Po príchode na Slovensko čaká nezaočkovaných karanténa

Cestovný semafor sa zmení. Pravidlá pre príchod na Slovensko budú po novom závisieť od toho, či je človek zaočkovaný alebo nie. Ruší sa tak rozdelenie krajín podľa ich rizikovosti z pohľadu epidemickej situácie. Vyplýva to z aktualizácie cestovného semaforu z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý v stredu schválila vláda. Zmenou v cestovnom semafore sa má minimalizovať import delta variantu.

30.06.2021 14:08 , aktualizované: 21:35
debata (658)

VIDEO: Šéf NCZI Capek o Covid pasoch, aj o útokoch hackerov.

Video

Za plne zaočkovanú osobu sa bude pri prechode slovenskými hranicami považovať ten, kto je 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V). Taktiež to budú osoby, ktoré sú dva týždne po podaní jednodávkovej vakcíny (Johnson & Johnson). Ďalej to budú ľudia, ktorí sú 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19. Všetko bude platiť jeden rok.

Zaočkovaní ľudia sa podľa rezortu budú musieť po prekročení hraníc preukázať potvrdením o očkovaní, a to tzv. GreenPassom, prípadne národným očkovacím certifikátom s QR kódom.

Ostatné, nezaočkované osoby sa budú musieť po prekročení hraníc povinne registrovať v systéme eHranica a absolvovať 14-dňovú karanténu. Cestujúci by mal mať možnosť urobiť si RT-PCR test najskôr na piaty deň karantény, spresnil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť hneď, ako jej je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.

Výnimku z karantény budú mať aj ľudia s prvou dávkou vakcíny. Bude pre nich tiež platiť prechodné obdobie do 9. augusta. Klus poznamenal, že ide napríklad o vakcínu od AstraZenecy, na ktorej druhú dávku sa čaká 10 týždňov. „Viacerí teraz dobiehajú druhé očkovanie z mája/júna a mali by tak stihnúť lehotu do 9. augusta. Ak majú medzi tým naplánovanú dovolenku, nahliada sa na nich ako na zaočkovaných, čiže sa môžu vrátiť bez podmienok,“ povedal Klus.

Prechodné obdobie

Aktualizovaný cestovný semafor ponúka pendlerom prechodné obdobie na zaočkovanie. Pendleri by mali môcť prejsť hranicami s RT-PCR testom, ktorý nebude starší ako sedem dní. Klus predpokladá, že od 9. augusta sa budú pendleri riadiť režimom pre plne zaočkované a ostatné osoby.

To znamená, že nezaočkovaní pendleri musia po prekročení hraníc do povinnej karantény.

Úlohou cestovného semafora je minimalizovať import nových prípadov infikovaných delta variantom a oddialiť časový bod, keď sa tento variant stane na Slovensku dominantným a začne sa nekontrolovane šíriť v komunitách. „Cieľom aktualizovaného cestovného semafora je výlučne limitovať importy v najvyššej dosiahnuteľnej miere. Aktualizovaný cestovný semafor a aktívna kontrola hraníc majú zmysel len vtedy, ak dokážeme takto získaný čas progresívne využiť na akcelerované zaočkovanie obyvateľstva, výsledkom čoho bude merateľné zmiernenie počtu hospitalizácií a mortality počas tretej epidemickej vlny,“ skonštatovalo ministerstvo.

Zoznam rizikových krajín zverejní MZ a ministerstvo zahraničných vecí každý týždeň po konzultácii s konzíliom odborníkov. Systém rizikovosti krajín bude mať pre ľudí iba odporúčací charakter.

Od 9. júla sa bude na cestovateľov hľadieť len ako na zaočkovaných a nezaočkovaných.

Slováci už môžu používať digitálne COVID preukazy EÚ

Slováci už môžu žiadať a používať Digitálne COVID preukazy Európskej únie (EÚ). Ľudia si o ne môžu požiadať cez internet a uložiť do štátnej aplikácie GreenPass vydanej spoločnosťou Slovensko IT. Preukazy sú vydávané v súlade s technickou špecifikáciou a nariadením EÚ tak, aby mohli byť akceptované a overené v tzv. „rámci dôvery“, v ktorom sú zapojené všetky členské štáty EÚ. Spustenie oznámili v stredu na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Režim na hraniciach upraví nový alert systém

Režim protiepidemických opatrení na hraniciach sa bude riadiť novým alert systémom. Rozlišuje tri stupne, od ktorých sa bude odvíjať intenzita kontrol prichádzajúcich osôb. Návrh na určenie príslušného stupňa bude predkladať na rokovanie vlády každý týždeň minister zdravotníctva. Materiál ministerstva vnútra v stredu schválila vláda. Od pondelka 5. júla bude Slovensko v II. fáze, ktorá má oranžovú farbu a ktorá zavádza intenzívne kontroly na hraniciach v určených časoch.

V I. stupni, teda zelenej fáze, bude polícia hranice monitorovať, kontroly majú byť náhodné. Policajti ich budú vykonávať v rámci bežného výkonu služby.

V II. stupni, teda oranžovej fáze, má prejsť kontrolou väčšina osôb vstupujúcich na územie SR. Čas kontroly bude striktne určený v závislosti od kategórie hraničného priechodu. Niektoré malé, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc sa uzavrú.

Pri III. stupni, teda v čiernej farbe, na hraniciach skontrolujú každú osobu. Kontroly sa budú realizovať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Menšie, menej dôležité priechody sa uzavrú alebo vláda nariadi dočasné obnovenie kontroly vnútorných hraníc a určí, ktoré priechody možno využiť.

Výnimku z kontrol v II. a III. stupni bude mať nákladná doprava. Policajný zbor bude vykonávať kontroly s podporou Ozbrojených síl SR.

počasie zmrzlina rodič dieťa chlapci deti leto Čítajte aj Slovensko bude od pondelka žlto-zelené

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) po rokovaní vlády vysvetlil, že aktuálny stupeň sa určuje nielen podľa epidemickej situácie na Slovensku, ale najmä v zahraničí. V súčasnosti je cieľom hlavne zamedziť importu delta variantu na Slovensko. Policajti sú podľa Mikulca na kontroly pripravení. Celkovo majú mať k dispozícii okolo 900 zariadení na čítanie QR kódov z green passov, približne 300 už rozdistribuovali.

Pri prekročení hraníc budú policajti kontrolovať nielen zaočkovanosť, ale aj vyplnenie, resp. registráciu v systéme eHranica.

Kto je plne zaočkovaný?

  • pri dvojdávkovej schéme: ten, kto je zaočkovaný aj druhou dávkou a od podania druhej dávky prešlo 14 dní, platnosť takéhoto očkovania je jeden rok
  • pri jednodávkovej schéme: ten, od koho očkovania prešlo 21 dní, platnosť očkovania je jeden rok
  • osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a od podania prvej dávky vakcíny prešlo 14 dní, pričom sa očkovalo do 180 dní po prekonaní ochorenia, platnosť očkovania je jeden rok

Ako prekračuje hranice človek, ktorý je považovaný za očkovaného?

  • na hraničnom priechode sa preukáže potvrdením o zaočkovaní, teda tzv. GreenPassom, prípadne Národným očkovacím certifikátom s QR kódom

Ako prekračuje od 9. júla hranice človek, ktorý nie je považovaný za očkovaného?

  • musí sa zaregistrovať v systéme eHranica
  • 14-dňová karanténa je povinná
  • najskôr na 5. – 7. deň karantény môže cestovateľ podstúpiť PCR test, ak bude výsledok negatívny, môže karanténu ukončiť v momente, keď mu je doručená správa o negatívnom výsledku testu

Nezaočkované deti do 12 rokov

  • riadia sa karanténnymi podmienkami ako ich rodičia

Nezaočkovaní pendleri

  • do 8. augusta pre pendlerov platí prechodné obdobie, keď môžu inštitút pendlera použiť na pravidelné PCR testovanie v sedemdňovom intervale
  • od 9. augusta sa musia pendleri riadiť režimom pre plné zaočkované a ostatné osoby, nezaočkovaní pendleri teda musia ísť do 14-dňovej karantény

Nezaočkované deti od 12 do 18 rokov

  • do 8. augusta sa nezaočkované deti riadia karanténnymi podmienkami, ktoré platia pre ich rodičov,

podmienkou je, aby boli zaočkované prvou dávkou

  • od 9. augusta sa aj tínedžeri riadia režimom pre plne zaočkované osoby a ostatné osoby, nezaočkované deti v tomto vekovom rozpätí musia po návrate na Slovensko do povinnej karantény
(cr)
658 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #covid pasy #protipandemické opatrenia #GreenPass