Bozky v čase pandémie položili britského ministra zdravotníctva

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock rezignoval. V piatok sa priznal, že porušil pravidlá proti šíreniu koronavírusu, keď bozkával a objímal svoju poradkyňu. Jeho rezignáciu v sobotu potvrdila kancelária premiéra Borisa Johnsona.

26.06.2021 21:39 , aktualizované: 27.06.2021 07:21
Matt Hancock Foto: ,
Matt Hancock
debata (30)

Bulvárny denník The Sun tento týždeň zverejnil snímku z bezpečnostnej kamery z Hancockovej kancelárie, na ktorej minister bozkáva a pritláča k sebe svoju poradkyňu Ginu Coladangelovú. Záber pochádza z mája, z obdobia pred uvoľnením pravidiel, ktoré prikazovali mať bezpečný odstup medzi ľuďmi, ktorí spolu nežijú v rovnakej domácnosti.

„Voči ľuďom, ktorí počas tejto pandémie toľko stratili, musíme byť poctiví v situáciách, keď ich sklameme,“ napísal Hancock v rezignačnom liste. Premiér Johnson mu odpovedal, že ho mrzí, že odchádza a že by na prácu, akú na ministerstve odviedol, mal byť „nesmierne hrdý“.

Hancocka v kresle nahradí exminister financií a minister vnútra Sajid Javid.

Agentúra Reuters pripomína, že Hancock hral hlavnú úlohu v boji britskej vlády s pandémiou, často vystupoval v televízii i v rozhlase a apeloval na ľudí, aby v snahe zastaviť šírenie nákazy dodržovali všetky pravidlá.

Hancock sa s Coladangelovou pozná od čias štúdií na univerzite a svojou poradkyňou ju menoval vlani na jeseň. Išlo o funkciu platenú z verejných peňazí. Potom, čo vyšlo najavo, že spolu majú milenecký vzťah, sa ocitol pod tlakom opozície, aby rezignoval. Labouristi a liberálni demokrati mu vytýkali konflikt záujmov aj porušenie protikoronaví­rusových pravidiel. Hancock sa v piatok za nedodržanie opatrenia ospravedlnil a uviedol, že naďalej bude robiť všetko pre to, aby pomohol vyviesť Britániu z pandémie COVIDU-19.

Šéf labouristov Keir Starmer na twitteri napísal, že je dobre, že Hancock odchádza. „Ale Boris Johnson mu mal dať padáka,“ dodal.

V Británii, ktorá má 66,7 milióna obyvateľov, zomrelo 128 330 ľudí s koronavírusom, čo je v absolútnych číslach najviac v Európe. Hancock, ktorý bol ministrom zdravotníctva skoro tri roky, zožal kritiku za to, ako pandémiu riešil v jej počiatočnej fáze. Pozíciu Johnsonovej vlády ale posilnil rýchly postup očkovania proti COVIDU-19. Prvú dávku vakcíny už dostalo 84 percent dospelých, druhú potom 61 percent dospelej populácie.

Hancock nie je jediným ministrom zdravotníctva, ktorý prišiel o kreslo kvôli nedodržiavaniu pravidiel, ktoré sám nastavil. V Česku vlani v októbri na túto funkciu rezignoval Roman Prymula, keď denník Blesk zverejnil fotografie ako v nočných hodinách opúšťa reštauráciu. Tieto prevádzky pritom v tom čase museli byť pre koronavírus uzavreté.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Matt Hancock #koronavírus