Sputnik predáme alebo darujeme, vakcíny pošleme aj chudobným krajinám

O Sputnik zo Slovenska má záujem Argentína. Matovič tvrdí, že na jeho popud. V rámci iniciatívy COVAX daruje vakcíny aj Slovensko. Lídri členských štátov Európskej únie (EÚ) prijali záväzok zdieľať do konca roka 2021 aspoň 100 miliónov dávok vakcín pre tretie krajiny v rámci iniciatívy COVAX ako tzv. tím Europe. Aktuálne ide o jednu z najviac sledovaných tém v prostredí EÚ.

23.06.2021 11:55 , aktualizované: 13:02
debata (126)

VIDEO: Sulík: Sputnik bol blamáž. S hnusobou si poradíme.

Video

Podľa aktuálnych predpokladov by mali mať všetky členské štáty v druhej polovici tohto roka nadbytok vakcín. Aby si Slovensko ako členský štát plnilo svoje povinnosti, bolo potrebné umožniť darovanie vakcín zakúpených pomocou spoločného obstarávania EÚ napríklad formou humanitárnej, rozvojovej pomoci a ekonomickej spolupráce. Darovanie vakcín proti ochoreniu COVID-19 v stredu schválila vláda. Presné množstvo za Slovensko bude stanovené na základe konkrétnych dodávok vakcín aj percentuálnej zaočkovanosti obyvateľstva.

Poľsko prisľúbilo 4 milióny

Príspevky už avizovali aj susedné krajiny. Maďarsko prisľúbilo 400-tisíc dávok, Poľsko prisľúbilo 4 milióny a Rakúsko prisľúbilo 1 milión dávok. Bez reakcie k predmetnej veci je zatiaľ 6 členských štátov EÚ, doteraz aj vrátane Slovenska. „Slovenská republika má schválený a pripravený návrh na príspevok na COVAX vo výške 150-tisíc eur z WHO. Avšak v tejto fáze sa od členským štátov očakávajú konkrétne prísľuby vakcín, a nielen finančné príspevky,“ podotklo ministerstvo zdravotníctva SR.

Greta Thunbergová Čítajte viac Greta Thunbergová daruje 100-tisíc eur na vakcíny proti covidu pre chudobné krajiny

Mechanizmus zdieľania je pripravený európskou komisiou (task force) pre právnu, logistickú a technickú podporu členských štátov v procese darovania alebo predaja vakcín cez COVAX alebo priamo tretej krajine. Voľba krajiny je na rozhodnutí členských štátov.

Sputnik predáme aj darujeme

Slovensko predá alebo daruje 160 000 dávok vakcíny Sputnik V. Pôjde predovšetkým o krajiny západného Balkánu.

Video

Do utorka 22. júna využilo možnosť prihlásiť sa na očkovanie touto neregistrovanou vakcínou na Slovensku 14 214 ľudí. Zaočkovať sa ňou doposiaľ dalo 8 004 osôb. O návrhu predaja a darovania vakcíny Sputnik V formou bilaterálných dohôd s tretími krajinami rozhodla rovnako v stredu vláda.

Vysoké Tatry kúpanie leto jazero Čítajte viac Slovensko bude od pondelka zelenšie a bez červených a ružových okresov

„Vzhľadom na stále pretrvávajúcu vážnosť epidemiologickej situácie a potrebu vzájomnej kooperácie medzi krajinami s cieľom spomalenia šírenia ochorenia COVID-19 navrhujeme darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci. Zároveň navrhujeme ponúknuť v nadväznosti na záujem tretích krajín ďalšie vakcíny na predaj, a tak prispieť k dosiahnutiu spoločného cieľa – zníženia dôsledkov pandémie,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

Záujem o kúpu vakcíny Sputnik V prejavila Argentína. Záujem o darovanie vakcíny má Bosna a Hercegovina, ďalej Severné Macedónsko či Albánsko. Záujem o kúpu alebo darovanie vakcín v podobe medzištátnej zmluvy prejavila aj Čierna Hora.

Na sociálnej sieti sa ozval minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Za dovoz vakcíny Sputnik V na Slovensko zaplatil premiérskym kreslom.

„Po 4-mesačnej antikampani by mnohí hlúpi ľudia boli veľmi radi, aby vakcína Sputnik expirovala a nemohla sa viac použiť. Aby som takejto prízemnej radosti zabránil … dal som Ministerstvu zdravotníctva kontakt na Argentínu, ktorá chce odkúpiť toľko Sputnika, koľko sme ochotní predať. Dôvod? Zatiaľ s ním majú najlepšie skúsenosti s najmiernejšími vedlajšími účinkami,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Tvrdí, že Sputnik bola jediná vakcína, ktorou sa „prípadne chceli zaočkovať mnohí ľudia, ktorí príliš neverili na Covid a boli proti očkovaniu“.

Podľa neho sa na Slovensku vedie „podlá vojna voči Sputniku“. „Výsledok? Títo ľudia už na očkovanie medzičasom kašlú … a, obávam sa, že hlupákom, čo voči Sputniku bojovali, sa ani svedomie neozve – keď spolu zistíme, že bez zaočkovaných Sputnikom kolektívnu imunitu nedosiahneme … a úplne zbytočne budú zomierať ďalší ľudia,“ odkazuje bývalý premiér.

Dovoz Sputnika V inicioval koaličnú krízu. Vyžiadal si hlavu vtedajšieho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), vláda prešla rekonštrukciou.

Sputnikom V sa očkuje od 7. júna, záujem o túto vakcínu však nie je veľký.

VIDEO: Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva o darovaní vakcín.

Video
Maďarsko, Sputnik V, COVID-19, očkovanie, vakcína Čítajte viac Na Slovensku je mutácia delta, pozitívny prišiel z Ruska

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Sputnik V