Dostane sa Kováčik na slobodu?

Už o týždeň čaká bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika začiatok súdneho procesu. Ešte predtým sa však musí Najvyšší súd vyrovnať s jeho väzbou.

28.06.2021 11:27 , aktualizované: 16:40
parlament, gorila, Dusan Kovacik Foto: ,
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na archívnej snímke na zasadnutí parlamentu.
debata (51)

Podľa Ústavného súdu o nej nemal rozhodovať sudca Juraj Kliment. Ten je totiž podľa neho zaujatý, keďže Kováčika stíha Klimentov synovec – prokurátor Ondrej Repa. Napriek komplikáciám Špecializovaný trestný súd ubezpečuje, že pochybenie Najvyššieho súdu nebude mať vplyv na začiatok hlavného pojednávania.

Špecializovaný trestný súd naplánoval vo veci hlavné pojednávanie od 7. do 9. júla a následne aj 13. až 15. júla. Ešte predtým však musí opätovne rozhodnúť Najvyšší súd o Kováčikovej väzbe. „Po vyžiadaní si spisu senát vec naštuduje a následne vo veci rozhodne,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

„Najvyšší súd si v pondelok uvedený spisový materiál vyžiadal a ten mu bude Špecializovaným trestným súdom v Pezinku počas toho dňa aj predložený,“ potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Zároveň však dodala, že „termíny pojednávaní naplánované od 7. júla ostávajú v platnosti“.

Keď prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa podal 20. apríla 2021 obžalobu na bývalého špeciálneho prokurátora, zdalo sa, že už hlavnému pojednávaniu naplánovanému na začiatok júla nič nestojí v ceste. Do prípadu však vstúpil Ústavný súd, ktorý minulý týždeň vydal nález, podľa ktorého boli rozhodnutím Najvyššieho súdu o Kováčikovej väzbe porušené jeho práva.

Nestrannosť sudcu Klimenta

Ústavný súd vydal 22. júna nález, v ktorom dal za pravdu Kováčikovej sťažnosti. V nej namietal, že sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment bol pri rozhodovaní o jeho väzbe zaujatý. Okrem negatívnych vyjadrení Klimenta voči Kováčikovi a pozitívnych voči dozorovému prokurátorovi Ústavnému súdu prekážalo, že Kliment nepriznal príbuzenský vzťah s prokurátorom Repom. V súčasnosti už riaditeľ odboru ekonomickej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry je synovcom sudcu Klimenta.

„Ak sudca verejne vyjadruje prostredníctvom médií svoj názor na sťažovateľa a na jeho trestnú vec, a to ešte na samom začiatku trestného stíhania, uvedené reálne vyvoláva pochybnosti o jeho objektívnej nestrannosti. Ak vo veci sťažovateľa rozhodoval sudca, u ktorého možno mať pochybnosti o jeho nestrannosti, takýmto uznesením Najvyššieho súdu došlo k porušeniu práv sťažovateľa,“ skonštatoval Ústavný súd.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčik 22. októbra 2020 Národná kriminálna agentúra obvinila zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Špecializovaný trestný súd ho následne 25. októbra vzal do väzby z obavy pre pokračovanie v trestnej činnosti a marenie vyšetrovania. Toto rozhodnutie potvrdil vlani 10. novembra aj Najvyšší súd.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik