Budaj: Medveďa v Sučanoch občan nerozumne roky kŕmil psími granulami

Zdedili sme lesy, kde žijú tri šelmy - vlk, rys a medveď a naši predkovia s nimi žili, odkedy tu existujeme, hovorí minister životného prostredia Ján Budaj.

26.06.2021 10:06
debata (100)

Ako mimoriadne citlivý vníma minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) problém, ktorý znovuotvorila tragická udalosť v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej. Polícia tam 14. júna našla telo 57-ročného muža, ktorý zahynul po útoku medveďa.

„Podceňovať tento problém nemožno, zásahový tím bude odstraňovať všetky synantropné medvede. Na každé hlásenie reagujeme. Je to tím vybavený vynikajúcou technikou a sú to ľudia školení v Nórsku a inde v zahraničí, kde majú s medveďmi oveľa väčšie skúsenosti, než my,“ povedal Budaj v diskusii na TASR TV.

Podľa Budaja je potrebné robiť dlhodobé opatrenia založené na vedeckých analýzach stavov a správania medveďov, ako aj okamžité zásahy tam, kde medvede stratili plachosť a ohrozujú obyvateľov miest a dedín v blízkosti lesov.

Medveď, ktorého musel tím nedávno odstrániť v Sučanoch, bol podľa neho ukážkou nerozumného správania sa niektorých obyvateľov. „Tam občan kŕmil medveďa celé roky, dával mu psie granule. A keď medvieďa vyrástlo a malo tri roky, už sa zrazu nikomu nezdalo príjemné, ľudia sa báli,“ uviedol Budaj.

Dodal, že medveď fyzicky nikoho neohrozil, zastreliť ho museli z preventívnych dôvodov. „Zrejme ani nechcel nikomu ublížiť, ale medveď jednoducho má svoju ochrannú vzdialenosť a keď sa do nej dostane cudzí človek, môže sa stať, že zaúčinkuje pud sebazáchovy."

VIDEO: Medveď nakúkal do okien kuchyne na Hrebienku. (máj 2021)

Video

Medvede zráta pražská Karlova univerzita

Obrovským a roky rastúcim problémom je podľa neho množstvo potravín, ktoré ľudia vyhadzujú do nezabezpečených kontajnerov, alebo ich používajú ako návnadu pri posedoch poľovníci. „Reštaurácie, žiaľ, často nedodržujú predpisy. Snažíme sa ich pokutovať, ale úprimne poviem, že ak by sa naša inšpekcia životného prostredia rozbehla a poctivo všetko pokutovala, tak sa niektoré obce dostanú do nútenej správy. Tak ignorujú zákon a svoje vlastné bezpečie,“ skonštatoval.

Ministerstvo životného prostredia podľa neho už v apríli požiadalo o analýzu počtov a lokalizácie medveďov na Slovensku Karlovu univerzitu v Prahe, údaje by mali byť k dispozícii v priebehu leta. „Tým, že to analyzujú v Karlovej univerzite je jasné, že do toho nezasahujú poľovníci ani ochranári a čísla budú objektívne. Sme pripravení viesť s verejnosťou, najmä v dotknutých lokalitách, diskusiu. Chceme s ľuďmi hovoriť a znovu dosiahnuť rovnovážny stav,“ povedal Budaj.

Budaj: Je to naša dedovizeň

Zároveň však pripomenul, že v minulom roku bolo, zrejme aj kvôli pandémii COVID-19, v slovenských lesoch o 2,5 milióna turistov viac ako v roku 2019. Aj preto apeluje na turistov, aby si uvedomovali, že cesta do prírody vždy prináša určité riziká a pripravili sa na ne. Smrteľný incident po útoku medveďa bol na Slovensku zaznamenaný po prvýkrát za posledných sto rokov, každoročne však umierajú ľudia v dôsledku precenenia svojich síl, rôznych nehôd, alebo na kliešťovú boreliózu.

Dodal, že problém so synantropnými (žijúcimi blízko človeka) medveďmi je dlhodobý, syntetický a treba ho riešiť na základe vedeckých poznatkov.

„Ako dedovizeň sme zdedili nádhernú krajinu s krásnymi karpatskými lesmi, v ktorých máme tri šelmy – vlka, rysa a medveďa. So všetkými žili naši predkovia odkedy tu existujeme,“ pripomenul minister životného prostredia.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Ján Budaj