Slovensko už nebude smetiskom rádioaktívneho odpadu

Na Slovensku by sa mohol zakázať dovoz rádioaktívneho odpadu a vyhoretého jadrového paliva, ktoré sa nevyprodukovalo na našom území. Poslanci Národnej rady (NR) SR to chcú dosiahnuť novelou zákona o životnom prostredí, ktorou by sa zmenil aj zákon o radiačnej ochrane. Plénum návrh v utorkovom hlasovaní posunulo do druhého čítania.

29.06.2021 18:14
debata (13)

Novela by mohla zaviesť zákaz skladovať, spracovávať, upravovať či iným spôsobom nakladať s rádioaktívnym odpadom a vyhoretým jadrovým palivom, ktoré sa nevyprodukovali na území SR, spôsobom, ktorý by mohol viesť k zvýšeniu radiačnej záťaže obyvateľov alebo životného prostredia.

„Explicitné zakotvenie zákazu dovozu rádioaktívneho odpadu a vyhoretého jadrového paliva s pôvodom mimo územia Slovenskej republiky je významným príspevkom k udržateľnej a dlhodobej ochrane životného prostredia a zdravia obyvateľstva na území Slovenskej republiky,“ uviedli v dôvodovej správe návrhu koaliční poslanci.

Podľa návrhu by zároveň kompetencie týkajúce sa povoľovania prepravy rádioaktívneho materiálu prešli z rezortu dopravy na Úrad verejného zdravotníctva SR.

Nová legislatíva by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od 1. septembra.

František Mátel Čítajte viac Spaľovať či nespaľovať odpad?
13 debata chyba
Viac na túto tému: #rádioaktívny odpad