Tornáda na Slovensku sú zriedkavé. Záchranou je útek alebo úkryt

Frekvencia tornád na Slovensku je podľa meteorológa taká nízka, že väčšina populácie ho považuje za nemožný jav.

27.06.2021 15:40
debata

VIDEO: Unikátne zábery tornáda, pri ktorých mrazí. Obec Lužice, obyvatelia domu sa ocitli uprostred víru.

Video

Pre TASR to uviedol meteorológ Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. Predpokladá, že tornáda s nízkou intenzitou sa na Slovensku vyskytli, ale nezasiahli obývanú oblasť.

Na našom území je podľa meteorológa päťpercentná šanca, že zo supercelárnej búrky vznikne aj tornádo. Človek väčšinou nemá šancu identifikovať, že v jeho blízkosti vzniklo tornádo alebo sa k nemu blíži. Zaznamenať to vedia iba špeciálne meteorologické prístroje, tornádo vie človek spozorovať len vizuálne, hovorí Šinger.

Tornádo spôsobuje zranenia tým ľuďom, ktorí od neho neodhadnú bezpečnú vzdialenosť. Šinger vysvetľuje, že tornádo ide veľkou rýchlosťou a vymršťuje okolo seba trosky a práve tie môžu ľuďom spôsobiť zranenia.

„Ak máme možnosť, treba odísť. Je ťažké vyhodnotiť, kam tornádo smeruje. Často nemá presný pohyb, pretože je vlnitý. Môžeme sa pri ňom pomýliť desať až 50 metrov, čo pri možnostiach odchodu túto šancu znižuje,“ povedal meteorológ.

Keďže silnejšie tornáda dokážu preboriť stenu, ľudia by sa mali ukryť pod schodiskom, v menšej miestnosti v strede domu, napríklad na toalete alebo môžu ísť do pivnice.

„Ak nejaká bočná stena domu spadne, tam sú ľudia mimo ohrozenia,“ podotkol Šinger. V prípade viacposchodových budov treba vyhľadať najnižšie položenú miestnosť. Najbezpečnejšie je však od tornáda odísť do bezpečnej vzdialenosti, čo je jeden a viac kilometrov, hovorí Šinger.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tornádo #tornádo na Morave