Po takmer 20 rokoch navštívi pápež Slovensko

Pápež František v nedeľu oficiálne potvrdil svoju návštevu Slovenska. Svätý otec prijal pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovensko navštívi 12. až 15. septembra. Informovali o tom z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok víta pápežovo rozhodnutie.

04.07.2021 12:40 , aktualizované: 17:27
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (215)

„Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý Otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter. Je to významný moment ako pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou tak aj pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom…“ uviedol Korčok, ktorý sa v minulosti s pápežom už stretol vlani v decembri počas prezidentskej návštevy vo Vatikáne.

Korčok verí, že návšteva pápeža Františka „bude pre všetkých občanov našej vlasti povzbudením a posolstvom blízkosti, podpory a nádeje“.

Video

Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že prítomnosť pápeža Františka na Slovensku bude posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, ktoré žijeme. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Čaputová tak reagovala na oficiálne potvrdenie návštevy svätého otca na Slovensku v dňoch 12. až 15. septembra.

„Som veľmi rada, že pápež František prijal pozvanie a dnes potvrdil svoju návštevu Slovenska v septembri tohto roka. Keď som sa s ním v decembri vo Vatikáne stretla, hovoril mi o tom, ako mu je Slovensko srdcu blízke,“ spresnila prezidentka s tým, že tieto jeho slová potvrdzuje skutočnosť, že sa na Slovensku plánuje zdržať dlhšie.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...
+3Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...

Z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) spresnili, že pápež potvrdil svoju návštevu po nedeľnom príhovore a modlitbe Anjel Pána vo Vatikáne. „Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu," uviedol podľa TK KBS pápež František.

Podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského je potvrdenie návštevy pápeža Františka na Slovensku mimoriadne radostnou správou. „Je to mimoriadne radostná správa, veľmi sa teším. Myslím, že mnohí z nás sa skutočne v tejto chvíli s veľkou radosťou vracajú k spomienke aj na návštevu Svätého Otca Jána Pavla II,“ zdôraznil Zvolenský.

Doplnil, že táto správa prichádza aj v súvise so slávnosťou svätých Cyrila a Metoda. „Oni boli tými, ktorí nás učili úcte k pápežovi. A my budeme môcť teraz nástupcu apoštola Petra znova privítať na Slovensku, prijať ho medzi nás,“ podotkol.

Zároveň všetkých poprosil k vnútornej príprave na vypočutie pápežovho posolstva. „Je to posolstvo vnímavosti k tým, ktorí trpia, ktorí sú na okraji spoločnosti, ktorí sú nejakým spôsobom núdzni, či v oblasti materiálnej alebo duchovnej,“ podotkol s tým, že aj tieto témy by mali byť obsahom návštevy pápeža Františka na Slovensku.

Reakcie politikov na príchod pápeža na Slovensko

Informáciu o tom, že v septembri navštívi Slovensko pápež František, považuje predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) za skvelú správu. „V tejto neľahkej dobe prinesie aj k nám trochu upokojenia, súdržnosti a nádeje,“ napísal Kollár na sociálnej sieti, pričom pripomenul, že Svätý Otec zavíta na slovenskú pôdu po 20 rokoch.

Slovami o tom, že prítomnosť pápeža bude povzbudením i posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, reagovali na oznámenie o návšteve aj ďalší najvyšší ústavní činitelia – prezidentka Zuzana Čaputová a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Prítomnosť pápeža Františka na Slovensku bude pre všetkých povzbudením v ťažkých časoch pandémie. Verí v to líder opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini, ktorý statusom na sociálnej sieti vyjadril radosť nad potvrdením návštevy svätého otca na Slovensku v polovici septembra.

„Pozvanie som mu v mene všetkých Slovákov tlmočil aj ja už pred dvoma rokmi v decembri 2019, keď sa mi dostalo cti byť na stretnutí s ním takmer hodinu a následne sa s ním stretla celá naša delegácia vrátane zástupcov médií,“ pripomenul expremiér.

Pápež František prichádza v mimoriadne náročnom čase pandémie, pričom upozorňuje, že z morálneho hľadiska by sa mal dať každý zaočkovať. Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová to uviedla v súvislosti s potvrdenou septembrovou návštevou pápeža Františka na Slovensku.

„Som veľmi rada, že pápež František dnes oznámil, že navštívi Slovensko od 12. do 15. septembra. Od poslednej návštevy pápeža na Slovensku uplynulo takmer 20 rokov a mnohí z nás majú ešte v živej pamäti návštevu Svätého Otca Jána Pavla II ako veľkú posilu po dlhom období totalitného režimu,“ zdôraznila Remišová. V čase pandémie je podľa nej dôležitá najmä spolupatričnosť, vzájomná pomoc, súcit a láskavosť.

„Sám pápež vyzýva k láske a ku ‚globalizácii nádeje‘, no zároveň upozorňuje, že z morálneho hľadiska sa každý má dať zaočkovať, pretože očkovaním, podľa jeho slov, rozhodujeme nielen o svojom živote, ale aj o životoch druhých,“ spresnila s tým, že jeho posolstvo je aj pre Slovensko v tomto období veľmi aktuálne.

Návšteva pápeža Františka bude zároveň v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku. Pápež Ján Pavol II. navštívil Slovensko spolu trikrát, v roku 1990 počas návštevy Česko-Slovenska zavítal do Bratislavy, v ére samostatnosti na Slovensko pricestoval v roku 1995, kedy prišiel do Bratislavy, Nitry, Šaštína, Košíc, Prešova, Levoče a Tatier. V roku 2003 pricestoval do Banskej Bystrice, Rožňavy a Bratislavy.

Pápež František Čítajte viac Pápež František sa odmieta stretnúť s Orbánom. Dôvodom sú postoje maďarského premiéra k utečencom

Pápež František podstúpi plánovanú operáciu

Pápež František sa v nedeľu popoludní vydal do nemocnice na plánovanú operáciu. Pápež, ktorý na poludnie ako obvykle predniesol modlitbu Anjel Pána s veriacimi zhromaždenými na Svätopeterskom námestí, opustil popoludní svoj domov v Casa Santa Marta. Potvrdil to tlačový hovorca Svätej stolice Matteo Bruni vo vyhlásení pre akreditovaných novinárov.

„Dnes popoludní sa Jeho Svätosť pápež František vydal na Polikliniku A. Gemelliho v Ríme, kde sa podrobí plánovanej operácii symptomatickej divertikulárnej choroby hrubého čreva,“ uviedol Bruni, ktorého citoval informačný portál Svätej stolice Vatican News. „Operáciu vykoná profesor Sergio Alfieri. Po operácii bude vydaná nová lekárska správa,“ dodal Bruni.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František