Víťaz študentskej ceny: Cesta k ekologickej doprave je vodík

Študentskou osobnosťou Slovenska za akademický rok 2019/2020 je Lukáš Tóth, doktorand Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Okrem absolútneho víťazstva si odniesol ocenenie v kategórii hutníctvo, strojárstvo, energetika.

02.07.2021 08:00
Lukáš Tóth Foto: ,
Študentskou osobnosťou Slovenska za akademický rok 2019/2020 je Lukáš Tóth, zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
debata (15)

VIDEO: Študentská osobnosť Slovenska Lukáš Tóth o svojej práci.

Video

Lukáš Tóth riešil viacero projektov spojených s vodíkovými technológiami aj s technológiou spracovania odpadov v plazmových reaktoroch.

V rámci svojej diplomovej práce skonštruoval prototyp vodíkového automobilu, s ktorým sa zúčastnil v roku 2018 aj na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre, kde exponát získal cenu veľtrhu.

„Aktuálne s výskumným tímom vyvíjame technológiu na efektívne uskladnenie vodíka, aby mohol byť väčšmi používaný v bežnej prevádzke v automobiloch,“ priblížil Tóth.

Niektorí ľudia sa podľa neho vodíkových technológií stále boja. „Majú pocit že vodík je niečo, čo vybuchuje. Pritom je rovnako bezpečný ako iné palivá, ktoré sa v súčasnosti používajú,“ hovorí mladý vedec. Okrem práce na ekologických riešeniach v oblasti dopravy bol počas pandémie COVID-19 členom tímu, ktorý navrhoval nové riešenia pre ochranné pomôcky.

Víťazov ceny Študentská osobnosť Slovenska virtuálne vyhlásili už v decembri 2020 a keďže aktuálne epidemická situácia umožnila aj slávnostné prezenčné vyhodnotenie, to sa uskutočnilo vo štvrtok v Pálfiho paláci v Bratislave za účasti osobností spoločenského a vedeckého života. Národné ocenenie talentovaných študentov prvého, druhého aj tretieho – doktorandského – stupňa vysokoškolského štúdia má spolu 13 kategórií a jeho cieľom je vyzdvihnúť mladé osobnosti na slovenských vysokých školách, ich talent, cieľavedomosť a úspešnosť.

Organizuje ho nezisková organizácia Junior Chamber International Slovensko. Denník Pravda je dlhoročným mediálnym partnerom podujatia. Študentské osobnosti do súťaže nominujú dekani fakúlt a vedecké pracoviská Slovenskej akadémie vied, kde doktorandi vykonávajú svoju činnosť. Projekt sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a jeho odbornými garantmi sú Slovenská rektorská konferencia a Slovenská akadémia vied.

„V súčasnosti svet čelí viacerým krízam, napríklad klimatickej zmene či strate pracovných miest, ktoré nahrádza automatizácia. Pandémia zvýraznila mnohé nedostatky v zdravotníctve,“ povedal počas odovzdávania cien vedúci kancelárie prezidentky Metod Špaček. Podotkol, že oceňovanie študentských osobností zvýrazňuje potenciál mladých ľudí aj pri riešení týchto problémov a vyjadril nádej, že aj po skončení štúdia na Slovensku nájdu priestor na realizáciu.

„Heslom Slovenskej akadémie vied je Veda je budúcnosť. Veda je však abstraktný pojem, ktorý musí byť naplnený konkrétnou vedeckou prácou ľudí,“ hovorí členka predsedníctva SAV Ľubica Lacinová.

Budúcnosťou sú teda podľa nej mladí ľudia, ktorí majú chuť objavovať a prinášať inovácie. Pripomenula, že spoločnosť potrebuje nielen materiálne inovácie, ale aj kultúru a umenie. „Som rada, že súťaž Študentská osobnosť Slovenska dáva priestor oceniť aj osobnosti z kultúry, inrerpretačného umenia a vynikajúcich mladých športovcov,“ povedala Lacinová vo svojom príhovore. Tak ocenenia podľa nej myslia na všetkých ľudí, ktorí krajinu posúvajú k lepšej budúcnosti.

zväčšiť Trinásť ocenených v súťaži Študentská osobnosť... Foto: Ivan Majerský, Pravda
študentské ceny, Študentská osobnosť Slovenska Trinásť ocenených v súťaži Študentská osobnosť Slovenska.

Kto si odniesol ocenenie

V kategórii elektrotechnika, priemyselné technológie zvíťazila Petra Urbancová z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline, ktorá sa venuje projektom pracujúcim so svetlom.

Cenu za informatiku a matematicko-fyzikálne vedy si odniesol Erik Kajáti z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. „Technológie sa menia čoraz rýchlejšie, preto pracujeme na tom, ako pomôcť ľuďom či zamestnancom fabrík lepšie sa im prispôsobiť a automatizovať rôzne operácie,“ vysvetlil Kajáti.

Cenu za lekárske vedy získal Filip Květoň z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave za výskum diagnostiky nádorových ochorení.

Laureátkou v kategórii farmácia je tento rok Laura Adamkovičová z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá viedla alebo sa zúčastnila viac ako 45 projektov organizovaných Slovenským spolkom študentov farmácie na Slovensku aj v zahraničí. Napríklad Kariérnych dní farmaceutov či projektu počas pandémie COVID-19 s názvom Študenti farmácie pomáhajú lekárňam

V kategórii prírodné vedy, chémia zvíťazil Hemen Sendi z Ústavu zoológie SAV v Bratislave za svoj výskum hmyzu. V teréne aktívne zbiera a skúma fosílie rôznych druhov hmyzu.

Cenu za stavebníctvo a architektúru získal Imrich Sánka zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý sa zaoberá energetickou efektívnosťou­ budov.

V kategórii poľnohospodárstvo, lesníctvo, drevárstvo sa študentskou osobnosťou Slovenska stal Miroslav Čibik z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Tento týždeň obhájil dizertačnú prácu na tému univerzitných areálov ako udržateľnej multifunkčnej súčasti mesta. Pomáha mestu Nitra pri tvorbe verejných priestorov a problematike zelene v meste.

Cenu za filozofiu, politológiu, sociológiu a históriu si odniesla Jana Magdaléna Májeková z Historického ústavu SAV v Bratislave, ktorá sa venuje histórii Bratislavy. Svoju diplomovú prácu písala na tému pekárskeho remesla v meste v 19. storočí a táto práca vyšla v rozšírenej verzii aj knižne.

Top študentskou osobnosťou v kategórii právo je Laura Rózenfeldová z Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Aktuálne pracuje na projekte dátovej analýzy rozhodnutí súdov.

V kategórii kultúra, umenie cena patrí Martinovi Mjartanovi z Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Vytvoril pamätník zavraždeným novinárom Jánovi Kuciakovi a maltskej novinárke Daphne Caruana Galiziaovej, ktorý bol súčasťou expozície Immortal crew v Európskom parlamente v Bruseli.

Cenu J&T Banky v kategórii ekonómia získal Boris Fišera z Národohospo­dárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorý sa zaoberá medzinárodnými financiami, menovou politikou a finančnými inštitúciami.

V kategórii šport zvíťazil Julián Enrik Smoliga z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý reprezentuje Slovensko v karate. Od roku 2015 do roku 2019 získal prvé miesto na majstrovstvách Slovenska a doma má aj množstvo ďalších domácich a medzinárodných ocenení. Bol súčasťou viacerých filmov, napríklad študentského filmu Strach, filmu Amnestie alebo rozprávky Zázračný nos.

Traja z týchto laureátov si odniesli aj špeciálne ceny, a to Imrich Sánka zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity cenu Junior Chamber International Slovensko za dôraz na ekológiu vo svojom odbore, Miroslav Čibik z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity cenu BMW Group Slovakia za trvalú udržateľnosť a Erik Kajáti z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach získal cenu spoločnosti ABB s prívlastkom priemysel 4.0.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #študentská osobnosť Slovenska