Mýtnik: najprv ukradli 65 miliónov, potom ďalších 52

Veľká očista vo Finančnej správe sa ešte nekončí. Po akciách Mýtnik I a Mýtnik II sú obvinení už štrnásti bývalí vrcholní predstavitelia štátu a podnikatelia vrátane na bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho a známych podnikateľov Jozefa Brhela a Michala Suchobu.

26.06.2021 08:44
Ondrej Repa, Jiří Žežulka Foto: ,
Riaditeľ odboru ekonomickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa (vľavo) a prezident Finančnej správy Jiří Žežulka.
debata (100)

VIDEO: Jiří Žežulka a Ondrej Repa o kauze Mýtnik.

Video

Podľa prokuratúry dokázali na zmanipulovanej IT zákazke obrať štát až o 65 miliónov eur a ukradnutých 20 miliónov eur sa následne snažili zlegalizovať rôznymi prevodmi. NAKA ale zasahovala vo Finančnej správe opäť. Neznámi páchatelia si mali na IT softvéri prísť na 52 miliónov eur.

Vo štvrtok ráno zasahovala Národná kriminálna agentúra v sídle Finančnej správy opäť. Zásah sa má týkať utajenej zmluvy so spoločnosťou Alison. Jeho pozadie priblížil samotný prezident Finančnej správy Jiří Žežulka, ktorý vyšetrovanie inicioval.

Zásah polície sa týkal výsledkov pracovného tímu „Vata“. "Ide o podozrenie z manipulovania verejného obstarávania na informačný systém v hodnote 52 miliónov eur. Zmluva, respektíve objednávka mala byť uzatvorená tesne pred parlamentnými voľbami v roku 2020,“ spresnil Žežulka.

Finančná správa mala podľa neho dlhodobo problém s obstarávaním informačných systémov, ktoré prebiehalo často v utajenom režime. Preto ihneď po svojom nástupe zadal pokyn na revíziu zmlúv a dôvodov na ich utajenie.

„V rámci analýzy som dospel k záveru, že existujú dôvodné pochybnosti o zákonnom priebehu verejnej zákazky národného projektu s názvom Vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému Finančného riaditeľstva. Rozhodol som o zriadení špeciálneho pracovného tímu ,Vata‘, ktorý skrytým spôsobom dokumentoval toto podozrenie. Celá akcia sa skončila v marci, keď sme podali trestné oznámenie. Pôjde pravdepodobne o podobný prípad ako v akciách Mýtnik,“ priblížil Žežulka.

Súčinnosť je samozrejmá

Po dvojici policajných akcií Mýtnik bolo dokopy vznesené obvinenie až 14 osobám. Kým v novom prípade bola škoda vyčíslená na 52 miliónov eur, v trestnom stíhaní z akcie Mýtnik malo ísť až o 65 miliónov eur.

„Z aktuálneho stavu dokazovania vyplýva záver, že v tomto prípade mali konať vo vzájomnej súčinnosti ako vrcholní štátni predstavitelia, tak aj predstavitelia podnikateľského sektora a dokonca aj osoby, ktoré k danému obchodu nemali žiadny vecný ani osobný vzťah. Táto činnosť sa vzájomne previazala a podmieňovala,“ zdôraznil riaditeľ odboru ekonomickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Na štvrtkom brífingu Repa zosumarizoval doterajší priebeh trestného stíhania, jeho rozsah, ako aj dôkaznú situáciu, v ktorom sa stíhanie v súčasnosti nachádza.

Výška škody narástla

Trestné stíhanie bolo začaté ešte vlani v novembri. Po vypočutí svedkov a zaistení listinných dôkazov bolo v rámci akcie Mýtnik 29. januára 2021 vznesené obvinenie ôsmim osobám. V rámci akcie Mýtnik boli vtedy Národnou kriminálnou agentúrou zadržaní bývalý prezident Finančnej správy Imrecze, riaditeľ IT sekcie Finančnej správy Milan Grega, brat známeho podnikateľa Peter Brhel a konateľka firmy Allexis Jana Rovčaninová.

Podnikateľa Jozefa Brhela spájaného so stranou Smer zadržala NAKA 2. februára 2021 po návrate zo zahraničia, údajne z Kanárskych ostrovov, a následne zadržal Interpol v Spojených arabských emirátoch aj podnikateľa Michala Suchobu. V máji navyše pribudli k obvineným ďalšie tri osoby.

Všetci sú stíhaní za tri skutky – machináciu pri verejnom obstarávaní, prijímanie úplatku a podplácanie. Ako organizovaná skupina mali podľa vyšetrovateľov medzi rokmi 2013 až 2018 spoločne manipulovať tendre na dodanie softvérových riešení pre Finančnú správu tak, aby ich vyhrala Allexis. Štátu tak mali podľa pôvodného odhadu spôsobiť celkovú škodu 42,2 milióna eur. Následne sa však ukázalo, že mohla dosiahnuť až viac ako 65 miliónov eur.

Peniaze treba aj vyprať

Vyšetrovanie následne 16. júna pokračovalo akciou Mýtnik II, pri ktorej sa NAKA zamerala na tok týchto peňazí. „Predmetom vyšetrovania je legalizačná schéma, ktorá mala nadväzovať na túto ekonomickú trestnú činnosť,“ priblížil prokurátor. Obvinené tak boli ďalšie tri osoby – z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmov z trestnej činnosti, prijímania úplatku a účasti na machinácii pri verejnom obstarávaní.

„Toto obvinenie bolo založené predovšetkým na veľmi detailnej analýze výpisov z účtov, ktoré umožnili vytvoriť dostatočný záver o finančnom toku peňazí pochádzajúcich od Finančnej správy. Od firmy, ktorá mala tieto systémy dodávať, bol to tohto finančného toku zapojený rad ďalších firiem z viacerých krajín, a tie si medzi sebou tieto finančné prostriedky presúvali. Aktuálne bola deklarovaná suma 20 miliónov eur,“ spresnil prokurátor. Peniaze mali putovať cez Českú republiku, Maltu a Cyprus.

„Svoju vinu buď v celom rozsahu alebo prevažujúcej miere priznáva osem obvinených. Tieto priznávajúce výpovede, samozrejme, korešpondujú aj s inými zabezpečenými a vykonanými dôkazmi, osobitne ide najmä o výpovede svedkov a rad iných listinných dôkazov, ktoré boli zabezpečené zo strany Finančnej správy, Úradu pre verejné obstarávanie. A bol tiež zabezpečený rozsiahly materiál týkajúci sa bankového tajomstva,“ priblížil dôkaznú situáciu prokurátor Repa.

Vypočítaví udavači, ktorým by za spoluprácu s políciou nevzniesli obvinenie, ale medzi nimi vraj nie sú. „Aktuálne nemá žiadna osoba dočasne odložené vznesenie obvinenia. Všetky osoby, voči ktorým to dôkazný stav umožňoval, boli obvinené,“ ubezpečil prokurátor Repa. Štyri z nich boli podľa jeho slov vylúčené na samostatné trestné konanie a rovnako štyria obvinení sú vo výkone väzby.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #akcia Mýtnik