Trojica zadržaných v rámci akcie Motorest zostane na slobode

Trojica obvinených z nedávnej policajnej akcie Motorest bude stíhaná na slobode. Rozhodol o tom v pondelok Najvyšší súd (NS) SR na svojom verejnom zasadnutí. NS SR sa zaoberal sťažnosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý trio 19. júna do väzby nezobral.

28.06.2021 15:08
debata (5)

„Senát 2T NS SR na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora proti uzneseniu ŠTS v Pezinku. Senát, rovnako ako sudca pre prípravné konanie, dospel k záveru, že dôvody väzby, tak ako ich u obvinených navrhoval prokurátor, nie sú dané,“ uviedla pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS 19. júna nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP na vzatie do väzby troch osôb – Branislava S., Michala K. a Ľuboša M. Muži sú obvinení zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Rozhodnutie ŠTS nebolo právoplatné. Prokurátor proti nemu podal sťažnosť.

V rámci akcie Motorest zasahovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 16. júna v Bratislavskom a Žilinskom kraji. Policajná akcia súvisela s nehospodárnym nakladaním s majetkom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Okrem zaisťovania dôkazov a prehliadok viacerých bytových a nebytových priestorov zadržala aj predstaviteľov NDS. V prípade čelí obvineniu celkovo päť osôb pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní v súbehu s obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Národná diaľničná spoločnosť