Pellegriniho Hlas mal snem: Matovič je stelesnené zlo

Strana, ktorá vznikla v podstate pred rokom, 10. júna 2020, keď Peter Pellegrini ohlásil svoje osamostatnenie sa od Smeru a pripustil vznik novej strany, na sneme okrem iného predstavila nové tváre, program a voľbami doplnila predsedníctvo strany.

26.06.2021 09:43 , aktualizované: 11:14
Peter Pellegrini, snem, Nitra Foto: ,
Peter Pellegrini na sneme strany Hlas v Nitre.
debata (76)

VIDEO: Hlas po sneme. Noví ľudia, nové priority.

Video

Snem, prvý pracovný, kde sa aj fyzicky stretávajú členovia strany, sa konal v priestoroch nitrianskeho Agrokomplexu, platili tu pomerne prísne hygienické opatrenia. Strana už má za sebou jeden snem, ktorý nazvali digitálny, lebo bol iba online. Na ňom ustanovili Petra Pellegriniho za šéfa strany.

Do priestorov, kde sa snem konal, sa dostali len ten, ktorí boli zaočkovaní alebo mali doklad o čerstvom negatívnom teste. Hneď vedľa budovy, kde sa snem konal, bolo zriadené aj testovacie miesto.

Na snem pozvali 386 delegátov z celého Slovenska, prišlo ich 371 – účasť 96 percent, čo znamená, že všetko, čo sa na sneme prijali, bolo záväzné.

Účastníci snemu si zvolili pracovné predsedníctvo, jeho členom bol aj Peter Žiga. Za predsedu prvého pracovného snemu navrhol Pellegrini sám seba „aby som si to navždy pamätal“. Nikto nebol proti, zdržal sa len samotný Pellegrini.

VIDEO: Prvý pracovný snem strany Hlas.

Video

„Vlani sme boli skupinkou nadšencov, dnes sme skutočnou stranou, najmä však priateľmi,“ prihovoril sa Pellegrini. „Uložte si, prosím, do spomienok a do srdca tie najkrajšie zážitky uplynulého roka,“ reagoval najmä na čas, keď budúci straníci zbierali podpisy na registráciu. Vyzbierali vyše 90-tisíc podpisov po celom Slovensku.

„Pár slov musím povedať aj na adresu súčasnej vlády. Ale jej vizitkou je rekordná nedôvera,“ pokračoval v úvodnom prejave Pellegrini. Podľa neho sú ľudia aj novinári „mimoriadne zhovievaví k súčasnej vláde“. Vytkol jej najmä vysoký počet obetí pandémie. „Súčasná vládna koalícia vo svojej misii tragicky zlyhala a túto misiu musí čo najskôr ukončiť,“ vyzval Pellegrini s tým, že Hlas aktívne vstúpil do petície za referendum o predčasných voľbách.

„Sme presvedčení, že referendová otázka je v súlade s ústavou. Je psou povinnosťou štátnych orgánov, aby umožnili občanom referendum. Ešte raz: Referendum musí byť a Hlas sa k nemu hrdo hlási,“ vyhlásil za potlesku snemujúcich.

Hlas v krátkej dobe podá návrh „na odvolanie najväčšieho zla v slovenskej politike“. „Je to stelesnené zlo, ktoré škodí občanom tejto krajiny,“ pokračoval Pellegrini.

„Má sa svet po prekonaní pandémie vrátiť k pôvodným poriadkom? Nemali by sme využiť situáciu, aby sme prehodnotili niektoré faktory života tejto spoločnosti, ktoré sa dnes už javia ako prežité?“ položil Pellegrini otázku s tým, že pandémia zmenila veľa vecí.

Vyhlásil, že očkovanie musí byť dobrovoľné. „Vyzývam všetkých ľudí, aby sa dali očkovať, ale očkovanie musí zostať dobrovoľné,“ pokračoval Pellegrini. „Úlohou štátu nie je rozdeľovať spoločnosť, ale robiť tak, aby sme vírus spoločne porazili,“ dodal.

„Vírus nemá politickú afinitu, je politicky bezpohlavný,“ povedal Pellegrini. Ale cesta z pandémie musí byť sociálna a ľavicová. „Kríza potvrdila, ako veľmi je dôležitý silný a sociálny štát, ktorý je dobrý manažovaný. S následkami sa ľahšie vyrovnávali tam, kde prevládali ľavicové prístupy. Cesta z krízy vedie doľava, cez silný štát a sociálnu spravodlivosť,“ pokračoval.

Jednou z priorít sociálnej demokracie má byť podľa Hlasu ochrana žien. Pellegrini vysvetlil, že práve ženy pandémia výrazne poškodila.

„Nie moc nad ostatnými, ale moc s nimi a pre nich. Sociálno-demokratická politika 21. storočia musí byť iná ako v 20. storočí. "Musíme sa vrátiť k sociálnym práva a musíme urobiť všetko preto, aby boli aj na Slovensku akceptované a garantované. Stojíme pred zásadnou otázkou: Aká má byť sociálna demokracia budúcnosti?“ povedal Pellegrini s tým, že Hlas pozná na tieto otázky odpovede.

„Čím sa odlišujeme a čo chceme robiť? Odpoveď je jednoduchá a jasná. Sú strany, ktoré sa venujú tzv. boju proti korupcii, sú strany, ktoré radi hovoria o HDP a štatistikách, ale Hlas má jednoznačnú odpoveď: Naša politika je o človeku, lebo Hlas, je hlasom ľudí. A toto si, prosím, zapamätajte,“ pokračoval Pellegrini v úvodnom prejave na sneme.

„Úlohou štátu je napĺňať priority života svojich obyvateľov. Keď sa človek narodí, tak jeho matka, rodičia, ale aj to dieťatko očakáva, že sa narodí v nemocnici, kde mu bude poskytnutá kvalitná starostlivosť. Bez ohľadu na to, či sa narodil v Čiernej nad Tisou alebo v Bratislave. Ak sa bude matka chcieť vrátiť do práce, je dôležité, aby sme mali dostatok predškolských zariadení. A matka potrebuje, aby netrpela úbytkom príjmu, preto pokračovať v raste rodinných prídavkov, príspevkov pri narodení dieťaťa, je nevyhnutné,“ predstavil niektoré z ideí Hlasu Pellegrini.

Podľa neho je povinnosťou zabezpečiť rovnaký prístup k rovnakým službách po celej krajiny. Spomenul školstvo, ktoré by malo podporovať talenty aj zo slabších sociálnych skupín. Rovnako by mal štát pomáhať občanovi aj v jeho pracovnom živote. „Musíme sa snažiť vytvárať dobré podmienky aj tým, ktorí prácu dávajú,“ pripomenul.

„Mali by sme sa postarať o človeka tak, aby na Slovensku dôstojne zostarol. Aby v prípade, ak ochorie, dostal kvalitnú starostlivosť. Štát musí vytvoriť dôstojné podmienky pre tých, ktorí sú na konci svojho života.“ vysvetlil.

„Naša politika je o človeku a sme hlasom ľudí,“ dodal Pellegrini.

„Naša politika je o človeku a sme hlasom ľudí,“ dodal Pellegrini. „Navždy platiť bude, že spokojný občan rovná sa spokojný štát. Na každom z vás, ktorý tu sedíte, alebo nás sleduje, záleží, či túto politiku naplníme,“ obrátil a na účastníkov snemu.

Doplnil, že Hlas nevyhľadáva priestor v alternatívnych médiách, nevyvoláva kultúrne vojny a nestraší.

Doplnil, že Hlas nevyhľadáva priestor v alternatívnych médiách, nevyvoláva kultúrne vojny a nestraší. „Nemienim sa zúčastňovať na pseudokultúrnom delení národa. Preto chcem pomenovať, akú alternatívu ponúkame. Stredobodom nášho politického programu musí byť vždy človek v každej fáze života. Dôležité je vybudovanie kvalitných a dostupných služieb v každom regióne Slovenska. Chcem vidieť štát, ktorý investuje do modernej budúcnosti, reaguje na výzvy ako je digitalizácia, klimatické zmeny, nová štruktúra priemyslu. Snaha o zelenú ekonomiku ale nesmie obchádzať ľudí a negatívne sa dotknúť najzraniteľnejších skupín. Potrebujeme širokú spoločenskú solidaritu. Nebudeme podporovať diskrimináciu žien a matiek. Za rovnakú prácu musí byť rovnaká pláca,“ ponúkol víziu Pellegrini.

„Musíme sa spolu s európskymi partnermi postaviť daňovým rajom,“ dotkol sa aj podnikateľskej sféry. Podľa neho musí byť situácia v krajine predvídateľná aj pre podnikateľov. „Oveľa väčší dôraz musíme klásť na udržiavanie unikátnych talentov a mozgov u nás. Celoživotné vzdelávanie sa musí stať pojmom, ktorý bude každý poznať,“ pokračoval.

V budúcnosti Hlas uvažuje od zavedení ekonomického štartovacieho balíčka, ktorý bude určený pre každého, kto dosiahne predpísaný vek a úspešne ukončí vzdelávanie. Podľa Pellegriniho chcú tak podporovať mladých a dať im perspektívu spokojného života na Slovensku.

„Masívna prorodinná politika je strategickým záujmom štátu. Deti sú pilierom spoločnosti a budúcnosti Slovenska. Naším cieľom je ich podpora prostredníctvom ochrany, zveľadenia i rozšírenia potrebných sociálnych benefitov,“ pokračoval líder strany Hlas. Preto chce táto strana zvýšiť príspevok pri narodení dieťaťa, výšku a dobu poberania materskej dávky a rodičovský príspevok. " Navrhneme súčasne rozšíriť okruh tých, ktorí budú mať na takúto podporu nárok, vrátane plnoletých študujúcich matiek," dodal Pellegrini.

Hovoril aj o princípe rodinných úľav, zavedení tzv. rodinnej karty. „Jej držiteľom, teda rodičom detí do veku 18 rokov, poskytneme zľavy na tovary a služby prípadné ďalšie zvýhodnenia,“ vysvetlil.

Hlas chce pokračovať v ochrane sociálnych istôt pracujúcich v Zákonníku práce a hľadať ďalšie spôsoby, ako im zabezpečiť sociálne postavenie, hodné 21. storočia. „Absolútne rešpektujeme postavenie odborov ako zástupcu zamestnancov a budeme žiadať, aby ich postoje boli prijímané s náležitým rešpektom,“ povedal Pellegrini.

Hlas podľa jeho slov odmieta pokusy o znižovanie minimálnej mzdy.

Na margo seniorov ďalej Pellegrini povedal, že „základom politiky voči seniorom musí byť medzigeneračná solidarita“. „Strieborná ekonomika musí priniesť nové pracovné príležitosti v odvetviach, ako je oblasť sociálnych služieb, cestovného ruchu alebo kultúry. Musím to tu opäť zdôrazniť, ako veľmi ma mrzí, že zavedenie 13. dôchodku ako isté poďakovanie za ich roky života vládna koalícia odmietla,“ povedal.

Medzi priority strany Hlas patrí aj kvalita života na vidieku. „Nemôžeme akceptovať predstavu, že podmienkou kvalitného života je presťahovanie sa do metropoly alebo do veľkých miest,“ pokračoval s tým, že s vidiekom súvisí aj zdravá produkcia potravín. „Dnes vidíme, ako naši pôdohospodári kričia a na našej pôde si kraľujú cudzí farmári, ktorí nemajú rešpekt k životnému prostrediu. Pripravili sme dokument Rozvoj vidieka 20. – 30., ktorý je akousi odbornou mapou, ako slovenskému vidieku vrátiť zdravý a plnohodnotný život,“ podotkol.

Medzi priority strany Pellegrini zaradil aj stretnutia so starostami a primátormi. „Sme presvedčení, že prenos kompetencií zo štátu na samosprávu môže pokračovať len vtedy, ak bude podopretý primeranými financiami,“ povedal.

„Počas roka sme videli v priamom prenose poníženie Slovenskej republiky, a všetci sme cítili zdieľanú hanbu za správanie sa predsedu vlády ako reprezentanta štátu. Chcem jasne povedať, že Hlas bude v európskej a zahraničnej politike prioritne vychádzať z potrieb slovenských záujmov,“ zaznelo v Pellegriniho prejave.

Podľa neho slovenské firmy a občania musia byť na prvom mieste záujmu zahraničnej služby, ktorá musí mať neustály prehľad o potrebách a záujmoch slovenskej spoločnosti smerom k zahraničiu. Do popredia sa musí dostať asertívnejšie presadzovanie slovenských ekonomických záujmov.

„Dnes tu sedíme preto, aby sa mobilizovali na zápas s pravicou o charakter sociálneho štátu,“ vyhlásil Pellegrini. „Ak si všimnete dnes politickú scénu, je plná urážok, zápasov ktoré neprekračujú rámec jedného dňa. Pri tom svet okolo nás je v obrovskej dynamike a každým dňom sa mení,“ vyhlásil. „Stojíme na križovatke. Buď zachytíme trend vývoja a ocitneme sa medzi prosperujúcimi štátmi, alebo rezignujeme a každodenná agenda politického boja nás pohltí,“ dodal Pellegrini.

Podľa neho by sa mala začať viesť verejná diskusia o tom, ako si Slovensko predstavujeme. „Potrebné zmeny totiž musia zabezpečiť rovnaké príležitosti pre všetkých, v každej etape života, a v každom kúte Slovenska. Rovnako je dôležité, aby sa potrebné zmeny uskutočňovali bez narušenia sociálneho zmieru. Vláda robí presne opak, a vidieť to napríklad pri reforme zdravotníctva, kde vydala zoznam 22 dvoch nemocníc určených na faktický zánik bez diskusie s odbornou verejnosťou. Vidieť to aj na súdnej reforme, ktorá zasa znamená rušenie súdov. A najväčšie pobúrenie vyvolal návrh daňovej reformy, ktorá by mala zvyšovať DPH na 25 percent,“ povedal Pellegrini.

„Táto koalícia, ako aj jej dvaja premiéri, ukázali za rok pôsobenia, ako sa to robiť nemá. A s katastrofálnymi dôsledkami pre spoločnosť. Model koaličných rád, delenie ministerských postov, ktoré patria jednotlivým stranám a správajú sa izolovane považujem za prekonaný,“ dodal.

Na záver Pellegrini predstavil päť pilierov, na ktorých stojí politika Hlasu. Prvým je sociálne spravodlivé Slovensko, ktorého stredobodom záujme je človek – od narodenia až po seniorský vek. Druhým pilierom je zdravé Slovensko, ku ktorému patrí predvídateľné financovanie zdravotného systému, prevencia, včasná a kvalitná diagnostika. Tretím pilierom je zelené Slovensko, ktoré má byť postavené na symbióze potrieb poľnohospodárov, lesníkov, či vodohospodárov, láskavého prístupu k prírode a bohatým prírodným zdrojom. Štvrtý pilier je bezpečné Slovensko a piatym moderné Slovensko.

Na jeseň by mali pribudnúť ešte „zaujímavé nové tváre“.

Na sneme Pellegrini predstavil členom Zuzanu Dolinkovú, ktorú chce navrhnúť za novú podpredsedníčku strany. Ďalším kandidátom je politológ a primátor Považskej Bystrice Karol Janas, bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel, starosta Branislav Becík.

O tom, či sa stanú členmi predsedníctva, sa bude rozhodovať v tajnom hlasovaní.

Ešte predtým však dostal Peter Pellegrini vyznamenanie od Českého svazu protifašistických bojovníků.

Hlas má novú podpredsedníčku, stala sa ňou Zuzana Dolinková, za ktorej zvolenie hlasovalo 331 hlasov. V predsedníctve budú sedieť Becík (318 hlasov), Tittel (292) a Janas (343).

Do diskusie sa na sneme prihlásili dvaja členovia. Jeden z nich, najmladší zakladajúci člen Hlasu prišiel na snem oblečený v kroji.

Na záver snemu zaspievali speváci z Helpy hymnickú Na kráľovej holi.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini