Motáky môžu Kočnerovi pridať roky za mrežami. Predvolajú na súd aj Fica?

Ďalšia kauza Mariana Kočnera je pred súdom. Aj keď za vynášanie tzv. motákov z väzby z konca roku 2018 mal čeliť obžalobe z marenia spravodlivosti, sudca mu sprísnil sadzbu. Namiesto maximálneho trestu šesť rokov tak môže Kočner dostať až osem.

27.06.2021 11:45
debata (36)

Len pred týždňom pritom Najvyšší súd zvrátil oslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ten sa vráti na prejednanie Špecializovanému trestnému súdu. Zároveň je Kočner už právoplatne odsúdený na 19-ročný trest za falšovanie zmeniek.

Okresný súd Bratislava I v stredu vykonal verejné zasadnutie na predbežné prejednanie obžaloby. Nebolo to teda ešte hlavné pojednávanie. Súd mal v tejto fáze len napríklad zhodnotiť prípadné procesné pochybenia, dôvodnosť obžaloby, možnú zaujatosť niektorej zo strán a celkovo posúdiť pripravenosť na ďalšie pojednávanie.

Kočner vopred požiadal o pojednávanie v jeho neprítomnosti a na súd do bratislavského Justičného paláca ho preto ani neeskortovali. Sudca na začiatku zasadnutia skonštatoval, že obžaloba má reálny základ, ale skutok podľa neho kvalifikoval trenčiansky prokurátor Branislav Murgaš nesprávne.

„Okresný súd Bratislava I na verejnom zasadnutí pri predbežnom prejednaní obžaloby prijal obžalobu, nariadil termín hlavného pojednávania na 10. a 11. augusta 2021 a určil rozsah dokazovania. Zároveň zmenil kvalifikáciu žalovaného skutku na zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy, ktorý je postihovaný prísnejšou trestnou sadzbou,“ priblížil hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Zmena skutku spôsobila, že namiesto trestnej sadzby od 1 do 6 rokov dostane Kočner v prípade dokázania viny od 3 do 8 rokov väzenia.

Fico na súde?

Žalovaného trestného činu sa mal Kočner dopustiť tým, že na lístočky tajne vynášané z väznice, takzvané motáky, písal odkazy pre viacerých vplyvných ľudí, od ktorých si sľuboval pomoc pri prepustení z väzby. O motákoch sa verejnosť dozvedela cez anonymný e-mail, ktorý 19. decembra 2018 dostali viaceré redakcie.

„V trestnom spise je informácia, že Kočner z väzby cez svojho advokáta Andreja Šabíka posielal tzv. motáky alebo lístočky s inštrukciami určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – bývalému novinárovi a šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Tóthovi. Ide o Kočnerove vlastnoručne písané dokumenty. V týchto motákoch inštruoval Petra Tótha, čo konkrétne má vykonať, aby zariadil jeho prepustenie z väzby,“ písal anonym.

Podľa sudcu sa však Kočner nepokúšal len mariť spravodlivosť, ale aj ovplyvňovať možných svedkov a navádzať ich na marenie spravodlivosti. „Ani pri značnej dávke fantázie si neviem predstaviť, ako sa dá falšovať dôkaz, ktorý v tom čase neexistoval. Ak by sa činu obžalovaný naozaj dopustil, toto konanie môže byť kvalifikované ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy,“ vysvetlil sudca.

Prokurátor napriek zmene kvalifikácie zotrval na svojej obžalobe. „Som toho názoru, že skutok nie je trestným činom,“ oponoval mu Kočnerov obhajca Michal Mandzák. Trestné stíhanie preto navrhoval zastaviť.

Napriek tomu Mandzák tvrdí, že sudca pomohol skôr obhajobe. „Som veľmi rád, že senát rozhodol o zmene právnej kvalifikácie. Tá bola od začiatku nezmyselná, na čo sme hneď poukazovali. Z hľadiska právnej kvalifikácie je to prísnejšie, ale z hľadiska dôkazného stavu sa výrazne posilnili pozície obhajoby. Šanca preukázať, že môj klient mal niekoho navádzať na krivú výpoveď, je v tomto dôkaznom stave minimálna,“ zhodnotil Mandzák po pojednávaní.

Na nariadenom hlavnom pojednávaní by mali byť okrem Kočnera vypočutí aj svedkovia Peter Tóth a Andrej Šabík. Ten mal byť práve človekom, ktorý motáky vynášal, a Tóth ich zas odovzdal polícii.

Ako svedkovia by sa tiež mohli predstaviť aj trestne stíhaný nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý ústavný sudca a poslanec Národnej rady za stranu Smer Mojmír Mamojka či dokonca jeho bývalý stranícky šéf Robert Fico. Mandzák tiež navrhol vykonať písmoznalecký posudok a psychologický posudok na Petra Tótha. To však súd obratom odmietol.

Ostatné Tóth skartoval

Vlani v januári o vynášaní motákov podrobnejšie prehovoril ich adresát – Kočnerov bývalý spolupracovník Tóth. Na pojednávaní prípadu vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej predložil prokurátor Juraj Novocký fotokópie štyroch motákov ako listinný dôkaz.

Tóth ich identifikoval, opísal a jednoznačne potvrdil, že ich dostal od advokáta Šabíka po návšteve Kočnera vo väzení. „Pán Šabík mi vždy povedal, že bol pozrieť vo väzbe Kočnera a že mi posiela nejaké odkazy,“ vypovedal Tóth.

Štyri z nich Tóth 26. novembra 2018 odovzdal polícii. Ostatné podľa svojej výpovede skartoval. Väčšinou podľa neho išlo o odkazy o Kočnerovom stave. Mali byť medzi nimi aj také, v ktorých Kočner žiadal niektoré veci overiť, bežné prevádzkové veci. „Ja som vám napísal na mojom počítači odpoveď, vytlačil na mojej tlačiarni, odovzdal som ich Šabíkovi,“ odpovedal Tóth na Kočnerovu otázku pri hlavnom pojednávaní. Spresnil, že spravidla dostal Kočner odpoveď do dvoch dní.

Zachované motáky sú zamerané najmä na Kočnerovu snahu o prepustenie z väzby, kam sa dostal kvôli falšovaniu zmeniek.

O prepustenie sa mal Kočner snažiť aj prostredníctvom sťažnosti na Ústavnom súde. Jeden z motákov obsahoval pokyn na vybavenie protekcie u jedného z vtedajších sudcov Ústavného súdu Mojmíra Mamojku. Ústavný súd sťažnosť týkajúcu sa Kočnerovej väzby v utorok 11. septembra 2018 odmietol ako zjavne neopodstatnenú. Kočner sa mal preto na ďalšom z motákov údajne adresovanom Robertovi Ficovi pýtať, prečo Mamojka zlyhal. Obaja však opakovane odmietli, že by ho niekto v tejto súvislosti kontaktoval.

Medzi ľuďmi, u ktorých sa mal podľa medializovaných informácií Kočner v prospech prepustenia dožadovať nejakého zásahu, bol aj vtedajší šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. Správu od Kočnera mu mal sprostredkovať ich spoločný známy Bödör. V motákoch sa malo objaviť aj meno vtedajšieho generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára, označeného ako „Obočiar“, či vtedajší predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Trubanov.

Advokát Šabík ešte na konci roku 2018 pre Pravdu priznal, že Kočnera vo väzbe navštevoval, vynášanie akýchkoľvek správ však poprel. Keď Tóth motáky od advokáta dostal, odovzdal ich polícii. Tá začala 16. januára 2019 trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti a 29. apríla 2021 podal prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín na Okresný súd Bratislava I obžalobu.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove motáky