Pellegriniho poslanci chcú pre Sputnik odvolať Matoviča

Poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD začínajú zbierať podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chcú odvolávať ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Dôvodom sú podľa nezaradeného poslanca Richarda Rašiho okolnosti využitia ruskej vakcíny Sputnik V.

23.06.2021 15:48 , aktualizované: 19:58
Peter Pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini
debata (34)

Raši hovorí o „blamáži“, pretože ak sa nepodarí predať zvyšné vakcíny, vznikne podľa neho Slovensku škoda vo výške takmer 20 miliónov dolárov. Matovičovi tiež poslanci vyčítajú, že ešte nie je predložený odškodňovací zákon či daňovo-odvodová reforma.

Raši reagoval na informáciu, že Slovensko predá alebo daruje 160 000 dávok vakcíny Sputnik V. Poukázal na to, že ruská vakcína bola dovezená na Slovensko v čase, keď sme mali nedostatok vakcín. „Matovič vtedy tvrdil, že chce Sputnikom zaočkovať pol milióna Slovákov, a preto jeho minister Krajčí objednal dva milióny dávok vakcíny,“ skonštatoval Raši, pričom skritizoval neskoré spustenie očkovania touto vakcínou.

Sputnik V Čítajte viac Sputnik predáme alebo darujeme, vakcíny pošleme aj chudobným krajinám

Pripomenul tiež problém v súvislosti so zverejnením zmluvy o dodávkach Sputnika V. „Zo zmluvy sme sa dozvedeli, že nás bude celá táto Matovičova akcia stáť takmer 20 miliónov dolárov. A dozvedeli sme sa, že za tieto vakcíny budeme musieť zaplatiť bez ohľadu na to, či ich vezmeme alebo nie,“ vyhlásil Raši a pripomenul, že dodnes sme nevideli dodatok k zmluve, ktorý by hovoril o niečom inom. „Bol by som veľmi prekvapený, keby sa ich podarilo predať za sumu, za ktorú sme ich nakúpili,“ dodal.

Celý rad prešľapov

Poslanec Erik Tomáš pripomenul, že s Matovičom je spojený celý rad prešľapov, spomenul napríklad plošné testovanie, ktoré označoval za atómovú zbraň. Dodal, že podať návrh na odvolanie Matoviča ho v zákulisí vyzývali aj niektorí koaliční poslanci. „Igor Matovič nie je schopný pracovať v akejkoľvek funkcii vo vláde SR,“ doplnil Raši.

Pridalo sa aj PS

Na odstúpenie z funkcie ministra vyzýva Matoviča aj mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS). Zároveň ho vyzýva na náhradu škody, ktorá Slovensku vznikla v súvislosti s nákupom vakcíny Sputnik V. Šéfka PS Irena Bihariová i predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš Matovičovi pripomínajú hmotnú zodpovednosť, po ktorej často volá. „Igor Matovič by mal osobne uhradiť rozdiel, ktorý vznikne medzi získanou a zaplatenou sumou za vakcíny Sputnik vrátane ich niekoľkomesačného skladovania,“ vyhlásila Bihariová.

Hipš pripomenul, že nezaradený poslanec Miroslav Kollár zo Spolu predložil do NR SR návrh zákona o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov. V prípade, že by takýto zákon platil, Matovič by musel podľa Hipša škodu uhradiť. Vláda by tiež mala podľa neho odpovedať na otázku, či bude musieť Slovensko dodržať klauzulu take or pay, ktorá je súčasťou zmluvy a zaplatiť dodávateľovi aj za neodobrané vakcíny.

OĽaNO: Hlas by mal radšj vyzývať na očkovanie

Hnutie OĽANO by privítalo, keby sa predstavitelia mimoparlamentnej strany Hlas-SD namiesto „lacných a zbabelých hier“ radšej venovali výzvam na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 „a prestali tak hazardovať so zdravím a životmi obyvateľov“. Hnutie to uviedlo v reakcii.

Hnutie tiež uviedlo, že Matovič od začiatku bojoval s pandémiou a snažil sa občanom zabezpečiť čo najviac prístupných vakcín. Dodalo, že líder Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini či jeho kolega exminister zdravotníctva Richard Raši v rámci zdravotníctva zahladzovali korupčné schémy.

„Strana Smer a jeho Hlas okrem iného za sebou zanechali obrovský investičný dlh nemocníc, nízku efektivitu poskytovania zdravotníckych služieb a doslova zdecimovaný stav zdravotných sestier. Súčasná vláda tak bojuje nielen s pandémiou, ale aj chaosom a rozvratom, ktorý po sebe títo ľudia v zdravotníctve zanechali,“ doplnilo hnutie v stanovisku, ktoré TASR poskytol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

O návrhu predaja a darovania vakcíny Sputnik V formou bilaterálných dohôd s tretími krajinami rozhodla v stredu na svojom zasadnutí vláda SR. Pôjde predovšetkým o krajiny západného Balkánu. Do utorka využilo možnosť prihlásiť sa na očkovanie touto neregistrovanou vakcínou na Slovensku 14 214 ľudí. Zaočkovať sa ňou doposiaľ dalo 8004 osôb.

Zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V zverejnili koncom apríla. Uzavretá bola na 19 900 000 ame­rických dolárov bez DPH. Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Hlas-SD #Sputnik V