možná vlna pandémie, ktorá by sa mohla prehnať Európou. Oproti britskej mutácii (alfa) je delta infekčnejšia o 50 percent. Superšíriaca sa „delta plus“ by mohla mať ešte dramatickejšie účinky.

7:17 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 1 016 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Celkový počet infikovaných za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov klesol na hodnotu 7,2. V utorok bola incidencia 8,0, o týždeň skôr 13,2.

Za posledných 24 hodín zomrelo v Nemecku ďalších 51 ľudí po nákaze koronavírusom, čím celkový počet úmrtí spojených s COVIDOM-19 vzrástol na 90 523. Nakazených registruje RKI od začiatku epidémie v krajine 3,72 milióna.

Sedemdňové reprodukčné číslo bolo v utorok večer na hodnote 0,68, rovnaké ako predchádzajúci deň. Znamená to, že 100 infikovaných v priemere nakazí ďalších 68 ľudí. Ak je reprodukčné číslo dlhší čas menšie ako jedna, epidémia ustupuje.

6:15 Maďarsko zrušilo takmer kompletne uzáveru hraníc, ktorú zaviedlo v septembri minulého roka kvôli pandémii COVIDU-19. Vstupovať do Maďarska možno teraz bez obmedzenia a zvláštnych požiadaviek po pozemnej hranici zo všetkých susedných štátov Maďarska okrem Ukrajiny. Obmedzenia sa doteraz týkali predovšetkým turistov, ktorí naďalej nemôžu vstupovať do krajiny letecky. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Uvoľnenie koronavírusových opatrení sa uvádza v dekréte premiéra Viktora Orbána, ktorý sa v úradnom vestníku objavil v utorok neskoro večer a účinnosť nadobudol s okamžitou platnosťou. Vláda rozvoľnenie odôvodnila zlepšenou epidemickou situáciou.

Hraničná uzávera doteraz platila predovšetkým pre turistov, na tranzit a osoby cestujúce do Maďarska za obchodom, Pendler, diplomatmi či športovcov sa nevzťahovala.

Bez ohľadu na teraz zaručený voľný vstup do krajiny stále platí, že sa turisti nesmú v Maďarsku ubytovať, pripomenula DPA. Výnimku majú očkovaní proti COVIDU-19 z krajín, s ktorými Budapešť uzavrela dohodu o vzájomnom uznávaní očkovacích certifikátov.

So zrušením uzávery sa majú skončiť aj kontroly na maďarskej vnútornej hranici shengenského priestoru, čo oznámil už minulý týždeň minister zahraničia Péter Szijjártó. Týka sa to hraníc Maďarska so Slovenskom, Rakúskom a Slovinskom.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #moderna #koronavírus