Vedec Čekan v Ide o pravdu o druhej vlne pandémie: Je mi to ľúto, obetí mohlo byť menej

Koronavírusu sa zbavíme len očkovaním. „Politici, lekári a cirkev by mali rýchlo konať. Treba sa s ľuďmi rozprávať, a ísť do každej dediny,“ vyzýva vedec Pavol Čekan v relácii Ide o pravdu.

30.06.2021 06:00
debata (357)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Pavla Čekana v relácii Ide o pravdu.

Video

Konečne prišiel výdych po druhej vlne pandémie koronavírusu. Odborníci ale varujú, že prichádza delta variant, ktorý môže opäť spôsobiť problémy. „Je oveľa infekčnejší ako britský variant, a o niekoľko mesiacov bude dominovať,“ povedal v relácii Ide o pravdu vedec Pavol Čekan, nedávno ocenený štátnym vyznamenaním Rad Ľudovíta Štúra II.triedy.

Známy biochemik vyzýva, aby sa ľudia v čase dovoleniek vyhli krajinám, kde je delta variant rozšírený. V prípade, že chcú ísť dovolenkovať do zahraničia, odporúča izolovaný nielen pobyt, ale aj cestu na miesto pobytu. „Najbezpečnejšie je dovolenkovať v tzv. bubline, a ísť autom,“ dodal Čekan. Je presvedčený, že sme lepšie pripravení na ďalšiu vlnu pandémie.

„Za rok sme sa naučili veľa. Vieme, ktoré testy sú najlepšie, skúšali sme nové lieky, novú liečbu,“ zdôraznil. Významný slovenský vedec neskrýva optimizmus, a je presvedčený, že tragické následky a dramatický priebeh druhej vlny sa už nebude na Slovensku opakovať.

Upozorňuje však, že veľkému riziku sú v súčasnosti vystavení nezaočkovaní ľudia. Čo vysvetľuje tým, že delta variant je oveľa infekčnejší ako predchádzajúce mutácie.

Je rozčarovaný nízkym percentom zaočkovanosti slovenskej populácie. Kto za to môže? „Nie je jeden vinník, vinní sme všetci,“ reagoval stručne. Podľa neho by mali byť v tejto súvislosti aktívnejší nielen politici, ale aj lekári a cirkev.

„Sme piata najhoršia krajina v Európe. Som zvedavý, čo povedia odporcovia vakcín v septembri, keď zistia, že okolité krajiny majú dvakrát viac zaočkovaných ľudí,“ varuje známy biochemik. Čekan neodmietol jednoznačne ani povinné očkovanie vybraných skupín zdravotníkov či sociálnych pracovníkov. Na otázku, prečo vakcíny nechce veľké percento populácie, na rozdiel od čias bývalého komunistického režimu, reagoval slovami: „My sme si zobrali z demokracie len všetky „slobody“, a „zodpovednosť“ ani jednu.“

V relácii si vypočujete názor Pavla Čekana na teóriu možného úniku vírusu z čínskeho laboratória vo Wu – chane, či na chyby štátov, vrátane Slovenska, ktoré podcenili prvé informácie o koronavíruse. Pavol Čekan priznáva dramatickú situáciu počas druhej vlny pandémie, a vyjadril ľútosť nad množstvom obetí. Na otázku, kto za to môže, hovorí jasne: „Urobme hrubú čiaru.“

V relácii Ide o pravdu sa dozviete, prečo bude známy vedec dovolenkovať výlučne na Slovensku, a čo si myslí o novom ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskom (nom. OĽaNO). Aký vzťah má Pavol Čekan k Islandu, a čo na Islanďanoch obdivuje? Pozrite si reláciu Ide o pravdu.

357 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu