Matovič: SaS a Sulík položia každú vládu, v ktorej sa budú nachádzať

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľnej diskusnej relácii V politike televízie TA3 uviedol, že "SaS a Richard Sulík položia každú vládu, v ktorej sa budú nachádzať a urobia všetko pre to". Doplnil, že vôbec netúži po tom, aby bol v ďalšej vláde spolu so šéfom SaS.

04.07.2021 12:00 , aktualizované: 12:30
Igor Matovič / Richard Sulík / Foto:
Minister financií Igor Matovič (v popredí) a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (159)

Matovič v relácii tiež uviedol, že šéf SaS mal zháňať hlasy, ktoré by ho nepodporili na ministerskom poste. Sulík ešte skôr takéto tvrdenia odmietol.

„Neočakával som žiadne hlasy zo strán Za ľudí a SaS, napriek tomu nejaké prišli zo strany Za ľudí,“ vrátil sa Matovič k jeho stredajšiemu neúspešnému odvolávaniu z pozície ministra financií. Za vyslovenie nedôvery Matovičovi bolo 51 zo 135 prítomných poslancom parlamentu.

matovič Čítajte viac Matovič prežil svoje prvé odvolávanie a zostáva ministrom. Dík, odkázal

Matovič si v relácii priznal vlastný podiel viny na poklese preferencií OĽaNO. „Po tom, že som si ako predseda OĽaNO zobral na seba komunikáciu nepríjemných, nepopulárnych vecí počas pandémie, lebo som bol presvedčený, že by ich mal komunikovať premiér, škody na našich hlasoch mohli byť aj väčšie,“ doplnil s tým, že verí, že ľudia nie sú hlúpi.

Nákup Sputniku V

Matovič v diskusnej relácii TA3 povedal, že dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a snaha zaviesť očkovanie touto očkovacou látkou mali význam. „Určite to stálo za to,“ zdôraznil.

Oveľa menšie reálne počty tých, ktorí sa Sputnikom zaočkovať dajú, v porovnaní s proklamovanými očakávaniami pripisuje Matovič „podlej propagande“ proti Sputniku a odsúvaniu možnosti očkovať sa ním.

„Je to veľká škoda, že hlupáci odstrašili státisíce ľudí. A platí, že touto vakcínou sa chceli dať zaočkovať tí, ktorí inú vakcínu odmietali,“ zdôraznil. Výsledkom podľa neho je, že títo ľudia sa zaočkovať vôbec nedajú. V dôsledku antikampane postihol Sputnik podľa Matoviča na Slovensku rovnaký osud ako AstraZenecu.

Myslí si, že v ďalšom priebehu vakcinácie je potrebné využiť každú možnosť, ako zrýchliť a zefektívniť očkovanie. Pripustil, že určitá skupina ľudí sa však za žiadnych okolností zaočkovať nedá.

V súvislosti s finančnými nákladmi na odmeňovanie zaočkovaných prostredníctvom sprostredkovacieho bonusu a očkovacej lotérie vyhlásil, že ministerstvo financií bude veľmi rado, ak sa týmto spôsobom vyplatí čo najviac peňazí. „Čím viac vyplatíme, tým viac zaočkovaných budeme mať a každý očkovaný sa ráta,“ zdôraznil.

Zopakoval, že nepovažuje za správne, aby tí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, mali byť k tomu nútení tým, že majú platiť za testy. „Antigénové testy by mali byť naďalej zadarmo a mala by byť zachovaná dostatočná dostupnosť testovacích miest,“ povedal Matovič, poukazujúc na prax v iných krajinách.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič bude mať aj ďalší mesiac ochranku

Matovič v relácii tiež uviedol, že o predĺženie ochranky nemal záujem. „V Úrade na ochranu ústavných činiteľov si mysleli, že je to naďalej potrebné, je to ich rozhodnutie, akceptujem ho,“ zdôraznil.

„Bol som informovaný o možných krokoch niektorých ľudí,“ doplnil s tým, že ak mu bude chcieť minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) opakovane predĺžiť ochranku, rozhodne sa na základe aktuálnej situácie.

V relácii ďalej uviedol, že je právom ľudí, aby sa konalo referendum o predčasných voľbách. „Považujem za chybu pani prezidentky, že dala túto otázku na Ústavný súd (ÚS) SR,“ zdôraznil.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič