ŠTB-áci prídu o časť dôchodku, podľa poslancov udržiavali totalitný režim

Krivdy histórie si nemôžeme len pamätať, musíme ich aj naprávať. V súvislosti s prijatým návrhom zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom bývalého komunistického režimu to v stredu po rokovaní vlády povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

24.06.2021 08:00
debata (145)

Krivdy histórie si nemôžeme len pamätať, musíme ich aj naprávať. V súvislosti s prijatým návrhom zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom bývalého komunistického režimu to v stredu po rokovaní vlády povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Premiér pripomenul, že zákon chce napraviť „otrasný kontrast“, založený na tom, že zatiaľčo politicky perzekvovaní z dôchodkov živoria, tí, ktorí sa o perzekúcie starali, majú dôchodky nadpriemerné. „Aj preto prišiel tento zákon,“ vysvetľoval Heger.

Verí, že legislatíva neprinesie len spravodlivosť, ale aj stanovisko do budúcnosti. "Jasný signál, že v SR sa nebudú porušovať ľudské a občianske práva,“ zdôraznil.

Poslanci Národnej rady SR v stredu schválili návrh zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom bývalého komunistického režimu. O benefity majú prísť funkcionári, zamestnanci a príslušníci vymedzených vrcholových orgánov, organizácií a bezpečnostných zložiek komunistického režimu, „ktoré sa rozhodujúcou mierou podieľali na udržiavaní totalitného režimu porušujúceho základné ľudské práva a slobody“. Do dôchodku sa týmto osobám nebude zarátavať obdobie rokov, v ktorom pracovali pre totalitný režim a jeho represívny aparát. Odobratie benefitov v rámci dôchodkov sa má týkať aj vdov a vdovcov po týchto osobách. Ich evidenciu má viesť Ústav pamäti národa.

Legislatíva stanovuje i výnimky, na základe ktorých by osoby neprišli o benefity. Hovoria o osobách aktívne podporujúcich tých, ktorí vystupovali proti komunistickému režimu, ale aj o osobách, ktoré zásadne pomohli tým, ktorým hrozilo nebezpečenstvo zo strany verejnej moci.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #komunistický režim