Na Slovensku je mutácia delta, pozitívny prišiel z Ruska

Delta variant koronavírusu identifikovali v pozitívnej vzorke človeka, ktorý na Slovensko pricestoval z Ruska. Vzorku sekvenovali v Biomedicínskom centre SAV a výsledok potvrdil virológ Boris Klempa.

23.06.2021 10:28 , aktualizované: 16:04
debata (335)

„Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe,“ informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Pred rokovaním vlády to potvrdil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková vyvrátila podozrenie, že infikovaná osoba pricestovala z Petrohradu. Dodala, že sa ani nezúčastnila na futbale.

„Delta variant vírusu SARS-CoV-2, označovaný tiež ako B.1.617.2, patrí spolu s Kapa variantom B.1.617.1 do rovnakej línie, ktoré boli prvýkrát zaznamenané koncom roku 2020 v Indii. Delta variant je podľa ECDC zaraďovaný medzi tzv. „variants of concern“, teda varianty, na ktoré je potrebné sa zvlášť zamerať, nakoľko sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob šírenia alebo odpoveď imunitného systému,“ vysvetlila laboratórna diagnostička a molekulárna biologička Úradu verejného zdravotníctva Anna Kaliňáková.

Očkovať budú aj všeobecní lekári

Na Slovensku sa spúšťa prihlasovanie na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 u všeobecných lekárov, informoval minister Lengvarský. „Začíname dnes spúšťať systém očkovania u všeobecných lekárov. Lekári sa oddnes môžu prihlasovať,“ povedal s tým, že viac informácií prinesie rezort zdravotníctva vo štvrtok.

Dodal, že sa budú snažiť zaočkovať čím skôr všetkých ľudí, ktorí sú prihlásení v čakárni. Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, že očkovať bude môcť všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast, ktorý sa prihlási a uzatvorí s ministerstvom zmluvu.

Objednávanie vakcín a ich distribúcia budú zabezpečené v spolupráci s lekárňami, ktorých je v súčasnosti prihlásených už 704. Objednávanie pacientov na očkovanie bude prebiehať v ambulancii obvyklým spôsobom, špecifickým pre danú ambulanciu. Každý zaočkovaný bude môcť na stránke korona.gov.sk požiadať o medzinárodný očkovací certifikát. Ambulancie so záujmom o očkovanie sa môžu prihlásiť cez webovú stránku MZ SR.

Očkovanie v ambulanciách sa bude realizovať štandardným spôsobom, pričom ambulancie majú možnosť očkovať len svojich kapitovaných pacientov. Rozdiel oproti vakcinačnému centru bude podľa MZ SR v tom, že celý proces od objednania na očkovanie, cez realizáciu, až po záznam do systémov, vykoná ambulancia. Používať sa bude vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Prví zaočkovaní Janssenom

Na očkovanie vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson sa zaregistrovalo doposiaľ 4 793 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Prihlasovanie na túto vakcínu spustili v pondelok. Určená je osobám od 18 rokov. Plnú zaočkovanosť získa osoba už za 14 dní po aplikácii.

Vakcínou sa už očkujú napríklad ľudí bez domova. 130 kusov vakcíny si objednal jeden z veľkých podnikov, ktorý očkuje svojich zamestnancov. Najbližší víkend sa ňou bude očkovať v očkovacích centrách.

Registrácia je spustená na korona.gov.sk po dobu troch týždňov.

PCR testy odhalili 35 nakazených

V utorok vykonali 4 377 RT-PCR testov, pozitívny výsledok na nový koronavírus preukázalo 35 z nich. Nepribudla žiadna obeť. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Antigénne testy vykázali pozitivitu v 23 prípadoch, v utorok ich vykonali spolu 26 163. „Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Banskobystrickom kraji (7), Trenčianskom kraji (7), nasledujú Bratislavský (6), Žilinský (6), Prešovský (5), Trnavský (2), po jednom prípade bolo v Košickom a Nitrianskom kraji,“ spresnilo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojom webe. Je medzi nimi 17 mužov a 18 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 186 881 a žien 204 539.

„V nemocniciach je hospitalizovaných 231 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 154 ľudí. Na JIS je 17 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 13 osôb,“ dodal rezort.

Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa nezmenil. Počet úmrtí „na COVID-19“ je 12 502, počet úmrtí „s ochorením COVID-19“ je 2 450.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 931 288, pričom takto bolo pozitívne testovaných 391 420 osôb. Z doteraz vykonaných 36 797 343 an­tigénnych testov skončilo s pozitívnym výsledkom 386 592 testo­vaných.

Prvú dávku vakcíny dostalo 1 967 496 ľudí, za predchádzajúci deň sa ich počet zvýšil o 5 068. Druhú dávku vakcíny dostalo 1 400 324 ľudí, uplynulý deň dostalo druhú dávku 21 310 osôb.

Celkový počet neaktívnych prípadov je 708 118. „Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, či už s klinickým obrazom, alebo bezpríznakovo, a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov,“ dodalo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

335 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #delta