Briti zaočkovali už 85 % dospelých, Maďari úplne zrušili rúška

Počet obyvateľov Veľkej Británie, ktorí dostali prvú dávku očkovacej látky proti koronavírusu, už stúpol nad 45 miliónov. Znamená to, že prvú dávku vakcíny už dostalo 85,5 percenta dospelej populácie.

02.07.2021 06:10 , aktualizované: 23:01
koronavírus, Rusko, očkovanie Foto: ,
Žena v Rusku odchádza z vakcinačného centra v obchodnom centre GUM na Červenom námestí v Moskve.
debata (66)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:58 Španielsko oznámilo, že za uplynulý deň pribudlo 12 563 nákaz koronavírusom, čo je najvyšší údaj za deň v tejto krajine od polovice februára. Najviac sa koronavírus šíri medzi mladými vo veku 12 až 19 rokov, čo vedenie niektorých autonómnych regiónov prinútilo zvažovať nové obmedzenia, najmä v oblasti večernej zábavy. Súčasné hodnoty považuje ministerstvo zdravotníctva za rizikové, uvádza španielska tlač.

V Španielsku sa kumulovaný počet nových prípadov za posledných 14 dní na 100 000 obyvateľov zvýšil na 152. Hodnoty nad 150 tamojšie úrady označujú za rizikové. Dnes bolo podaných 765 000 dávok vakcíny, čo je najviac od začiatku očkovania proti covidu. V krajine bolo celkovo podaných 43 miliónov dávok, úplné očkovanie má 18,5 milióna obyvateľov.

Portugalsko zase vo štvrtok zaznamenalo 2 449 nákaz koronavírusom, čo je najvyšší počet za deň v tejto krajine od polovice februára. Dnes počet zostal na podobnej úrovni – 2436. Tamojšia vláda od dnes zaviedla v dvoch najväčších mestách krajiny Lisabone a Porte zákaz nočného vychádzania od 23. do 5. hodiny ráno. Toto obmedzenie sa dotkne štyroch miliónov ľudí, teda asi 40 percent obyvateľov krajiny.

V desaťmiliónovom Portugalsku dostalo najmenej jednu dávku vakcíny zatiaľ nad 5,7 milióna ľudí, z toho asi 3,6 milióna obyvateľov krajiny má očkovanie ukončené.

22:20 Variant epsilon koronavírusu SARS-CoV-2, prvýkrát objavený v americkom štáte Kalifornia, obsahuje tri mutácie, ktoré sú odolné voči protilátkam vytvoreným vakcínami založenými na technológii mRNA, ako aj voči protilátkam, ktoré sa v organizme generujú po prekonaní covidu.

Koronavírus / Covid / Vakcíny / Očkovanie / Čítajte viac Variant epsilon koronavírusu je zrejme odolný voči očkovaniu

20:20 Počet obyvateľov Veľkej Británie, ktorí dostali prvú dávku očkovacej látky proti koronavírusu, už stúpol nad 45 miliónov. Znamená to, že prvú dávku vakcíny už dostalo 85,5 percenta dospelej populácie. Denný počet nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 pritom mierne klesol. Informuje o tom portál news.sky.com.

V piatok britskí zdravotníci nahlásili 27 125 nových infekcií, čiže trochu menej v porovnaní so štvrtkovým počtom 27 989 nákaz. Štvrtkový počet nových infekcií v krajine bol najvyšší od konca januára. Reprodukčné číslo, ktoré hovorí o dynamike šírenia ochorenia COVID-19, v Anglicku mierne kleslo a nachádza sa v pásme 1,1 až 1,3.

Úplne je vo Veľkej Británii doteraz zaočkovaných viac ako 33,2 milióna ľudí, čiže 63,1 percenta dospelého obyvateľstva. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid uviedol, že distribúcia vakcín je „fenomenálnym úspechom", ktorý zachránil „viac ako 27-tisíc životov".

19:33 Rusko kúpilo od Ministerstva zdravotníctva 160 000 dávok nevyužitej vakcíny Sputnik V. A to za identickú cenu, za ktorú ich nakupovalo Slovensko – 9,95 dolára za dávku.

Virus Outbreak Serbia Čítajte viac Rusko od nás kúpilo 160-tisíc dávok Sputnika

19:02 Počet zaočkovaných dosiahol v piatok v Maďarsku 5,5 milióna, preto od soboty už nebude povinné nosenie rúšok, a to ani vo väčšine vnútorných priestorov. Oznámila to v piatok maďarská vláda na svojej stránke na Facebooku.

Premiér Viktor Orbán v piatkovom pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió povedal, že po dosiahnutí uvedeného limitu už rúška nebudú povinné v prostriedkoch hromadnej dopravy či v obchodoch.

Nebude sa už vyžadovať ani potvrdenie o očkovaní či o prekonaní covidu v hoteloch, reštauráciách či na kultúrnych podujatiach s vopred zakúpenými lístkami.

Vláda však už v stredu zdôraznila, že nosenie rúšok nebude môcť nikto zakazovať. Okrem uvedených opatrení budú zrušené aj obmedzenia týkajúce sa množstva nakupujúcich v obchodoch.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 37 nakazených novým druhom koronavírusu. Po štvrtku bol piatok už druhým dňom, keď nezaznamenali v súvislosti s ochorením COVID-19 žiadne úmrtie. Doterajšia bilancia pandémie v Maďarsku je 29.992 obetí na životoch a 808.197 infiko­vaných.

18:34 Európania nesmú podľahnúť falošnému pocitu istoty, že pandémia nového koronavírusu skončila a preto sa netreba zaočkovať. Európska únia by mala spustiť koordinovanú kampaň v prospech vakcinácie proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to v piatok slovinský minister zdravotníctva Janez Poklukar počas prezentácie priorít slovinského predsedníctva v Rade EÚ v oblasti zdravia.

Poklukar pripomenul, že vznik Európskej zdravotníckej únie podnietila práve koronakríza. Dodal, že rovnako silný tlak ako pri koronavíruse EÚ vyvíja aj v oblasti koordinovaného boja proti rakovine.

Na otázku TASR, ako Slovinsko ako predsednícka krajina EÚ prispeje k budovaniu zdravotníckej únie, Poklukar odpovedal, že predošlému portugalskému predsedníctvu sa podarilo presadiť dohodu o posilnení mandátu pre Európsku agentúru pre lieky (EMA) a jeho krajina teraz musí konečnú podobu dohody dotvoriť s Európskym parlamentom. Spresnil, že Slovinsko chce do konca roka uzavrieť dohodu o všetkých troch reguláciách, ktoré povedú k fungovaniu zdravotníckej únie.

18:06 Rusko neplánuje sprísniť epidemiologické opatrenia napriek tomu, že už štvrtý deň po sebe eviduje rekordný počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom. S odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa o tom informovala agentúra AFP.

Kremeľ v piatok zdôraznil, že o zavedení nových opatrení vrátane obmedzenia voľného pohybu sa momentálne nedebatuje. „Nikto nechce žiadne lockdowny … nediskutuje sa o tom,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko, pandémiou piata najviac zasiahnutá krajina na svete, zápasí s nárastom nakazených, čo spôsobuje vysoko infekčný delta variant koronavírusu i čoraz pomalšie tempo očkovania obyvateľstva.

16:58 Mobilné odberové miesto (MOM) na testovanie ochorenia COVID-19 je dostupné aj na bratislavskom letisku. Cestujúci tak budú mať možnosť otestovať sa antigénovým alebo PCR testom bezprostredne pred odletom alebo po prílete, s potvrdením v anglickom a slovenskom jazyku. Informoval o tom Matúš Hrabovský, hovorca Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. (BTS). Spresnil, že odberové miesto bude otvorené každý deň v čase od 7.00 do 19.00 h, s vyhradenou technickou prestávkou od 12.00 do 13.30 h. Objednať sa bude možné priamo na mieste v závislosti od aktuálnej vyťaženosti.

K dispozícii sú – PCR vyšetrenie COVID-19 s odberom vzorky formou výteru (so štandardným doručením výsledku do 24 hodín od vykonania odberu), ako aj PCR vyšetrenie COVID-19 s odberom vzorky formou kloktania (s doručením výsledku do 24 hodín od odberu).

K dispozícii sú aj zrýchlené PCR vyšetrenia COVID-19 s odberom vzorky formou výteru, respektíve kloktania (s doručením výsledku do 6 hodín od odberu). Možno absolvovať aj antigénové vyšetrenie na COVID-19 (s výsledkom do 30 minút od odberu).

16:40 Štát už antigénové testovanie nebude financovať, testy sú tak po novom spoplatnené prevádzkovateľmi, informuje Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti. Aktuálny zoznam miest, kde robia antigénové testy, je dostupný na stránke health.gov.sk.

16:14 Počet prípadov nákazy variantom delta nového koronavírusu v Spojenom kráľovstve vzrástol za necelý mesiac takmer štvornásobne. Vyplýva to z nových údajov, ktoré v piatok zverejnil Anglický úrad verejného zdravotníctva (PHE).

Celkovo už bolo v krajine hlásených 161 981 nakazených variantom delta, ktorý sa pôvodne začal šíriť v Indii. Oproti predchádzajúcemu týždňu stúpol počet infikovaných týmto variantom o 46 percent.

Počet hospitalizovaných však rastie pomalším tempom, čo odborníci pripisujú vysokej úrovni zaočkovanosti obyvateľstva.

14:14 Austrália z dôvodu rizika nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 plánuje znížiť na polovicu počet cestujúcich prichádzajúcich do krajiny, informovala v piatok na svojej webovej stránke stanica ABC.

Austrálsky premiér Scott Morrison v piatok povedal, že Austrália od 14. júla zníži týždenný limit pre prichádzajúcich cestujúcich z terajších 6000 na 3000. Cieľom je zmierniť záťaž na hotelové karanténne zariadenia.

V Austrálii v súčasnosti v dôsledku covidu platia jedny z celosvetovo najprísnejších opatrení pre vstup do krajiny, píše stránka ABC.

13:05 Poľské úrady evidujú 106 prípadov nákazy koronavírusovým variantom delta, ktorý sa rozšíril z Indie. Okrem toho zaznamenali aj 12 prípadov variantu delta plus. V poľskom rozhlase to v piatok potvrdil námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska.

„Práve som dostal správu, ktorá ukazuje, že v súčasnosti máme 106 potvrdených prípadov variantu delta. Máme tiež 12 potvrdených prípadov variantu delta plus,“ uviedol Kraska.

Predstaviteľ poľského rezortu zdravotníctva zopakoval názory odborníkov, že variant delta je o 40 až 60 percent infekčnejší v porovnaní s predchádzajúcimi mutáciami koronavírusu a často útočí na mladších ľudí vrátane detí.

Ako informoval poľský denník Gazeta Prawna, tamojší experti sa obávajú, že ani dve dávky vakcíny nedokážu ochrániť zaočkovaných ľudí pred nákazou.

12:56 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že v školách by sa mali robiť testy na koronavírus – dokonca aj vtedy, ak tam neboli zistené žiadne prípady nákazy. Takto sa dá podľa WHO vyhnúť „škodlivým“ vplyvom vyučovania na diaľku. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Testovanie na školách bolo predtým odporúčané iba v prípadoch, ak sa tam zistí zhluk prípadov nákazy koronavírusom. Teraz je však WHO presvedčená, že PCR testy alebo rýchle antigénové testy by sa mali vykonávať aj pri neexistencii príznakov nákazy medzi študentmi a zamestnancami ško­ly.

„Letné mesiace poskytujú vládam cennú príležitosť nastaviť správnu sériu opatrení, ktoré pomôžu udržať nízku mieru nákazy a vyhnúť sa zatváraniu škôl,“ uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge vo vyhlásení vydanom spoločne s agentúrami OSN, UNICEF a UNESCO.

12:20 Rusko v piatok hlásilo 679 úmrtí na koronavírus, čo je rekordný počet úmrtí súvisiacich s pandémiou za obdobie 24 hodín už štvrtý deň po sebe. Ukázali to údaje vlády, píše tlačová agentúra AFP.

Rusko, pandémiou piata najhoršie zasiahnutá krajina na svete, zápasí s nárastom nakazených, čo spôsobuje vysoko infekčný delta variant koronavírusu a spomaľovanie očkovanie obyvateľstva.

Zhoršenie pandemickej situácie donútilo prezidenta Vladimira Putina tento týždeň v televíznom vysielaní, keď odpovedal na otázky občanov, znova vyzvať Rusov, aby sa dali zaočkovať.

10:33 India sa stala treťou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu 400-tisíc úmrtí na covid, ukázali v piatok oficiálne údaje. Rozsiahle očkovanie v krajine sa pritom spomaľuje. Celkový počet úmrtí v Indii je 400 312 a krajina sa tak zaradila za Spojené štáty a Brazíliu. Celkový počet infikovaných dosiahol v Indii takmer 30,5 milióna, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Mnohí odborníci majú podozrenie, že skutočný počet úmrtí v Indii je viac než milión, keďže v apríli a máji nastal zničujúci nárast v prípadoch, ktorý preplnil nemocnice. Tento prudký nárast infikovaných sa pripisuje delta variantu koronavírusu a nečinnosti uspokojenej vlády plynúcej z toho, že premiér Naréndra Módí vyhlásil v januári víťazstvo nad koronavírusom.

Denné prírastky nakazených odvtedy výrazne klesli a zrušených bolo mnoho obmedzení v činnostiach obyvateľstva, silneli však obavy z nového nárastu nakazených v nasledujúcich mesiacoch. Indická vláda má cieľ zaočkovať tento rok všetkých 1,1 miliardy dospelých ľudí v krajine. Avšak pre rôzne nedostatky, zmätky v administratíve a váhavosť dostalo zatiaľ dve dávky vakcíny iba päť percent obyvateľstva krajiny.

India schválila v utorok pre používanie v krajine vakcínu Moderna, takže celkovo sú tam dostupné štyri vakcíny vrátane AstraZenecy, Covaxinu od indickej biotechnologickej spoločnosti Bharat Biotech a ruského Sputniku V. Indický výrobca liekov Zydus Cadila vo štvrtok oznámil, že požiadal o schválenie svojej vakcíny na báze plazmidovej DNA, keďže testovanie ukázalo jej účinnosť 67 percent. (afp, tasr)

10:11 Minister financií Igor Matovič uviedol, že sa stihol zaregistrovať na očkovanie vakcínou Sputnik V. Na otázku, či sa ním dá zaočkovať, neodpovedal.

Video: Minister financií Igor Matovič sa vraj stihol registrovať na očkovanie Sputnikom.

Video

10:10 Za štvrtok pribudlo na Slovensku 17 ľudí pozitívne testovaných na koronavírus, laboratóriá urobili 5 442 PCR vyšetrení. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným covidom alebo s podozrením naň klesol o 40 na 130. V utorok dostalo prvú dávku vakcíny viac ako 6-tisíc ľudí. Nepribudla žiadna obeť.

divadlo Trenčín Čítajte viac V nemocniciach je o 40 pacientov menej. Nepribudla žiadna obeť

9:58 Od vlaňajšieho septembra bol tento štvrtok prvým dňom, keď v súvislosti s covidom v Maďarsku nikto nezomrel. Po štvrtku je piatok už druhým dňom, keď nezaznamenali v súvislosti s touto infekciou žiadne úmrtie, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Od marca 2020 zomrelo s covidom 29 992 pacientov, čo je porovnateľné s počtom obyvateľstva menšieho mesta, konštatoval vo štvrtok denník Népszava, podľa ktorého nie je zrejmé, či príslušné orgány skúmajú príčiny.

Denník citoval experta na zdravotníctvo Józsefa Vitraiho, podľa ktorého z uvedeného počtu úmrtí možno pripísať priamo na vrub covidu najviac 20-tisíc až 22-tisíc obetí na životoch. V súvislosti so zavedenými epidemiologickými opatreniami však súčasne zomrelo zhruba o 10-tisíc ľudí menej. Úmrtie nad priemer uplynulých piatich rokov tak dosahuje takmer 20-tisíc.

Vitrai súhlasil s názorom odborníka na bioštatistiku Tamása Ferenciho, ktorý na základe analýzy zistil, že Maďarsko je v Európe počtom úmrtí súvisiacich s covidom v tretej tretine zoznamu krajín z pohľadu najvyššej mortality.

Experti sa zhodli v tom, že krajiny s nižšou úmrtnosťou vykonávali dôkladnejšie dohľadanie kontaktov, podstatne viac testovali, pričom obyvateľstvo v úspešnejších krajinách dôverovalo vláde i epidemiologickým orgánom, preto potom ľudia pravidlá a odporúčania dôsledne dodržiavali.

Príčiny vysokej úmrtnosti v Maďarsku zatiaľ systematicky nikto neodhaľuje. Nie je zrejmé ani to, či vedenie zdravotníctva a ďalšie príslušné orgány analyzujú, čo sa s covidovými pacientmi dialo v zdravotnom systéme, napísal Népszava v rozsiahlom článku, v ktorom denník zverejnil aj konkrétne skúsenosti viacerých lekárov. Tí sa sťažovali najmä na to, že v novej situácii im komplikovala situáciu skutočnosť, že sa nedostali k informáciám týkajúcim sa skúseností z liečby.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 37 nakazených. Počet hospitalizovaných klesol pod hranicu 100 a dosiahol 98. Z nich 22 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je nakazených 38 644 osôb. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je 29 992 obetí na životoch a 808 197 infiko­vaných. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali dosiaľ 5,496 milióna ľudí, z ktorých obe dávky dostalo vyše 4,9 milióna. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

9:45 V Česku pribudlo za štvrtok 164 novonakazených koronavírusom, čo je viac než minulý týždeň. Reprodukčné číslo vzrástlo na hodnotu 1,25 a je najvyššie od 5. januára, keď dosiahlo 1,28. V stredu mala ČR potvrdených 137 prípadov infekcie, minulý štvrtok to bolo 96 prípadov. Reprodukčné číslo (R0) udáva priemerný počet ľudí, ktorých nakazí jeden pozitívne testovaný.

Počet osôb, ktoré v Česku zomreli v súvislosti s covidom, narástol na 30 308. V nemoc­niciach je s covidom hospitalizovaných 50 pacientov, pričom deväť z nich sa nachádza vo vážnom stave.

Priemerný počet potvrdených prípadov na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň je osem. Česko je podľa počtu nakazených koronavírusom za 14 dní dvadsiate z 27 členských štátov Európskej únie. (novinky.cz, tasr)

8:13 Farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že jej jednodávková vakcína proti covidu vykázala silnú a dlhodobú účinnosť voči variante delta a ďalším rozšíreným variantom koronavírusu. Dáta firmy ukazujú, že imunitný systém ľudí, očkovaných ich vakcínou, bol odolný voči koronavírusu po najmenej osem mesiacov.

„Súčasná dáta za doteraz preskúmaných osem mesiacov ukazujú, že jednodávková vakcína J&J produkuje silnú odpoveď protilátok, ktorá neslabne; naopak s pribúdajúcim časom pozorujeme zlepšenie,“ uviedol vedúci oddelenia výskumu a vývoja v sekcii liečiv J&J Mathai Mammen.

Vakcína vyvoláva ešte vyššiu aktivitu protilátok proti variante delta, ktorá sa prvýkrát objavila v Indii, než proti variante beta, ktorá sa prvýkrát preukázala v Juhoafrickej republike, uviedla spoločnosť. (reuters, čtk)

7:05 Dánska vláda daruje štyrom balkánskym krajinám celkovo milión dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo a Severné Macedónsko potrebujú očkovacie látky, uviedol vo štvrtkovom oznámení dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod.

„Západný Balkán je súčasťou nášho susedstva a máme veľký spoločný záujem o to, aby sme držali spolu, a to aj v boji proti pandémii,“ píše sa vo vyhlásení ministra.

Darované vakcíny od AstraZenecy Dánsko zakúpilo, avšak nepoužíva ich. Tamojšie zdravotné úrady podávanie očkovacích látok od švédsko-britského výrobcu pozastavili v marci po správach o zriedkavých prípadoch krvných zrazenín, aby túto vakcínu o mesiac neskôr úplne vyradili z očkovacieho programu. (tasr)

6:10 Rakúsko zrušilo vo štvrtok varovanie pred cestami do zahraničia, ktoré vydalo pred 15 mesiacmi v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Kompletne „zelené“ sú po novom všetky členské krajiny EÚ, ako aj tri západobalkánske štáty Srbsko, Severné Macedónsko a Albánsko, informovala podľa TASR na svojej webstránke stanica ORF.

„Všetci sme si túto letnú pauzu zaslúžili,“ povedal na tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Nevylúčil však opätovné sprísnenie cestovných pravidiel. Na zelenom zozname figuruje i niekoľko krajín mimo Európy – ako napríklad Spojené štáty, Saudská Arábia, Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea a Thajsko. Schallenberg vyjadril nádej, že sa k nim ešte počas júla pridajú aj Bosna a Hercegovina, Kosovo a Čierna Hora.

Pri príchode zo zelených krajín stačí na vstup negatívny test na koronavírus, preukázanie sa o očkovaní alebo o prekonaní covidu. Kto takéto potvrdenie nepredloží, musí sa zaregistrovať a v priebehu 24 hodín sa podrobiť testu. Na rakúskom cestovateľskom semafore sú na červeno aktuálne zafarbené len niektoré krajiny, kde sa šíria varianty vírusu, ako napríklad Brazília, Juhoafrická republika, India či Británia.

Väčšina mimoeurópskych krajín sa prepne z červenej do oranžovej, priblížil šéf rakúskej diplomacie. Vstup do Rakúska z oranžovej krajiny je povolený len pre osoby kompletne zaočkované proti covidu, čiže 14 dní po druhej dávke vakcíny. V prípade ľudí, ktorí toto ochorenie prekonali, je potrebné, aby uplynuli dva týždne po podaní prvej dávky.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus