Poslankyňa Cigániková v Ide o pravdu: Nakoniec ma vo funkcii zachránil asi Matovič

Podporuje očkovanie, ale trvá na jeho dobrovoľnosti. „Vďaka očkovaniu už celoštátny lockdown v tretej vlne pandémie nebude potrebný,“ povedala v relácii Ide o pravdu poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

24.06.2021 21:11
debata (58)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Jany Bittó Cigánikovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Počas prvej a druhej vlny pandémie bola hlasnou kritičkou bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a expremiéra Igora Matoviča (obaja OĽaNO). V súčasnosti podporuje Vladimíra Lengvarského (nom. OľaNO), a hovorí, že v pozícii šéfa rezortu zdravia „je chlap na správnom mieste“.

V relácii Ide o pravdu šéfka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková oceňuje jeho rozhodnutia, ktoré v týchto dňoch prijíma v rámci prípravy na tretiu vlnu pandémie.

„Prísne kontroly na hraniciach, povinná karanténa pre nezaočkovaných, mobilné očkovacie jednotky či trasovanie, to tu malo byť už skôr,“ uviedla poslankyňa.

Patrí medzi podporovateľov očkovania, ale odmieta, aby bolo pre niektoré rizikové skupiny povinné. Nízka zaočkovanosť je podľa nej problém regionálny, keďže existujú veľké rozdiely. Hlavné mesto Bratisslava bude podľa nej prvé na Slovensku, ktoré dosiahne kolektívnu zaočkovanosť.

„Ale máme regióny, kde percento zaočkovaných je iba 12 až 16 percent,“ upresnila. V tejto súvislosti je presvedčená, že celoštátny lockdown Slovensko v tretej vlne nebude potrebovať, a opatrenia budú regionálneho rozsahu.

Pozitívne sa v relácii Cigániková vyjadruje aj o reformách v zdravotníctve, ktoré obsahuje Plán obnovy Európskej únie. Zvýšenie počtu lôžok dlhodobej starostlivosti na úkor lôžok pre akútnych pacientov označila za nevyhnutné a logické.

„Nemáme kde rehabilitovať pacientov po operácii bedrového kĺbu alebo po autohaváriách,“znel argument. Šéfka zdravotníckeho výboru je presvedčená, že zmeny prinesú kvalitnejšiu a rýchlejšiu starostlivosť o pacienta. Kritické výhrady, ktoré voči plánu ministerstva vyslovili samosprávy a niektoré nemocnice, chápe. Sú podľa nej následkom nedostatočnej komunikácie rezortu za bývalého vedenia, a situácia sa má pred schvaľovaním dokumentu v parlamente zmeniť.

V relácii sa dozviete, čo si myslí Cigániková o snahe ministra Lengvarského urýchliť umiestňovanie lekárov zo zahraničia, a čo treba robiť, aby slovenskí lekári neodchádzali.

Prečo žiadal v čase koaličnej krízy expremiér Igor Matovič odchod Jany Cigánikovej z postu šéfky zdravotníckeho výboru? „Igora funkcia zmenila. Vysloviť kritický názor znamenal koniec sveta,“ dodáva s úsmevom Cigániková.

Napokon je presvedčená, že pozíciu obhájila práve vďaka Matovičovi. Vypočujte si jej vysvetlenie v relácii Ide o pravdu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Jana Bittó Cigániková