Sudca Hrubala: Slová politikov ma nezaujímajú. Kajúcnici sú potrební

Predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Jána Hrubalu v podstate slová politikov nezaujímajú. Reagoval tak na otázku v rozhovore pre agentúru SITA a portál Webnoviny.sk, či je možné niekoho vziať do väzby len na základe výpovede spolupracujúceho obvineného tak, ako to hovoria niektorí politici.

05.07.2021 08:42
debata (125)

Hrubala zdôraznil, že potrebu komentovať ich slová cíti len ak sú „za hranou“ a neoprávnene podkopávajú dôveru v nezávislosť inštitúcie. „Politici si inak môžu hovoriť, čo uznajú za vhodné. Pre nás je dôležité to, čo je v spise,“ doplnil Hrubala.

Šéf špecializovaného súdu tiež povedal, že sudcovia ŠTS by nemali cítiť tlak zo strany politikov a predpokladá, že ani necítia.

„My nerozhodujeme na základe objednávky verejnej mienky. Budem to donekonečna opakovať. Rozhodujeme na základe obsahu spisového materiálu, nech je politikmi komentovaný tak či onak. K dispozícii máme množstvo odbornej literatúry, rozsudkov, rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) a nášho Ústavného súdu SR, ktoré hovoria aj o dôveryhodnosti výpovedi kajúcnikov,“ vysvetlil Hrubala s tým, že ani ESĽP ani ústavný súd nepovedal, že spolupráca s takýmito osobami je defektným prvkom.

„Povedali, že pri mnohých druhoch trestnej činnosti spolupráca s takýmito osobami je nevyhnutnosťou, pokiaľ chceme odkryť zložité štruktúry v zločineckých skupinách a podobne. Samozrejme, musíme byť veľmi opatrní pri vyhodnocovaní dôveryhodnosti takýchto ľudí, či nejde o pomstu alebo prenesenie zodpovednosti na niekoho iného,“ pokračoval.

Ako však objasnil, na vyhodnocovanie dôveryhodnosti spolupracujúceho obvineného neexistuje na to žiadne „matematické, fyzikálne ani chemické pravidlo“. Súd skúma kvalitu neverbálneho a verbálneho prejavu a nakoľko je ten prejav konzistentný.

„Je na to potrebný cit, znalosť, istá psychologická zručnosť sudcu a je potrebné čisté svedomie a snaha pracovať s tým, čo svedkovia produkujú, nie s tým čo chceme, aby produkovali,“ uviedol Hrubala.

VIDEO: Vačok v Ide o pravdu: Polícia ‚zabudla‘ vyšetrovať, spolieha sa na kajúcnikov. (27. 5. 2021)

Video
125 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Ján Hrubala #kajúcnici