Politici vyjadrili podporu Česku, SaS avizuje pomoc pri obnove

Podporu Českej republike v súvislosti s tragickými následkami búrok a tornáda na južnej Morave vyjadrila aj vicepremiérka Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (obe Za ľudí).

25.06.2021 12:34 , aktualizované: 14:16
Hrusky 2
V obci Hrušky tornádo poničilo desiatky domov.
debata (2)

VIDEO: Družstvo v Moravskej Novej Vsi zničilo tornádo.

Video

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s pohromou zaslala českému prezidentovi Milošovi Zemanovi sústrastný telegram.

Prezidentka vyjadrila v mene občanov SR úprimnú sústrasť rodinám i blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie. „Zdôraznila, že Slovensko ostáva pripravené poskytnúť Českej republike ďalšiu pomoc pri vysporiadaní sa s následkami živelnej pohromy,“ priblížil jej hovorca Martin Strižinec.

česko Čítajte viac Chlapské gesto. Česi venovali odmeny za MS postihnutej Morave

Sústrasť pozostalým Čaputová vyjadrila už aj skôr. „Rozsah škôd, materiálnych aj ľudských, je nepredstaviteľný a želám našim susedom veľa sily, ktorú budú potrebovať na vyrovnanie sa s následkami pohromy. Zároveň oceňujem okamžitú pomoc slovenských zdravotníkov postihnutým obciam,“ napísala na sociálnej sieti.

Veľa síl poprial ČR tiež expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Strana SaS verí, že aj v najbližších dňoch a týždňoch bude môcť byť vláda SR nápomocná pri pomoci s odstraňovaním škôd a naprávaním zničeného.

Tornádo na Morave, Hrušky Čítajte viac Tornádo na Morave: Ľudia hľadajú príbuzných a domy, ktoré neexistujú

Remišová ubezpečila, že Morave pomáhame, poďakovala sa ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (obaja OĽANO) a tiež ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) za rýchlu pomoc zo strany slovenských záchranných zložiek.

„Bolí ma srdce, keď vidím, čo sa stalo na Morave. Sme s vami,“ napísala na sociálnej sieti Kolíková.

VIDEO: Tornádo na južnej Morave
Video

Úprimnú sústrasť všetkým, ktorých živelná katastrofa zasiahla, vyjadrila aj koaličná strana SaS. „Podobné situácie môže komunita zvládnuť len vďaka súdržnosti a vzájomnej pomoci. Preto chceme touto cestou oceniť promptné konanie ministerstva zdravotníctva a našich záchranných zložiek, ktoré sa vydali na miesto pomôcť českým kolegom a našim nemocniciam, ktoré boli pripravené prijať pacientov z postihnutej oblasti,“ uviedla SaS.

Pellegrini vyslovil úprimnú sústrasť nad obeťami prírodnej katastrofy a zároveň poprial veľa síl záchranárom a všetkým zasiahnutým. „Ako premiér som bol pri niektorých katastrofách – pri záplavách či požiaroch, pri situáciách, kde boli aj obete na životoch. Preto si viem celkom živo predstaviť, čo teraz prežívajú naši bratia,“ konštatoval na sociálnej sieti. Dodal, že príroda nám pripomína, že sa musíme viac starať o zmenu klímy. „Nezvratné škody sú oveľa bližšie, ako sme si mysleli,“ uviedol Pellegrini.

Tornádo na Morave, Hrušky.
Tornádo na Morave, Hrušky.
+7Tornádo na Morave, Hrušky.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #tornádo na Morave