Sme rodina je proti tomu, aby sa pre očkovanie vytvárali dve kategórie ľudí

Hnutie Sme rodina zablokovalo návrh, aby sa neočkovaní ľudia museli povinne testovať, ak chcú ísť napríklad do reštaurácie. Boris Kollár vysvetlil, že by sa takto ľudia delili na dve kategórie a mnohí si nemôžu dovoliť zaplatiť PCR testy.

02.07.2021 09:00 , aktualizované: 14:23
kollár sme rodina Foto: ,
Na snímke uprostred predseda NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas tlačovej konferencie.
debata (335)

Dodal, že by podporili, aby by bolo testovanie zadarmo a ak by bola epidemiologická situácia zlá. „Ak by sme boli v čiernej zóne a do obchodov by sme púšťali len zaočkovaných alebo testovaných,“ povedal Kollár.

Peter Pčolinský povedal, že je nemysliteľné, aby ľudia z malých obcí chodili na PCR testy do okresných nemocníc, pretože sa tým testovanie pre nich predražuje. Pčolinský vyhlásil, že by sa mali akceptovať výsledky antigénových testov.

Kollár vysvetlil, že obchody s potravinami, lekárne či benzínky budú prístupné všetkým, teda aj nezaočkovaným a neotestovaným.

VIDEO: Boris Kollár: Zablokovali sme návrh, aby sa neočkovaní ľudia museli povinne testovať, ak chcú ísť napríklad do reštaurácie.
Video

O návrhu zákona, ktorý schválila vláda a ktorý zavádza platené PCR testovanie, by sa malo podľa Kollára rokovať v parlamente až o mesiac.

„Sme za to, aby sme sa očkovali, ale sme proti, aby sa vytvárali ľudí dvoch kategórií. Ide nám o to, aby sa nezaviedlo, že do obchodu pôjde len ten, kto je zaočkovaní alebo kto má PCR test,“ povedal Kollár. „Nemôžeme ľudí vydierať. Sme kategoricky proti tomu, aby sme im dali pištoľ k hlave a povedali im, choď sa očkovať,“ pokračoval.

Sulík: Sme rodina spravili otočku o 180 stupňov

Postoj hnutia Sme rodina považuje minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík za nekorektný. Neumožniť parlamentu hlasovať o výhodách pre zaočkovaných bez predošlej dohody sa podľa neho „jednoducho nerobí“. Ako konštatoval, po niekoľkohodinových rokovaniach dospela koaličná rada k dohode, že s lotériou a odmenami malo ísť ruka v ruke viac slobôd pre očkovaných. „Na poslednú chvíľu kolegovia zo Sme rodina spravili otočku o 180 stupňov, aj keď s tým predtým súhlasili na koaličnej rade aj vláde,“ povedal Sulík.

Ako Sulík dodal, strana SaS na rokovaniach podporila lotériu, aj keď to nepovažuje sa najšťastnejšie riešenie. Štát si totiž k tomuto návrhu nenechal spraviť skúmanie cez Útvar hodnoty za peniaze, aj keď je podľa šéfa strany SaS štáty rozpočet „deravý ako rešeto“. „Opakovane sme povedali, že očkovanie má byť dobrovoľné a že súhlasíme so zvýhodnením tých, ktorí sú zaočkovaní,“ dodal na piatkovej tlačovej besede minister hospodárstva.

VIDEO: Cigániková (SaS): Koalícia chce viac slobody pre očkovaných. (1.7.2021)

Video

„Kolegovia zo Sme rodina, napriek tomu, že dvakrát hlasovali za tento návrh, zo strachu pred antivaxermi podľahli iracionalite, pretože na tom, čo hovoria, nie je kúsok pravdy,“ povedala predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková. Ako dodala, hnutie hovorí o spoplatnení a cene antigénových a PCR testov. To však rieši COVID automat a nie novela zákona, ktorá v pléne nebola zaradená na hlasovanie. Už tento mesiac sa môže podľa Bittó Cigánikovej stať, že niektoré regióny budú v ružovej alebo červenej zóne, čo znamená ďalšie sprísňovanie opatrení. „Ak sa najbližší mesiac nedostanete ku kaderníčke, na koncert alebo športové podujatie, treba poďakovať Sme rodina,“ uzavrela.

Lengvarský: Verím, že si to vydiskutujeme

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) chápe obavy koaličného hnutia Sme rodina v súvislosti s novelou k využívaniu COVID preukazov. Verí, že si s hnutím vydiskutuje ich pripomienky k zákonu. Lengvarský to povedal v piatok počas návštevy dolnokubínskej nemocnice. Avizoval však, že v žiadnom prípade nie je ochotný úplne odstúpiť od podmienky preukazovať sa testom alebo tzv. GreenPassom pri vstupe do reštaurácií či podnikov.

„Plne chápem ich obavy, ktoré smerujú k dostupnosti, či už priestorovej, alebo finančnej, testovacích kapacít. Budeme s nimi viesť diskusiu. Verím tomu, že v najbližšom termíne, keď zasadne parlament, sa dohodneme tak, aby zákon mohol byť schválený,“ uviedol Lengvarský.

NR SR / Parlament / Čítajte aj Očkovacia lotéria aj sprostredkovateľský bonus prešli parlamentom

Plošné povinné očkovanie nechystajú

Vláda návrh prerokovala v stredu a do parlamentu ho predložila vo štvrtok. Zákon chce zaviesť dočasnú podmienku vstupu do prevádzok, napríklad reštaurácií, fitnescentier, kúpalísk či kaderníctiev. Tou je preukázanie sa potvrdením o absolvovaní očkovania či prekonaní ochorenia COVID-19. V opačnom prípade by sa návštevník musel preukázať negatívnym PCR testom.

VIDEO: Nechystáme žiadne povinné plošné očkovanie, vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš to považuje za dezinformáciu šírenú opozíciou a antivaxermi. (1.7.2021)

Video

Ešte v pondelok sa zdalo, že koaliční partneri sú jednotní. Vo štvrtok však krátko popoludní hnutie Sme rodina vyhlásilo, že je proti povinnému očkovaniu. Plénum však o tomto návrhu vo štvrtok nehlasovalo, pretože Kollár ako predseda parlamentu hlasovanie preložil.

SaS požiadala o mimoriadnu koaličnú radu. Tá sa konala priamo v priestoroch Národnej rady.

„Chcel by som reagovať na dezinformáciu, ktorá vznikla, neviem z akého dôvodu. Je o tom, že ideme zavádzať nejaké plošné alebo povinné očkovanie. Chcel by som všetkých ubezpečiť, že to tak nie je a ani nebude," povedal vo štvrtok šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) počas zasadnutia koaličnej rady.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš doplnil, že mu je ľúto, že koaličný partner Sme rodina „začal zavádzať“ a „podľahol tlaku antivaxerov“. Zdôraznil, že Slovensko sa počas leta potrebuje pripraviť na tretiu vlnu pandémie koronavírusu.

335 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Boris Kollár #Sme rodina #koronavírus