Krkavčí otec z Horehronia dostal za dobitie synčeka desať rokov

Marek K. (32) surovo dokopal, ešte v novembri 2019, svojho vtedy štvorročného syna Martinka. Ten skončil v nemocnici s opuchom mozgu a museli ho udržiavať v umelom spánku. Po necelých dvoch rokoch vyniesol Okresný súd v Brezne verdikt, ktorý poslal tyrana za mreže na 10 rokov a 6 mesiacov.

28.06.2021 14:00 , aktualizované: 17:06
marek k. krkavčí otec brezno súd Foto: ,
Marek K. (vpravo), ktorý surovo zbil svojho štvorročného syna, na Okresnom súde v Brezne. 28. jún 2021.
debata (17)

Muža uznal súd za vinného zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Okrem rokov vo väzení musí malému zaplatiť bolestné 11 400 a nemajetkovú ujmu 50-tisíc eur. Zároveň má absolvovať protialkoholické a protitoxikologické liečenie ambulantnou formou. Svoj trest si má odpykať v minimálnom stupni stráženia. Keďže obžalovaný sa odvolal, rozhodnutie nie je právoplatné.

VIDEO: Malý Martinko.

Video

Osudný novembrový deň

Hoci sa agresívny muž snažil hodiť vinu na svoju manželku Moniku (25), s ktorou má ďalšie tri deti, nepomohlo mu to. Sudca to odôvodnil prvotným priznaním obžalovaného, keď všetko podrobne opísal. Zavážila tiež výpoveď svedka, ktorý raz na vlastné oči videl, ako Marek malého bije.

Sudca pripomenul, že otec opakovane fyzicky a psychicky ubližoval svojmu maloletému synovi, na ktorom to zrejme zanechá celoživotné následky. „Bezdôvodne ho začal udierať otvorenou dlaňou po zadku v apríli 2017. Intenzitu fyzického útoku vystupňoval až do takej miery, že udieral do rôznych častí tela, čím mu spôsoboval povrchové poranenia kože, odreniny, krvné podliatiny a iné,“ vymenoval sudca. „Kým ostatné deti večerali, odmietal Martinovi poskytovať stravu. Kričal po ňom, že taký darebák si jesť nezaslúži,“ opísal správanie agresora.

Martinko so svojou starkou Jankou Šreinerovou. Foto: Eva Štenclová, Pravda
Martinko Jana Šreinerová Martinko so svojou starkou Jankou Šreinerovou.

Celé to vyvrcholilo 25. novembra 2019 v dome pri železničnej trati v Hronci, keď malého udrel do hlavy, následkom čoho spadol na zem. Potom do neho dvakrát kopol tak, že mu spôsobil akútne vnútrolebečné krvácanie, opuch mozgu, pomliaždenie hrudníka, chrbta a ďalšie zranenia. „Išlo o život ohrozujúce konanie, ktoré si vyžiadalo opakovaný neurochirurgický operačný zákrok,“ povedal sudca. Upozornil, že obdobné trestné konanie je vedené aj s matkou týraného chlapca. „S tým rozdielom, že nejde o fyzické a psychické ubližovanie,“ doplnil.

Vraj to bola matka

Keď po verdikte viedli krkavčieho otca zo súdnej siene, tvrdil, že svojho syna nebil. Tesne za ním vyšla aj jeho matka, ktorá ho prišla svojou prítomnosťou podporiť. „On to nerobil – zistite si, kto to bol. Tá št..ka behá po slobode,“ reagovala podráždene.

Obhajca Stanislav Rešutík uviedol, že je predčasné vyjadrovať sa k rozsudku, keď ešte nie je právoplatný. To, že jeho klient doteraz neprejavil žiadnu ľútosť, komentoval stručne. „Bolo by to namieste v prípade doznania viny alebo právoplatného rozhodnutia o nej, k čomu zatiaľ nedošlo,“ povedal.

Prokurátor Daniel Komora pôvodne navrhoval dvanásťročný trest. To, či sa odvolá aj on, si ešte rozmyslí. „Necháme si doručiť rozsudok a v rámci zákonnej lehoty sa vyjadrím,“ podotkol. Doplnil, že s takým brutálnym prípadom sa osobne doteraz nestretol.

Chlapcovi zostali jazvy

Malý Martinko má v súčasnosti šesť rokov a býva u svojej starej mamy Janky Šreinerovej v Čiernom Balogu, ktorá ho má vo svojej starostlivosti. Bola to ona, koho chlapček videl ako prvého, keď sa zobudil z umelého spánku v banskobystrickej nemocnici. Verdikt nad jej zaťom je podľa nej nízky. „Ako rozhodol súd, tak musí byť, ale na to, čo chlapcovi spôsobil, to nie je dosť. Neviem, čo by bolo postačujúce,“ povedala krátko po rozhodnutí so slzami v očiach. „Malý je momentálne v poriadku, ale čaká ho ďalšia operácia hlavičky. Termín zatiaľ nepoznáme,“ podotkla.

Chlapček ukazuje jazvu na svojej hlave. Foto: Pravda, Eva Štenclová
martinko jazva Chlapček ukazuje jazvu na svojej hlave.

Martinko má podľa babky svoje lepšie a horšie dni. „Niekedy je veľmi dobrý, inokedy nervózny. Zvykne si spomenúť aj na svojich rodičov – na otca v zlom a na mamu v dobrom. Chýba mu,“ vraví. To, či chlapca týrala jej dcéra, ako tvrdil otec malého, netuší. „My sme tam neboli, nevieme o tom. S Monikou v kontakte nie sme. Za malým chodievala, ale teraz má zákaz styku s ním,“ vysvetlila. Zároveň potvrdila, že na vnúčikovi bude mať týranie trvalé následky. „Správa sa ako menšie dieťa. Za normálnych okolností by išiel v septembri do školy, ale má odklad,“ dodala.

Martinko je veľmi živý a neposedný. Počas nášho rozhovoru so starou mamou sa zapájal aj on. „Aha, to mi spravil škaredý oco,“ ukázal veľkú jazvu na svojej hlave. S babkou mu je vraj dobre. „Spolu sa hráme a varíme. Mám rád kašu, mäsko, mliečko, cereálie, koláčiky,“ vymenoval obľúbené jedlá. „A rád spievam. Po nábreží, koník beží…“ zanôtil veselo.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #bitka