Matovič prežil svoje prvé odvolávanie a zostáva ministrom. Dík, odkázal

Plénum Národnej rady neodvolalo z postu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Za jeho odvolanie hlasovalo len 51 zo 135 prítomných poslancov. Expremiér čelil v parlamente odvolávaniu vôbec po prvýkrát v jeho politickej kariére.

30.06.2021 08:18 , aktualizované: 22:16
matovič Foto: ,
Igor Matovič po hlasovaní parlamentu o jeho odvolaní. Expremiéra poslanci podržali vo funkcii ministra financií.
debata (488)

Proti Matovičmu odvolaniu bolo 67 poslancov a 17 sa zdržalo. Návrh na odvolanie Matoviča podporili poslanci Smeru, ĽSNS a nezaradení z Hlasu.

Sám Matovič svoje zotrvanie vo funkcii komentoval na sociálnej sieti veľmi stroho. „No, dobre teda. Dík,“ napísal.

Pri hlasovaní sa zdržal aj poslanec Ján Krošlák Z OĽaNO, ostatní boli proti vysloveniu nedôvery Matovičovi. Traja poslanci z klubu OĽANO Marek Krajčí, Vladimír Zajačik a Dominik Drdul boli neprítomný. Zo Sme rodina boli traja poslanci neprítomní, ostatní hlasovali za zotrvanie Matoviča vo funkcii. Až na dvoch poslancov sa SaS zdržala hlasovania.

Z poslaneckého klubu Za ľudí sa zdržalo päť poslancov – Ján Benčík, Marek Hattas, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký a Tomáš Lehotský. Štyria poslanci strany Veroniky Remišovej boli proti odvolaniu a jeden bol neprítomný.

zväčšiť Výsledok hlasovania o vyslovení nedôvery... Foto: TASR, Jaroslav Novák
matovič Výsledok hlasovania o vyslovení nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi.

Za odvolanie bol bývalý člen strany Za ľudí Miroslav Kollár (nezar., Spolu), Tomáš Valášek (nezar., PS), ďalší bývalý poslanec Za ľudí, nebol prítomný.

Hlas hovorí o farizejstve SaS

Vládna koalícia podľa očakávania uprednostnila istotu vlastných poslaneckých kresiel pred zodpovednosťou voči Slovensku. Uviedla to po hlasovaní strana Hlas, ktorá odvolávanie iniciovala.

„Vyhrážanie OĽaNO, že v prípade hlasovania niektorej z vládnych strán s opozíciou koalícia končí, bolo zjavne účinné. Obzvlášť opovrhnutia hodný je v tejto súvislosti postoj SaS, ktorej predseda nazval Igora Matoviča klamárom či pomstychtivým človekom, no keď mohol konať, rozhodol sa ďalej sedieť s ním vo vláde," uviedol Hlas v stanovisku.

Avizuje odvolávanie Hegera

Šéf Hlasu Peter Pellegrini dodal, že zodpovednosť za škody, ktoré minister financií vo funkcii ešte napácha, budú niesť aj koaliční partneri, ktorí jeho odvolávanie nepodporili.

„Takýto človek nemá absolútne žiadne predpoklady, ani odborné, ani morálne, ani iné na to, aby vykonával takéto významné pozície v štáte,“ poznamenal Pellegrini. Označil ho za pôvodcu chaosu v krajine, kritizoval ho aj v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách. Myslí si, že koaličné strany sa museli podvoliť Matovičovej vôli, pretože ich „za niečo drží“.

Ďalšiu cestu vidí Pellegrini v referende o predčasných voľbách, zvážia však aj prípadné odvolávanie celej vlády návrhom na vyslovenie nedôvery premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO).

OĽANO: Ničím sa nespreneveril

OĽANO v reakcii na záver mimoriadnej schôdze uviedlo, že Matovič neurobil nič, čím by sa spreneveril svojej funkcii. Hnutie považuje iniciatívu na jeho odvolanie z funkcie ministra za akt trúfalosti a drzosti zo strany opozičných lídrov.

„Je naozaj zarážajúce, že zo zlého spravovania štátu nás obvinil človek, ktorý už svoju politickú kariéru začínal tým, že robil špinavú robotu predkladaním zákonov v prospech biznis krídla Smeru. Pellegrini sa prakticky celý svoj dospelý život v politike prestravoval a po boku Roberta Fica sa spolupodieľal na najväčších kriminálnych kauzách," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Títo ľudia preto podľa neho nemajú žiadne právo kritizovať výkon verejnej funkcie kohokoľvek.

Fico: Mal by skončiť

Poslanec Robert Fico (Smer) po hlasovaní označil Matoviča za daňového podvodníka a podľa neho nemá čo robiť vo funkcii. Skonštatoval, že svoju energiu ako minister využíva na zneužívanie trestného práva v politickom boji a stojí za kriminalizáciou opozície. „Mrzí nás, že vládna koalícia odobrila štátnu korupciu udavačov,“ podotkol šéf Smeru.

Poukázal na to, že koalícia neprijala ani uznesenie, ktorým strana žiadala Smer zrušenie zmluvy medzi Slovenskou poštou a firmou Lama SK. Hovorí o dôkazoch, že za firmou stojí jeden z „udavačov“ Ľudovít Makó.

Koaličná strana Sloboda a solidarita ešte pred hlasovaním informovala, že odvolávanie Matoviča nepodporí, hoci má k osobe ministra financií „masívne výhrady“. Podľa šéfky poslaneckého klubu Anny Zemanovej Matovič škodí vláde.

Za opozičný návrh na jeho odvolanie však podľa nej nezahlasujú, pretože nechcú porušiť koaličnú zmluvu. S Matovičom si chceli poslanci SaS svoje výhrady vydiskutovať, pozvali ho na stretnutie, na ktoré však podľa Zemanovej neprišiel. Dodala, že koaličná zmluva, ktorá hovorí, že za opozičné návrhy sa nehlasuje, je pre nich kľúčová. „Naši koaliční partneri opakovane s opozíciou hlasujú, my to však neurobíme,“ doplnila Zemanová.

Poslanci za SaS sa nezúčastnili ani na diskusii k odvolávaniu Matoviča. Do diskusie v pléne sa zapojili najmä opoziční poslanci a členovia klubu OĽANO.

V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania Matoviča nezaradený poslanec Peter Pellegrini. K rečníckemu pultu pristúpil už aj odvolávaný Matovič. Pellegrinimu vyčítal jeho doterajšie pôsobenie v politike, zameriaval sa na členstvo v strane Smer.

Matovič poslancom opozície hovoril, že si kúpili právo a spravodlivosť. „Aby ste mohli vyciciavať štát,“ povedal Matovič s tým, že Pellegrini „je len poskok Roberta Fica“. „Vaša forma je tip-top, pozlátko, ale zvnútra je zhnité. Dvadsať rokov ste boli príživníkom,“ obrátil sa priamo na Pellegriniho. „Pre mňa však obsah zostane dôležitý. Viem, že som ako slon v porceláne. A z tohto pohľadu som funkciu politika nezvládol,“ priznal si Matovič.

VIDEO: Matovič: Budem bojovať, dokedy ma fyzicky neodstránite.
Video

„Vy keď sa pozriete ráno do zrkadla, vidíte tam slečinku, ktorá dvadsať rokov hrala svoju úlohu a bude ju hrať až do dôchodku,“ povedal Matovič na adresu Pellegriniho. Dodal, že dnešná opozícia na Slovensku napáchala horšie veci ako Cosa nostra v Taliansku.

Matovič vyčítal Pellegrinimu jeho doterajšie pôsobenie v politike, zameriaval sa na členstvo v strane Smer. Spravodlivosť sa podľa neho kupovala aj za „umelé kozy“. Expremiér tvrdí, že verejnosť sa čoskoro dozvie o tomto prípade.

Matovič ďalej tvrdí, že on osobne vybavil, aby sa mohla zmluva na nákup Sputnika V zverejniť.

Matovič Pellegrinimu vytkol aj jeho cestu do Drážďan, kde bol ako premiér na koncerte, na ktorom vystupoval aj slovenský operný spevák. Matovič tvrdí, že rezort vnútra čaká, kedy Pellegrini preplatí faktúru na takmer 10-tisíc eur, toľko stála cesta do Drážďan.

Celé vystúpenie Igora Matoviča v parlamente.

„Vy ste absolútne zlo, pán Peter Pellegrini,“ opäť sa obrátil Matovič na Pellegriniho. „Veľmi dobre o sebe viete, že ste skorumpovaný zlodej, že ste dvadsať rokov slúžili mafii. Ale hráte svoju pózu, herca-oblbovača dám v staršom veku, ktoré obľubujú takéhoto herca, lebo kvôli tomu pozerajú turecké telenovely,“ povedal.

Matovič ďalej povedal, že jeden z koaličných partnerov chodil za opozičnými poslancami a presviedčal ich, aby hlasovali za odvolanie Matoviča. Zrejme mal na mysli SaS.

VIDEO: Pročko reaguje na Pellegriniho.

Video

Zlyhania počas pandémie

Pellegrini takmer hodinu odôvodňoval návrh na Matovičovo odvolanie. Hovoril o rozvrate Slovenska, ktorý zapríčinil práve Matovič. „Vždy som videl jeho útoky na najnižšie pudy ľudí. Pán Matovič nie je žiadny neschopný génius, on je človekom, ktorý hľadá cestičky ako s niečím vychytračiť. Toto je jeho politické know-how. Tak to bolo pri jeho podnikaní, pri písaní diplomovej práce, tak je to aj s jeho majetkom a rodinnými miliónovými investíciami, ktoré poletujú medzi podivnými firmami a on sa tvári, že o tom nevie,“ vyhlásil Pellegrini.

„Pôsobenie premiéra alebo ministra financií je o poctivej práci, čo on (Matovič – pozn. red.) neuznáva,“ pokračoval šéf Hlasu pri predkladaní návrhu na vyslovenie nedôvery Matovičovi ako ministrovi financií. Povedal, že veril, že funkcia predsedu vládu Matoviča zmení, že „pochopí, akú zodpovednosť na seba prevzal“.

VIDEO: Poslanec OĽaNO Jozef Pročko divoko gestikuluje počas rozpravy v parlamente pri odvolávaní Matoviča.

Video

Pellegrini pripomínal Matovičove zlyhania počas pandémie a podľa neho sú výsledkom tisícky obetí koronavírusu. Medzi zlyhania radí Pellegrini aj masové testovanie antigénovými testami v druhej vlne.

Pellegrini vyčítal Matovičovi deprofesionalizáciu vedenia štátu. Spomína aj najznámejšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa, ktorého firma Lama SK má obchodné vzťahy so Slovenskou poštou. „Takmer 90 percent obyvateľov nedôveruje Igorovi Matovičovi,“ prizvukoval Pellegrini.

Pellegrini tvrdí, že Matovič nevyvodil politickú zodpovednosť za svoje zlyhania, pretože presadnutie na inú stoličku za vyvodenie zodpovednosti nepovažuje. „Príčetný“ človek by podľa neho pri takých „fatálnych“ zlyhaniach odišiel z politického života.

Heger verí, že poslanci Matoviča podržia

Matovič je dôležitý člen vlády, líder hnutia OĽaNO a človek, ktorý v minuloročných parlamentných voľbách porazil Roberta Fica. Vo videu na sociálnej sieti to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), ktorý je dnes v poľských Katowiciach na samite Vyšehradskej štvorky (V4). Matovičovi pri dnešnom odvolávaní v parlamente vyjadril svoju podporu a verí, že parlament ho vo funkcii „podrží".

„Je pre mňa veľmi dôležité, aby bola vláda stabilná, preto sa chcem poďakovať koaličným partnerom, ktorí odolali pokusom opozície rozbiť nás. Verím tomu, že to tak ostane aj pri dnešnom hlasovaní a povýšime spoločné dobro Slovenska nad akékoľvek osobné spory," uviedol premiér.

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery

Stanovisko vlády odôvodnil v pléne minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ten ospravedlnil premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý je na zahraničnej pracovnej ceste v Poľsku. Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery Matovičovi.

Erik Tomáš (nezar., Hlas) vo faktickej poznámke vyčítal Matovičovi, že sa nenechal zaočkovať Sputnikom V – ruskou očkovacou látkou, ktorá stala Matoviča kreslo premiéra. Podľa Tomáša ide poslancom OĽaNO „len o plat 4 300 eur a nič iné“.

Saková: Slovensko vie, čo od Matoviča očakávať

Slovensko už vie, čo môže od Matoviča očakávať, občania denne pociťujú tragické dôsledky jeho práce. Vyhlásila to exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková v pléne počas diskusie. Poukázala na nízku dôveru občanov voči exekutíve aj voči Matovičovi. Tvrdí, že dôveru stratil vlastnou vinou, neprofesionálnym riadením krajiny, hádkami či hádzaním viny na iných. Dodala, že Slovensko v súčasnosti potrebuje zodpovednú zmenu viac ako v minulosti, keď o nej hovoril Matovič.

„Za rok a štvrť jeho vládneho dobrodružstva sme počúvali veci o novom začiatku, o reštarte tohto začiatku, o vláde pre ľudí, ako aj o druhej šanci, ktorú potrebujeme dostať od ľudí, o zmene, ktorú Slovensko potrebuje, ale je to oveľa ťažšie, ako ste si to predstavovali,“ skonštatovala Saková. Pripomenula Matovičove slová spred piatich rokov, ktoré adresoval predchádzajúcej koalícii o pekných frázach a sľuboch v ich vládnom programe a o tom, ako nie sú dôležité slová, ale ľudia a skutky politikov. „Rozprával z opozičných lavíc, ako nie sme nepopísaný papier, a preto má veľké obavy o Slovensko. Dnes treba povedať, že už ten nepopísaný papier nie je ani Igor Matovič. Dnes už celé Slovensko vie, čo môžeme od neho očakávať,“ podotkla.

Minister financií mohol za posledného vyše roka podľa Sakovej konečne ukázať, aké skutky a výsledky práce vie pre ľudí dosiahnuť, ako si predstavuje vládnutie a zmenu. Hovorí o nezvládnutej pandémii s tisíckami mŕtvych, vojne medzi bezpečnostnými zložkami štátu, zadlžovaní krajiny, nezamestnanosti, skrachovaných podnikoch bez pomoci štátu.

Kollár: Odíďte z vlády aj politiky

Nezaradený poslanec a člen mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár vyzval Matoviča na odchod z vlády a politiky. Kollár ozrejmil, že bude hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi financií preto, aby sa k moci nevrátili predstavitelia Smeru a Hlasu. Čím dlhšie totiž bude Matovič vo vláde a v politike, tým bude podľa neho väčšia šanca, že sa Robert Fico a Peter Pellegrini vrátia skôr a v plnej sile.

Kollár vytkol Matovičovi najmä zlyhanie pri manažovaní pandémie, v dôsledku čoho podľa jeho slov zbytočne zomierali ľudia. Zdôraznil tiež, že Matovič nemá na to vykonávať funkciu ministra, traumatizuje slovenskú spoločnosť a podráža nohy koaličným partnerom. „Ukázalo sa, že byť dobrým politickým marketérom je slabou prípravou na výkon funkcie premiéra, najmä v ťažkých časoch pandémie. Matovič navyše klame, čo nie je dobré pri výkone takejto funkcie," myslí si nezaradený poslanec. Doplnil, že táto krajina má budúcnosť len bez Igora Matoviča.

Andrejuvová: Smer a Hlas prispievajú k deštrukcii

Opakujúce sa schôdze na vyslovovanie nedôvery jednotlivým členom vlády nás oberajú o drahocenný čas na sústredenie sa na podstatné veci. Namiesto tvorenia a spolupráce prispievajú strany Smer a Hlas k deštrukcii. V pléne NR SR počas diskusie k odvolávaniu Matoviča to uviedla poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽANO). Zdôraznila, že Matovič má dôveru celého poslaneckého klubu hnutia OĽANO.

Andrejuvová pripomenula prešľapy vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Skritizovala ich za neopravené nemocnice, cesty i za úplný rozpad právneho štátu. Označila ich za deštruktívne vlády. „Umožnili niektorým svojim vyvoleným, aby sa tu hrali na bohov a za peniaze boli ochotní urobiť všetko,“ opísala poslankyňa pôsobenie Pellegriniho a Fica. Opozíciu požiadala, aby sa zmierila s víťazstvom OĽANO a Matoviča v parlamentných voľbách.

Pellegrini v reakcii skritizoval Andrejuvovej vystúpenie. Odzkradľuje podľa neho celý klub, ktorý má byť najsilnejším. Pripomenul, že spolu s kolegami – nezaradenými poslancami – podporujú koalícii každý zákon, ktorý podporuje zdravie ľudí. Richard Raši (nezaradený) označil Matoviča za katastrofu, jeho vládnutie charakterizuje podľa neho chaos, nekompetentnosť. Minister čelí podľa neho bezprecedentnej nedôvere.

Spomedzi 16 písomne prihlásených rečníkov sú traja za poslanecké kluby. Dĺžka ich rečníckeho času je teda 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NRSR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. „V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená,“ píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Poslanci si odsúhlasili, že rokovanie NRSR bude v stredu pokračovať aj po 19.00 h, až do úplného prerokovania návrhu na odvolanie Matoviča vrátane hlasovania.

SaS oznámi postup pri odvolávaní pred hlasovaním

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je v otázke odvolávania Matoviča z funkcie ministra financií jednotná. Rozhodnutie o tom, ako budú poslanci NR SR za SaS v tejto veci hlasovať, oznámi strana najneskôr pred hlasovaním o vyslovení nedôvery ministrovi financií. Pred dnešným rokovaním vlády to ozrejmil predseda SaS Richard Sulík.

Zároveň doplnil, že v utorok 29. júna mali k tejto téme spoločné rokovanie Republiková rada SaS a poslanecký klub strany, ktoré bolo podľa jeho slov plodné a konštruktívne.

Poslanci SaS sa nezúčastňujú na rozprave mimoriadnej schôdze. Na hlasovaní sa však zúčastnia.

Časť poslancov strany Za ľudí zaujme k odvolávaniu Matoviča jednotný postoj. Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) počas dnešného rokovania vlády. „V tomto momente môžem hovoriť za frakciu, s ktorou, samozrejme, komunikujem oveľa užšie a som si istá, že bude hlasovať jednotne,“ uviedla Kolíková, ktorá nechcela konkretizovať, ako budú poslanci hlasovať.

NR SR Čítajte viac K odvolávaniu Matoviča sa v utorok parlament nedostal

Pôvodne sa mala mimoriadna schôdza k odvolávaniu Matoviča z funkcie konať v utorok 29. júna vo večerných hodinách. Plénum však nebolo uznášaniaschopné, keďže sa prezentovalo iba 53 členov zákonodarného orgánu.

Opoziční a nezaradení poslanci totiž v utorok podvečer na protest proti správaniu koalície opustili rokovaciu sálu. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) preto stanovil nový termín 34. schôdze na dnes.

Zvolanie schôdze iniciovali nezaradení poslanci NR SR a členovia strany Hlas – sociálna demokracia. Návrh odovzdali do podateľne parlamentu v pondelok 28. júna.

Líder strany Hlas Peter Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.

Matovič je ministrom od 1. apríla, keď prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za premiéra Eduarda Hegera.

488 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Igor Matovič #mimoriadna schôdza parlamentu #Peter Pellegrini