Prezidentka vyzvala ľudí k očkovaniu a politikov k zodpovednosti

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala ľudí na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nemali by s ním váhať a mali by tak urobiť v letných mesiacoch. Odmieta spochybňovanie očkovania. Zároveň žiada politikov, aby sa správali zodpovedne.

23.06.2021 15:19 , aktualizované: 15:36
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala ľudí na očkovanie proti covidu.
debata (374)

Čaputová uviedla, že jediný účinný spôsob, ako zabrániť šíreniu delta variantu koronavírusu, je očkovanie. Dodala, že si je istá tým, že nikto netúži po tom, aby sa spôsob života vrátil do nedávnej minulosti.

Hlava štátu uviedla, že na rozdiel od prvých dvoch vĺn pandémie možno povedať, že byť infikovaným v tretej vlne už nebude len otázkou náhody, ale z veľkej časti to bude otázkou voľby. „Nebude to štát, ani spoločnosť, kto bude ľudí deliť na chránených a zraniteľných. Bude to vírus. Z pohľadu vírusu budú len zaočkovaní a nezaočkovaní,“ povedala Čaputová.

VIDEO: Výzva prezidentky Čaputovej k ľuďom a politikom.

Video

„Epidemiológovia sa zhodujú, že na jeseň nám hrozí tretia vlna pandémie a ani včasnými opatreniami na hraniciach jej celkom nedokážeme zabrániť,“ varovala s odkazom na delta variant Čaputová.

Podľa hlavy štátu je na Slovensku veľa ľudí, ktorí z rôznych dôvodov s očkovaním váhajú. „Obraciam sa preto priamo na vás – nečakajte, prosím, až na príchod tretej vlny, lebo to už môže byť neskoro.“

Čaputová pripomenula, že zaočkovanosť na Slovensku je jednou z najnižších v Európskej únii. „Keď sa porovnáme iba s našimi susedmi – Českom, Maďarskom a Poľskom – všetky uvedené krajiny majú vyššiu mieru zaočkovanosti ľudí, ako my na Slovensku. Všetky tieto krajiny sú teda na tretiu vlnu pripravené lepšie,“ uviedla.

Kritika politikov

Čaputová sa nevyhla ani kritike politikov. Podľa nej niektorí vysielajú signály, ktoré spochybňujú očkovanie a odrádzajú tak ľudí od vakcinácie. „Predmetom politického súboja sa nesmie stať naša schopnosť čeliť pandémii. Ak už časť politickej opozície iniciatívne nevyzýva ľudí na očkovanie, tak by aspoň nemala spoluobčanov od očkovania odradzovať. Chcem preto požiadať politických lídrov, aby nerobili kroky, ktoré môžu mať pre nás všetkých tragické následky a aby konali s pocitom zodpovednosti za životy a zdravie občanov,“ dodala prezidentka.

Vysoké Tatry kúpanie leto jazero Čítajte viac Slovensko bude od pondelka zelenšie a bez červených a ružových okresov
374 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Zuzana Čaputová #koronavírus