Rusko hlási rekordný denný počet obetí na covid už piaty deň za sebou

V Rusku zaznamenali v sobotu za posledných 24 hodín 697 úmrtí v súvislosti s koronavírusovou infekciou SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Rusko hlási rekordný denný počet obetí už piaty deň za sebou.

03.07.2021 08:10 , aktualizované: 17:47
Rusko / Covid / Koronavírus / Zdravotníci /... Foto: ,
Na snímke z 26. júna 2021 zdravotníci odvážajú pacienta s podozrením na koronavírus do nemocnice v moskovskej mestskej časti Kommunarka
debata (56)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

17:47 Anglicko by malo zachovať časť protipandemických opatrení aj po 19. júli, kedy má byť zrušená väčšina ostávajúcich reštrikcií. Pred ich úplným odvolaním v sobotu varoval lekársky zväz. Britský premiér Boris Johnson v pondelok potvrdil, že väčšina obmedzení v Anglicku skončí 19. júla v takzvaný „Deň slobody“. Vo štvrtok však vyhlásil, že by Briti mali naďalej dodržiavať isté preventívne opatrenia, neuviedol ale žiadne podrobnosti.

Britský lekársky zväz (British Medical Association – BMA) chce, aby ľudia naďalej používali rúška a sústredili sa na vetranie objektov po tom, čo začal počet novo nakazených covidom opäť prudko stúpať. Za piatok pribudlo 27 125 nových prípadov nákazy.

„Tieto údaje spoločne so zvýšením počtu hospitalizovaných naznačujú, že by bolo z hľadiska verejného zdravia nesprávne zrušiť 19. júla všetky obmedzenia alebo vo verejnosti vzbudiť očakávanie, že sa vrátime k stavu pred covidom, kedy nikto nebude musieť dodržiavať žiadne opatrenia,“ povedal predseda rady BMA, doktor Chaand Nagpaul.

V Británii sa teraz šíri nákazlivejšia mutácia koronavírusu nazvaná delta. Podľa vládnej zdravotnej agentúry Public Health England zatiaľ laboratória preukázali vyše 160-tisíc prípadov nákazy mutáciou delta, ktorú vedci prvýkrát odhalili v Indii. V Británii, ktorá má 66 miliónov obyvateľov, už viac ako 45 miliónov ľudí dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu, 33,2 milióna z nich už má obe dávky. (reuters, čtk, news.sky.com)

16:54 Pandémia koronavírusu poznačila aj 13. ročník najväčšieho podujatia pre rekreačných cyklistov na Slovensku Okolo Domaše. Na štart sa v sobotu postavilo o niekoľko stoviek cyklistov menej než zvyčajne, na trasu tiež vyrážali postupne. Ako však uviedol riaditeľ podujatia Martin Palenčík, aj napriek tomu hodnotili účastníci akciu, ktorá sa na brehoch Domaše uskutočnila po ročnej prestávke, pozitívne.

„Vzhľadom na opatrenia sme tento rok mali priebežný štart, nebol to klasický štart, hromadný o 10.00 h, ako sme zvyknutí, ale štartovali hneď od registrácie, od 8.00 h do 10.00 – 10.30 h priebežne všetci účastníci,“ povedal s tým, že kým po minulé roky sa na nesúťažnom podujatí zúčastnilo okolo 1 200 cyklistov, tento rok ich bolo zhruba 800.

Ako však vysvetlil, organizátori si sami pre obmedzenia v súvislosti s pandémiou pre tento rok stanovili limit 900 účastníkov. Podmienkou účasti bolo tiež preukázanie sa negatívnym výsledkom testu, potvrdením o prekonaní alebo o očkovaní proti covidu. „Čo sa týka dĺžky trasy, tú sme mali tento rok troška zmenenú, oproti 37,5 kilometra, ktoré jazdíme bežne, sme troška predĺžili trať, bolo to 42 kilometrov,“ doplnil Palenčík s tým, že najrýchlejší cyklisti ju zvládli absolvovať do dvoch hodín, poslední prichádzali do cieľa okolo 16.00 h. (tasr)

16:06 Japonské hlavné mesto Tokio v sobotu ohlásilo 716 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší počet za viac ako päť týždňov. Krajina uvažuje o rozšírení opatrení proti infekcii v metropole len pár týždňov pred začiatkom olympiády.

Tokio a tri susedné prefektúry patria medzi oblasti, v ktorých má „pseudonúdzový“ stav platiť do 11. júla, ale úrady môžu opatrení predĺžiť o dva týždne či viac kvôli poslednému vývoju infekcie. Počet nakazených však rastie v čase, keď sa organizátori stretávajú s otázkou, či povolia divákov na olympiáde, ktorá začne 23. júla.

Usporiadatelia už zakázali účasť divákov zo zámoria a počet domácich znížili na 10-tisíc alebo polovicu hľadiska, hoci zdravotnícki experti označujú za „najmenej riskantnú“ variantu hier bez divákov. Dnešný počet novo potvrdených prípadov nákazy je najvyšší od 26. mája, keď Tokio hlásilo 743 novo nakazených. (reuters, čtk)

15:07 V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach začali minulý týždeň očkovať proti covidu deti od 12 rokov. Zatiaľ podali vakcínu 250 deťom a pri očkovaní nezaznamenali žiadne problémy. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

UNLP patrí medzi prvé štyri nemocnice, ktoré začali očkovať proti covidu už 27. decembra minulého roka. „Za toto obdobie sme podali viac než 80-tisíc dávok vakcín, z toho viac než 35-tisíc ľudí sa u nás zaočkovalo dvoma dávkami, vyše 44-tisíc ľudí je zaočkovaných prvou dávkou,“ uviedol výkonný riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa. Denne očkujú vo vakcinačnom centre 500 až 700 záujemcov, deti očkujú za prítomnosti pediatrov vo vyhradené dni. Prihlasovať ich môžu rodičia prostredníctvom portálu NCZI.

14:45 Talianska polícia odhalila sieť podvodníkov, ktorí cez mobilnú aplikáciu Telegram ponúkali falošné osvedčenie o očkovaní proti covidu. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na taliansku políciu. Nový ilegálny biznis sa zameral na takzvané covidové pasy, ktoré v Európskej únii začali platiť tento týždeň.

Za cenu 110 až 130 eur ponúkali podvodníci anonymne potvrdenie, v Taliansku nazývané Zelený pas, ktoré uľahčuje cestovanie v krajinách EÚ. Ide o doklad o plnom zaočkovaní proti covidu, prekonaní tohto ochorenia či negatívnym testom na SARS-CoV-2. Záujemcov o tieto falošné potvrdenie boli podľa talianskej polície tisíce.

Pri vyšetrovaní, ktoré koordinovala milánska prokuratúra, policajti tiež odhalili ponuku falošných vakcín. Platby žiadali podvodníci v kryptomenách. Certifikáty boli doručené tiež záujemcom mimo Talianska aj EÚ, napríklad do Británie, Švajčiarska či USA. (ansa, dpa, čtk)

14:31 V Nemecku v sobotu klesla sedemdňová incidencia covidu pod hodnotu päť, čo je najmenej od vlaňajšieho júla. Inštitút Roberta Kocha (RKI) v celoštátnych štatistikách uviedol, že sedemdňová incidencia, čiže počet infikovaných osôb na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní, je na úrovni 4,9, čo je najmenej od 30. júla 2020, keď Nemecko evidovalo 4,8 nakazených na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní, uvádzajú vedci.

Nemecko v sobotu zaznamenalo 671 nových prípadov nákazy, čo je o niečo viac ako minulý týždeň, kedy zaznamenali 592 nových prípadov. Za uplynulých 24 hodín v krajine tiež zaznamenali 16 úmrtí v súvislosti s koronavírusovou infekciou SARS-CoV-2.

V Nemecku celkovo zaznamenali od začiatku pandémie už viac ako 3,7 milióna nakazených a 91 023 súvisiacich úmrtí. Predpokladá sa však, že reálny počet nakazených môže byť ešte vyšší, keďže nie všetky prípady sa podarilo zaznamenať. V Nemecku sa postupne šíri aj nový, nákazlivejší variant delta, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Indii. Tento variant v krajine tvoril minulý týždeň približne 36 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom. Očakáva sa, že v nasledujúcich dňoch bude tvoriť viac ako 50 percent prípadov nákazy v Nemecku a postupne sa stane dominantným. (dpa, rki, spiegel.de, tasr)

13:27 Pri cestovaní do Maďarska a pri návrate cez Maďarsko na územie SR nebude od pondelka 5. júla možné využiť viaceré hraničné priechody. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí na svojom webe.

„Na prekročenie vnútorných schengenských hraníc sa od 5. júla 2021 uzatvárajú priechody Veľký Kamenec – Pácin, Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely, Skároš – Holloháza, Domica – Aggtelek, Tachty – Cered, Kalonda – Ipolytarnóc,“ informoval rezort.

Upozorňuje tiež, že od pondelka od 19.00 h budú zavedené intenzívne zdravotno-bezpečnostné kontroly osôb vstupujúcich na územie SR. Kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu sa budú vykonávať s podporou príslušníkov Ozbrojených síl. Dôvodom kontrol je skutočnosť, že režim pri vstupe na územie SR sa bude od 5. júla riadiť novým alert systémom pre prijímanie protiepidemických opatrení na hraniciach. (mzv.sk)

12:50 Indická biotechnologická spoločnosť Bharat Biotech v sobotu oznámila, že v poslednej fáze testovania jej vakcína proti covidu má celkovú účinnosť 77,8 percenta a poskytuje ochranu voči všetkým variantom koronavírusu. Spoločnosť zároveň uviedla, že jej vakcína Covaxin preukazuje vyše 93-percentnú ochranu pred závažným priebehom ochorenia. Voči vysoko nákazlivému delta variantu, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Indii, je účinná na viac ako 65 percent.

Firma Bharat Biotech vo vyhlásení uviedla, že v súčasnosti rokuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), aby zaradila jej proticovidovú vakcínu do zoznamu očkovacích látok na podmienečné použitie.

Vakcína Covaxin proti covidu bola v Indii schválená na núdzové použitie ešte pred ukončením klinických skúšok. Indický úrad pre kontrolu liečiv odobril Covaxin v januári. Spoločnosť tvrdí, že vakcína už získala povolenie na núdzové použitie v 16 krajinách vrátane Filipín, Iránu a Mexika. (ap, tasr)

12:28 Mobilné očkovacie jednotky Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) doposiaľ proti covidu zaočkovali viac ako 7 300 ľudí z vyše 279 obcí. Ako informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, v rámci krajských veľkokapacitných očkovacích centrier (VKOC) bolo zaočkovaných už viac ako 150-tisíc osôb.

Mobilné očkovacie tímy BBSK zaočkovali prvých ľudí priamo v obciach už koncom apríla, projekt pilotne odštartoval v Tornali v okrese Revúca a obciach Banskoštiavnického okresu. Postupne sa zdravotníci presúvali do okresov Poltár, Žarnovica, Krupina a Detva, aktuálne začína BBSK s mobilným očkovaním aj v okrese Brezno.

Očkovací autobus pred vakcinačným centrom v... Foto: TASR
Mobilné očkovanie / Covid / Koronavírus / Očkovací autobus pred vakcinačným centrom v Banskej Bystrici

„Budúci týždeň budú mobilné očkovacie jednotky podávať druhú dávku vakcíny ľuďom z Muráňa, Žarnovice, Rudna nad Hronom, Voznice, Brehov, Dudiniec a Hontianskych Nemiec,“ doplnila Štepáneková. Prvou dávkou vakcíny budú zdravotníci očkovať v obciach Hrachovo a Krokava v okrese Rimavská Sobota, kde možnosť zaočkovať sa dostanú i obyvatelia z ďalších desiatich obcí v ich okolí.

Očkovanie proti koronavírusu naďalej napreduje aj v ôsmich VKOC zriadených BBSK, od začiatku ich fungovania v nich do konca júna zaočkovali celkovo 150 535 osôb. „V priemere sme v máji zaočkovali v našich očkovacích centrách za týždeň 11 709 ľudí, v júni to bolo za týždeň v priemere 12 195 ľudí,“ priblížila Štepáneková s tým, že počas uplynulého týždňa bolo vo VKOC zaočkovaných aj prvých 500 detí vo veku od 12 do 15 rokov. (tasr)

11:39 V Rusku zaznamenali v sobotu za posledných 24 hodín 697 úmrtí v súvislosti s koronavírusovou infekciou SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Rusko hlási rekordný denný počet obetí už piaty deň za sebou. Najviac úmrtí za posledných 24 hodín evidovali v Moskve, kde zomrelo 116 ľudí, a v Petrohrade, kde ich je 110. Celkovo v Rusku evidujú v súvislosti s koronavírusom už 137 262 úmrtí.

Za posledných 24 hodín registrovali v Ruskej federácii 24 439 nových prípadov nákazy, čo je najviac od 15. januára tohto roku. Vyliečilo sa 17 899 ľudí. Celkovo sa v krajine infekciou SARS-CoV-2 nakazilo už takmer 5,6 milióna obyvateľov.

Situácia je najkritickejšia v Moskve, kde za posledných 24 hodín zaregistrovali 7446 nových prípadov nákazy, celkovo sa tam koronavírusovou infekciou nakazilo už viac ako 1,38 milióna ľudí a evidujú tam 22 784 úmrtí.

V Moskve bolo v posledných týždňoch zavedených niekoľko nových protipandemických opatrení v snahe spomaliť rozširovanie vírusu. V priebehu tohto týždňa tam tiež začali s revakcináciou obyvateľov zaočkovaných proti koronavírusu pred viac ako šiestimi mesiacmi. V piatok vedenie hlavného mesta oznámilo, že všetci obyvatelia, u ktorých sa prejavia príznaky akejkoľvek vírusovej infekcie dýchacích ciest budú musieť ostať v izolácii, až dokým nepredložia negatívny test na koronavírus.

V Rusku v posledných týždňoch rýchlo stúpa počet nových prípadov aj úmrtí, takmer denne sú zaznamenávané nové rekordy. Dôvodom zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie je pravdepodobne nákazlivejší variant delta – prvýkrát zaznamenaný v Indii. (tass, meduza.io, tasr)

11:04 Režim protiepidemických opatrení na hraniciach pri vstupe na územie SR sa bude od pondelka 5. júla riadiť novým Alert systémom pre prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach SR. Od pondelka bude SR v II. fáze a zavedú sa intenzívne kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie SR cez jej vnútorné a vonkajšie hranice vrátane letísk.

Kontroly sa budú vykonávať taktiež vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach. Výnimku z kontrol bude mať nákladná doprava. Ako v tlačovej správe informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, niektoré malé, menej dôležité miesta, na prekračovanie vnútorných hraníc sa uzavrú.

Príslušníci Policajného zboru budú pri zdravotno-bezpečnostných kontrolách preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností. Policajný zbor je pripravený vykonávať kontrolu digitálnych covid preukazov EÚ prostredníctvom mobilných čítacích zariadení. Kontroly bude vykonávať na vnútorných hraniciach s podporou príslušníkov Ozbrojených síl a v prípade potreby aj s podporou Finančnej správy SR. (sita)

10:32 Finančná motivácia môže pomôcť k vyššej zaočkovanosti proti covidu aj v regiónoch, kde žijú rómske komunity. Myslí si to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Podľa neoficiálnych štatistík je podľa neho v týchto komunitách zaočkovaných len približne desať percent ľudí.

„Myslím si, že navrhovaná finančná motivácia môže v týchto regiónoch veľmi pomôcť,“ vyhlásil Lengvarský v uplynulom týždni počas hodiny otázok v parlamente v súvislosti s nízkou mierou zaočkovanosti v rómskych komunitách. Parlament schválil očkovaciu lotériu i sprostredko­vateľský bonus, ktoré majú motivovať ľudí k očkovaniu.

matovic, krajci Čítajte viac Mal by Matovič platiť ľuďom za očkovanie? Štát by neprerobil, ale získal by veľa

Nezisková organizácia Zdravé regióny podľa ministra pomáha v komunitách. „My presne nemáme počet zaočkovaných Rómov, pretože ich neevidujeme ako Rómov. To znamená, že evidujeme počet celkových ľudí, ktorí sú zaočkovaní v obciach, ale podľa odhadov Zdravých regiónov, ktoré tam aktívne pôsobia, je v súčasnosti zaočkovaných zhruba desať percent,“ informoval.

Očkujú sa hlavne tí, ktorí pracujú v zahraničí, niektorí z nich už prídu zaočkovaní zo zahraničia. Dôvodom nízkej zaočkovanosti sú podľa Lengvarského hoaxy a rôzne mýty, ktoré sa medzi Rómami šíria. Ďalším dôvodom je vyhýbanie sa lekárom. „Oni celkovo neradi navštevujú lekára a neradi sa teda podrobujú hocijakým lekárskym vyšetreniam a cítia sa zdraví,“ pripomenul s tým, že vo vnútri týchto komunít je potrebné veľmi výrazne pracovať.

V marginalizovaných komunitách sa podľa ministra očkuje v centrách a tiež cez výjazdové očkovanie v obciach. Návrh europoslanca Petra Polláka, aby s očkovaním v týchto komunitách pomáhali ozbrojené sily, by sa dal podľa neho chápať ako segregovanie.

„Prikročili sme skôr k variantu, že každá komunita je súčasťou nejakej obce. Aby sa predišlo segregovaniu alebo používaniu ozbrojených síl na takéto účely, dohodli sme sa so starostami a s vyššími územnými celkami, že pokiaľ budú organizovať v obci očkovanie, zahrnú do toho aj marginalizované rómske komunity,“ priblížil minister. Predísť sa tým má pochybnostiam o tom, aké vakcíny sa použili. (tasr)

10:00 Na Slovensku pribudli dve úmrtia na covid a 20 novonakazených pri 8 272 vykonaných PCR testoch (pozitivita 0,24 percenta). Za uplynulý deň pribudlo tiež 12 pozitívne testovaných antigénovými testami z 9 617 vykonaných testov. Proti covidu zaočkovali ďalších takmer 9-tisíc osôb, počet hospitalizácií sa za posledných 24 hodín nezmenil a ostal na čísle 130. (nczisk.sk)

8:43 V austrálskom Novom Južnom Walese zaznamenali za posledný deň najvyšší počet nonakazených covidom od začiatku roku. Jeho hlavné mesto Sydney, kde žije pätina obyvateľov 25-miliónovej Austrálie, je pritom už týždeň kvôli šíreniu variantu delta v plánovanej 14-dňovej uzávere. Premiérka štátu Nový Južný Wales Gladys Berejiklianová oznámila, že pribudlo 35 nových prípadov, deň predtým úrady ohlásili 31 novo infikovaných covidom.

Berejiklianová uviedla, že je zatiaľ príliš skoro uvažovať nad tým, či sa uzávera Sydney predĺži. „Nezaznamenali sme obrovský nárast prípadov…(ale) vieme, že najbližších pár dní bude kritických,“ uviedla na tlačovom brífingu.

V iných častiach krajiny si ľudia môžu postupne vydýchnuť. V noci z piatka na sobotu skončili uzávery v štáte Západná Austrália, v odľahlom Severnom území a v niektorých častiach štátu Queensland. Jeho premiérka Annastacia Palaszczuková potvrdila, že uzávera v tunajšom treťom najľudnatejšom austrálskom meste Brisbane skončí sobotu, hoci oznámila päť novo nakazených v tomto štáte.

V boji s koronavírusom bola Austrália doteraz úspešnejšia ako mnoho iných krajín s vyspelými ekonomikami. Podarilo sa jej to vďaka rýchlemu uzavretiu hraníc, dôslednému trasovaniu kontaktov a krátkym, no prísnym uzáverám. Teraz ale úradom sťažuje situáciu rýchlo sa šíriaci variant delta a pomalý postup očkovania. (reuters, čtk)

8:10 Angela Merkelová v piatok pri svojej poslednej ceste do Británie v úlohe nemeckej kancelárky rokovala s britským premiérom Borisom Johnsonom o sporných otázkach vo vzájomných vzťahoch po brexite a obavách spojených s pandémiou.

Nemecká politička kvôli šíreniu nákazlivejšej mutácie koronavírusu delta kritizuje rozhodnutie naplniť britské štadióny pri záverečných zápasoch futbalových majstrovstiev Európy. Johnson zase vyjadril nevôľu nad tým, že Nemecko uplatňuje reštrikcie aj proti úplne očkovaným cestovateľom z Británie.

Merkelová a Johnson sa stretli na vidieckom sídle britských premiérov v Chequers pri Londýne a hovorili aj o sérii nezhôd vo vzájomných vzťahoch. Londýn napríklad v poslednej dobe ostro kritizoval, že Nemecko požaduje od cestovateľov z Británie povinnú dvojtýždňovú karanténu aj v prípade, že majú za sebou obe dávky vakcíny proti COVIDU-19. Kancelárka ale uviedla, že toto pravidlo by sa mohlo čoskoro zmeniť.

„Ako viete, tak naše reštrikcie pre cestovateľov neustále prehodnocujeme a domnievam sa, že osoby po dvoch dávkach vakcíny budú v dohľadnej budúcnosti … môcť cestovať bez nutnosti karantény,“ povedala na tlačovej konferencii Merkelová.

V Británii vzbudzuje rozhorčenie aj fakt, že Európska únia zatiaľ pre vydanie covidových certifikátov, ktoré umožňujú cezhraničné cestovanie bez ďalších obmedzení, neuznáva očkovanie vakcínou AstraZeneca vyrobenou v Indii. Tú dostalo v Británii asi päť miliónov ľudí, ktorým preto hrozí, že sa do niektorých európskych krajín nedostanú ani po úplnom očkovaní.

Nemecko zase kriticky vníma množstvo ľudí, ktorí s dovolením UEFA budú v Londýne sledovať semifinále a finále futbalových majstrovstiev Európy.

„V Nemecku sme dovolili navštíviť zápasy na mníchovskom štadióne menšiemu počtu ľudí … Mám obavy, či (kapacita britských štadiónov) nie je príliš vysoká,“ uviedla kancelárka.

Johnson povedal, že sa v tejto veci chce riadiť „odporúčaním expertov“. Zatiaľ sa počíta s tým, že na štadióne vo Wembley bude môcť byť pri záverečných zápasoch až 60 000 ľudí, čo sú dve tretiny kapacity.

Vzťahy Británie s Európskou úniou sa poslednou dobou vyostrili aj kvôli sporu o prevoz chladených mäsových výrobkov z Británie do Severného Írska, ktorý zakazuje brexitová dohoda medzi Londýnom a Bruselom. „Musíme ešte doriešiť veľa otázok … Som si istý, že to dokážeme vďaka dobrej vôli a trpezlivosti,“ povedal Johnson.

Pre kancelárku je terajšia návšteva už 22. cestou do Británie za posledných 16 rokov pri moci, s Johnsonom naposledy hovorila na júnovom summite krajín G7 v Cornwalle. Merkelová pozdravila pri virtuálnom stretnutí aj členov britského kabinetu. Naposledy mal zo zahraničných štátnikov túto príležitosť americký prezident Bill Clinton v roku 1997, upozornila stanica Sky.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus