Státisíce Slovákov žijú v zahraničí. 5. júl je aj ich pamätný deň

Deň Slovákov žijúcich v zahraničí si Slovensko 5. júla pripomína od roku 1993, teda od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

05.07.2021 09:49
debata

Podľa odhadu krajanov v Českej republike žije 350-tisíc až 400-tisíc, v Maďarsku 100-tisíc, v Rumunsku 25-tisíc a v Srbsku 35-tisíc až 42-tisíc Slovákov. Počet Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve je asi 110-tisíc. Podľa dostupných údajov ÚSŽZ sa v USA usídlilo 750-tisíc Slovákov, v Španielsku 15-tisíc, v Írsku 22-tisíc alebo v Nemecku 80-tisíc. V Kanade sa počet odhaduje na 100-tisíc až 150-tisíc Slovákov. Skupiny krajanov možno nájsť aj na Cypre, na Islande, v Dánsku či v Austrálii.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) pozval pri príležitosti pamätného dňa všetkých krajanov na stretnutie pri základnom kameni potenciálneho Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke.

Ako úrad informoval na svojom webe, v rámci symbolickej pripomienky sa prítomným krajanom a hosťom prihovorí predseda ÚSŽZ Milan Ján Pilip. Súčasťou slávnosti je aj jeho kultúrna časť, v ktorej sa predstavia hudobníci, speváci a folkloristi z radov krajanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Deň Slovákov žijúcich v zahraničí