Na referendum sa chystá viac ako polovica ľudí. Je otázne, či aj prídu

Na referendum o predčasných voľbách by určite prišlo 33,3 percenta ľudí a skôr áno 19,6 percenta ľudí, vyplýva z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. U 13,4 percenta je to pol na pol, skôr nepríde 16,3 % a určite nie 17,4 %.

27.06.2021 12:06 , aktualizované: 13:35
debata (549)

Podľa skúseností z minulých referend však účasť bola podstatne nižšia ako ochota, vyjadrená v prieskumoch. Richard Sulík v relácii Na telo TV Markíza uviedol, že na referende sa zúčastní, ale je ochotný sa staviť, že nebude úspešné, pretože sa nedostaví dostatočný počet ľudí. Stále je otvorená otázka, ako sa ku konaniu referenda vyjadrí Ústavný súd. Svoj názor oprel aj o výmenu premiéra, po Igorovi Matovičovi podľa neho Eduard Heger upokojil situáciu a ľudia už nebudú mať dôvod v septembri masovo ísť do referenda.

Vyššia a vysoká (60 – 100 %) pravdepodobnosť účasti na referende
Smer 96 %
Hlas 88 %
ĽSNS 74 %
Za ľudí 53 %
SaS 50 %
Sme rodina 46 %
OĽaNO 26 %
Zdroj: Focus pre TV Markíza

Fico: Čaputová pri referende pomáha koalícii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová chcela pomôcť vládnej koalícii, keď sa pre referendovú otázku o predčasných voľbách obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR. Uviedol to predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico na nedeľnej tlačovej konferencii. Zároveň nespochybnil právo hlavy štátu, aby sa obrátila na ÚS.

VIDEO: Robert Fico hovorí o schizofrénii vo vyjadreniach prezidentky Zuzany Čaputovej o referende.

Video

„Očakávame každým dňom rozhodnutie ÚS,“ hovorí Fico. V prípade, že ÚS zhodnotí, že je referendová otázka v poriadku, tak sa referendum bude konať pravdepodobne v septembri. Ak sa referendum nebude konať, plnú politickú zodpovednosť za to bude niesť Čaputová, povedal. Pokiaľ sa potom ľudia rozhodnú zákonne urobiť protesty a demonštrácie, Smer-SD ich bude podporovať. Je tiež podľa Fica pripravený znova zozbierať podpisy na vyhlásenie ďalšieho referenda.

Fico vníma vo vyjadreniach Čaputovej schizofréniu. Hlava štátu podľa neho povedala, že ako občianka je v prospech konania referenda. Zároveň sa však obrátila na Ústavný súd s argumentmi proti konaniu sa referenda. Pripomenul, že v minulosti už boli dve referendá vo veci konania sa predčasných volieb.

„Referendová petičná aktivita bola v súlade so zákonom a splnila všetky formálne predpoklady. Toto konštatovala aj prezidentka SR. Má na stole petičnú akciu s obrovským množstvom podpisov a táto akcia jej umožnila ihneď vyhlásiť referendum,“ skonštatoval Fico.

VIDEO: Fico analyzuje prezidentkin „traktát“.

Video

Smer-SD by nemal mať dôvod na obavy z výkladu Ústavného súdu SR, ak je presvedčený, že referendová otázka o konaní sa predčasných volieb je v súlade s ústavou. Uviedol to pre TASR v mene hlavy štátu jej hovorca Martin Strižinec.

„Ak je strana Smer-SD presvedčená, že referendum s takto položenou otázkou je v súlade s ústavou, tak nemá dôvod obávať sa výkladu Ústavného súdu a ani dôvod útočiť na prezidentku,“ povedal Strižinec.

V súvislosti s referendom o predčasných voľbách uviedol Peter Pellegrini (Hlas), že je za to, aby sa uskutočnilo. „Budem sa vážne zamýšľať nad tým, keď povie Ústavný súd, že referendum nemôže byť, komu vlastne slúži,“ uviedol. V prípade rozhodnutia proti nemu sa plánuje obrátiť „na vyššie inštancie“.

Bude vôbec referendum?

Opoziční poslanci Erik Tomáš a Tomáš Taraba (obaja nezaradení) majú indície, že Ústavný súd (ÚS) SR referendovú otázku o skrátení volebného obdobia súčasnej vlády označí za protiústavnú. Koaličný poslanec Martin Borguľa (Sme rodina) takúto informáciu nemá, referendum by sa uskutočniť malo, pretože ho požadovali ľudia. Poslankyňa za OĽANO Monika Kavecká má vo veci referenda rovnaký názor ako Borguľa. Poslanci to uviedli v nedeľnej diskusnej relácii V politike v televízii TA3.

„Keď raz 51 percent ľudí povie, že tu táto vláda nemá čo hľadať, tak to treba len ticho akceptovať, stotožniť sa s tým, zakopať sa niekde a hotovo,“ povedal Borguľa na margo toho, ak by sa referendum vyhlásilo. Taraba navrhuje, aby sa zmenila ústava tak, aby sa referendom dalo skrátiť volebné obdobie.

Remišová: Na referendum sa nechystám ísť

Na referende o predčasných voľbách sa vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová nezúčastní. TASR o tom v nedeľu informovalo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Referendum o predčasných voľbách je podľa Remišovej iba výsledkom pokrytectva šéfa Smeru-SD Roberta Fica a predsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. „Keď sa skrátenie volebného obdobia malo týkať ich po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, označovali takéto pokusy priam za štátny prevrat. Naopak, vždy keď prehrali voľby a neboli vo vláde, ich hlavná náplň práce v opozícii bola organizácia alebo podpora referenda o predčasných voľbách. Takéto referendum bolo dvakrát pre nízku účasť neplatné a som presvedčená, že teraz to dopadne rovnako,“ uviedla Remišová.

Podporovať „zvrátenú politiku Fica a Pellegriniho“ Remišová nemieni. Príkladom ich politiky je podľa nej očkovanie. Tvrdí, že všetci zodpovední vládni aj opoziční politici v Európe zdôrazňujú význam očkovania a nabádajú ľudí, aby sa dali očkovať, a oni namiesto jasnej podpory očkovania ľudí skôr odrádzajú. „Ak Ústavný súd náhodou rozhodne o ústavnosti referenda o predčasných voľbách, takúto politiku a pokrytectvo nebudem podporovať, a preto sa ich na referende na rozdiel od mojich koaličných partnerov nezúčastním,“ uzavrela Remišová.

Petíciu podpísalo takmer 600-tisíc ľudí

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585 000 ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridali sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.

549 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Zuzana Čaputová #referendum 2021