Čecha, ktorý hádzal kocky na policajtov pred úradom vlády, odsúdili na päť rokov

Okresný súd (OS) Bratislava I odsúdil v stredu českého občana Pavla Ružičku na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške piatich rokov. Ružička sa zviditeľnil počas minuloročných októbrových protestov pred Úradom vlády (ÚV) SR v Bratislave, keď hádzal dlažobné kocky do príslušníkov polície. Verdikt je právoplatný, keďže ako prokurátor, tak aj obžalovaný sa vzdali právo odvolať sa. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

30.06.2021 14:33
debata (12)

VIDEO: Zásah polície proti protestujúcim pred úradom vlády. (17. 10. 2020)

Video

„OS Bratislava I uznal obžalovaného za vinného z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa. Odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatiam slobody s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný urobil vyhlásenie o vine. Súd pri rozhodovaní mimoriadne znížil trest odňatia slobody vzhľadom na osobu a okolnosti skutku,“ vysvetlil hovorca.

Ružička a Martin J. z Popradu boli obvinení z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa, ktorého sa mali dopustiť 17. októbra 2020 počas protestov pred ÚV SR v Bratislave. V prípade dokázania viny im hrozil trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov, keďže sa činov dopustili počas krízovej situácie – núdzového stavu.

Ultras fanúšikovia, stúpenci ĽSNS a iné osoby 17. októbra protestovali pred Úradom vlády SR. Žiadali odstúpenie vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽANO), zároveň nesúhlasili ani s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Zasiahla proti nim polícia, ktorá použila slzný plyn a vodné delá. Niekoľko osôb bolo zadržaných, zranených bolo viacero osôb.

VIDEO: Nahnevaní športoví fanúšikovia pred úradom vlády. (17. 10. 2020)

Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #protest