Kollár: Po lete to môže vybuchnúť, ak ho nezvládneme

Keď nezvládneme leto, tak vybuchneme a budeme v takých problémoch ako minulý rok na jeseň. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

27.06.2021 15:48
debata (15)

Podotkol, že režim kontrol na hraniciach bude fungovať od júla. V tejto súvislosti má rokovať aj krízový štáb. Poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini označil práve hranice za kľúčové a bude súhlasiť s ich kontrolou.

Kollár odporúča, aby ľudia dovolenkovali doma a podporili slovenský cestovný ruch. Poznamenal, že tí, ktorí pôjdu do zahraničia, napríklad k moru, sa musia pripraviť na istý diskomfort. Pellegrini sa čuduje, prečo ešte stále nie sú k dispozícii aplikácie, ako je napríklad e-hranica. Zároveň chce, aby sa ľudia o opatreniach dozvedeli v predstihu a mali logiku. Ak sa majú podľa jeho slov kontrolovať hranice, „tak nech je to poriadne“. Poukázal aj na pendlerov a poprosil Kollára o apel na krízový štáb, aby nemali také isté postavenie ako napríklad dovolenkári.

Podľa predsedu parlamentu pri agresívnej forme vírusu, ktorý prichádza z Indie, nebude stačiť ani 60-percentná zaočkovanosť. „Očkovanie musí byť dobrovoľné,“ vyhlásil s tým, že ľudia by sa nemali očkovať len kvôli sebe, ale mali by chcieť chrániť i ostatných. Aj Pellegrini tvrdí, že očkovanie musí byť dobrovoľné, zároveň verejnosť naň vyzýva. Požiadal tých, ktorí sa nedajú očkovať, aby sa správali zodpovedne. Líder hnutia Sme rodina nesúhlasí s tým, aby niektoré skupiny ľudí nútili k očkovaniu.

Kampaň na očkovanie podľa Kollára nie je dostatočná, tvrdí, že by sa do nej mali zapojiť mienkotvornejší ľudia. Kampaň k očkovaniu označil už od jej začiatkov za zlú Pellegrini. Poukázal na to, že starí ľudia sa na začiatku nemali ako dozvedieť o kampani zo sociálnych sietí. Možnosť, ako zvýšiť percento zaočkovaných, vidí Kollár aj v lotérii či finančnej odmene. Štát však musí podľa lídra Hlasu-SD nájsť spôsob, ako rešpektovať aj tých ľudí, ktorí sa nebudú vakcinovať.

Diskutujúci sa dotkli aj ekonomických otázok. Kollár tvrdí, že ak bude verejnosť v lete zodpovedná, tak sa nebude musieť pristúpiť k celoplošnému zatvoreniu krajiny. Pellegrini poukázal na to, že slovenská ekonomika sa udržala, aj keď pomoc od vlády bola najslabšia z okolitých krajín. Obsah daňovo-odvodovej reformy z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) predseda parlamentu nepozná. Kollár dodal, že bude koalíciu podporovať dovtedy, kým sa mu bude dariť napĺňať veci, ktoré sľúbil ľuďom.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Peter Pellegrini #koronavírus