Kočner má na krku ďalšie obvinenie. Z prípravy vrážd prokurátorov

Podnikateľ Marian Kočner je obvinený z objednávky ďalších troch vrážd. Likvidáciu dnes už trojice prominentných prokurátorov mal podľa polície zadať rovnako ako pri vražde novinára Jána Kuciaka svojej známej Alene Zsuzsovej. Obvinenie prišlo len dva týždne po tom, čo Najvyšší súd zvrátil odslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy novinára.

28.06.2021 17:30 , aktualizované: 17:38
kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (66)

Krátko po tom, čo na konci septembra 2018 polícia pri rozsiahlych akciách zadržala štyroch podozrivých z úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa objavili informácie, že táto skupina mala pripravovať aj likvidáciu vtedajšieho prvého námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

Trojica prokurátorov opakovane vyjadrila presvedčenie, že objednávateľom ich vraždy bol Marian Kočner. Hlavný podozrivý aj v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice tak zároveň výrazne poznačil aj ich kariéry. Kým Šufliarsky sa svojej funkcie vzdal, Žilinku 3. decembra 2020 zvolila Národná rada za generálneho prokurátora, Lipšica zas 5. februára 2021 za špeciálneho prokurátora.

Kočner bol 3. septembra 2020 Špeciali­zovaným trestným súdom spod obžaloby z vraždy novinára pôvodne oslobodený. Najvyšší súd však 15. júna oslobodzujúci rozsudok zrušil aj nariadili Špecializovanému trestnému súdu nové pojednávanie. Vyslovil zároveň viacero právne záväzných tvrdení, ktoré Kočnerovi priťažili.

Obvinenie potvrdil Lipšic

Dva týždne po rozsudku vzniesol podľa Daniela Lipšica vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinenie z objednávky trojice vrážd aj Kočnerovi. Polícia ani prokuratúra ale obvinenie zatiaľ nepotvrdili. Generálny prokurátor Maroš Žilinka len odkázal, že to nebude žiadnym spôsobom komentovať.

Vznesenie obvinenia však potvrdil samotný Lipšic. „V pondelok mi vyšetrovateľ NAKA doručil uznesenie o vznesení obvinenia Mariánovi Kočnerovi za objednávku (aj) mojej úkladnej vraždy,“ uviedol na svojom profile.

Kočner sa tak pridal k už staršej pätici obvinených – Alene Zsuzsovej, Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a podnikateľovi Dušanovi Kracinovi. Kým Šufliarskeho vraždu mala údajne pripravovať štvorila pôvodných obvinených na pokyn Kočnera, komárňanský podnikateľ Kracina je obvinený z toho, že mal na likvidáciu Žilinku a Lipšica zohnať ľudí zo zahraničia – Srbov či Maďarov.

Kracina: Andruskó si všetko vymyslel

„Pred naším zadržaním dva týždne či desať dní, bol za mnou pán Dušan Kracina. Prišiel za mnou s tým, že na pokyn pána Bödöra hľadá nejakého bieleho koňa z Maďarska, kto by vraždu bral na seba,“ povedal vlani 20. júla na súdnom pojednávaní v kauze Kuciakovej vraždy Zoltán Andruskó. Ten v tej kauze uzavrel dohodu o vine a treste, na základe ktorej ho odsúdili na 15 rokov väzenia. Podobne majú v prípade už právoplatné rozsudky aj Szabó a Marček, ktorý dostali 25-ročný trest.

Kracina však tvrdí, že Andruskó si všetko vymyslel len preto, že mu dlhoval nejaké peniaze. Podľa jeho verzie Andruskóovi klamal, že zháňa mužov zo Srbska, ktorí by objednávku dokončili, aby od podnikateľa z Komárna vylákal peniaze. Podľa starších zistení portálu Aktuality.sk Žilinku Srbi dokonca sledovali. Súhlas na vraždu im mal dať práve Andruskó, ktorý však akciu na poslednú chvíľu odvolal pretože spanikáril.

Pocuvajte pravdu, podcast, pravda, počúvajte Pravdu Čítajte viac Kočner sa na súde vyhýbal pohľadom, pôsobil bez emócií

Ako údajne opísal vyšetrovateľom, v deň, keď mali byť Srbi na Slovensku, mu Kracina zatelefonoval a chcel sa s ním okamžite vidieť. Na stretnutí v Komárne sa Andruskó dozvedel, že Srbi práve pozorujú prokurátora Žilinku sediaceho v aute s inou osobou a žiadajú súhlas na jeho likvidáciu. Andruskó sa však podľa svojich slov zľakol, spanikáril a vražedné komando odvolal. Krátko pred akciou vraj Andruskóovi niekto otvoril auto, v ktorom mal na sedadle spolujazdca tritisíc eur a dva mobilné telefóny. Keďže mu z auta nič nezmizlo, bál sa, že mu niekto – konkrétne polícia – napichol mobily.

Z príprav vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Andruskóa. Objednávku na vraždy Žilinku a Lipšica mala Alena Zsuzsová prijať na jeseň 2017. V rámci akcie Objednávka následne NAKA 20. septmbra 2020 obvinila a o deň neskôr aj zadržala podnikateľa Dušana Kracinu. Trojica prokurátorov opakovane vyjadrila predsvedčenie, že objednávateľom ich vraždy bol Marian Kočner.

Súd, Kuciak, Kočner Čítajte viac Motáky môžu Kočnerovi pridať roky za mrežami. Predvolajú na súd aj Fica?

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner