Fico: Žiadne stretnutia na úrade vlády neboli, pracuje sa na likvidácii Smeru

Predseda opozičného Smeru Robert Fico odmieta tvrdenia o stretnutiach na Úrade vlády, na ktorých sa malo hovoriť o vyšetrovaní politických oponentov. Fico tvrdí, že žiadne takéto stretnutia neboli. Dodal, že sa pracuje na likvidácii strany Smer, keď vyšetrovatelia pracujú na tom, aby označili jeho stranu za zločineckú organizáciu.

06.07.2021 14:27 , aktualizované: 15:53
Robert Fico / Róbert Kaliňák / Foto:
debata (400)

Uvádza, že špeciálna prokuratúra koná na pokyn lídra OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča, ktorému je podľa Fica zaviazaný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Prokurátor špeciálnej prokuratúry s vyšetrovateľmi bez dozoru pracuje na prípade, ktorý má viesť k obvineniu vedenia strany Smeru, že Smer je zločinecká organizácia,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii Fico.

Dodal, že má ísť o vyšetrovateľov stiahnutých z východného Slovenska. Podľa Fica majú pracovať na obvinení vedenia Smeru z rokov 2016 až 2020. Uviedol, že ešte nikto zo strany nebol v tejto veci vypovedať.

Video: Brífing lídra strany Smer Roberta Fica.

Video

Matovič zadal podľa šéfa Smeru úlohu zničiť jeho stranu a treba na to hľadať dôkazy. „Aj preto sa začali objavovať v poslednom období všelijaké klebety, predovšetkým udavačov, ale je tu aj výpoveď človeka, ktorý momentálne sedí vo výkone väzby, ktorá hovorí o nejakých stretnutiach na úrade vlády, prípadne iných stretnutiach,“ vyhlásil Fico.

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze je podľa neho vo väzbe týraný a psychicky mučený, preto hovorí o stretnutiach na úrade vlády. „Stretnutia, také, aké boli popisované, žiadne neboli,“ povedal Fico s tým, že je neuveriteľné, že niekto uvažuje o likvidácii strany. Ide podľa neho o likvidáciu opozície.

bašternák Čítajte viac Gašpar s Bödörom chceli ovplyvňovať vyšetrovanie Bašternáka, vypovedal Slobodník

Fico tiež dodal, že ak existovala nejaká organizovaná skupina, išlo o stretnutie špičiek štátu 17. mája v sídle Slovenskej informačnej služby. Na tomto stretnutí sa totiž podľa šéfa Smeru rozprávali o živých prípadoch či manipulácii trestných konaní.

Remišová: Najvyšší predstavitelia Smeru a Hlasu mali zneužívať políciu

Zverejnené informácie z policajného vyšetrovania a výpovedí spolupracujúcich obvinených ukazujú, že najvyšší predstavitelia a spojenci Smeru a Hlasu mali zneužívať políciu na diskreditáciu a stíhanie politických oponentov.

Rovnako ich mali zneužívať aj na krytie a nevyšetrovanie svojich ľudí. Počas utorňajšej tlačovej konferencie to uviedla vicepremiérka a ministerka investícií a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) s tým, že zistenia majú podľa nej mimoriadne závažný charakter.

„Je neprijateľné, aby sa na Úrade vlády stretával Robert Fico (Smer) s najvyššími predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní a dohadovali si diskreditáciu, stíhanie, vyšetrovanie politických oponentov,“ povedala Remišová. Poznamenala, že tak to bolo v prípade Andreja Kisku a Igora Matoviča (OĽaNO).

Video: Remišová: Smer a Hlas zneužívali políciu.

Video

Uviedla, že už ako opozícia tvrdili, že štátne zložky mali byť zneužívané na vyšetrovanie alebo nevyšetrovanie politicky citlivých káuz a na diskreditáciu nepohodlných ľudí.

„Podozrenia, ktoré sa momentálne vynárajú, už sú otázkou trestnoprávnou a vyžadujú si plnú pozornosť polície aj prokuratúry,“ uviedla. Podľa Remišovej Fico má čo vysvetľovať občanom aj orgánom činným v trestnom konaní. V tejto súvislosti nebude podávať trestné oznámenie.

Spravodajský portál Aktuality.sk v posledných dňoch informoval o utajených schôdzkach za éry premiéra Roberta Fica. Odvoláva sa pritom na výpoveď väzobne stíhaného bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho i ďalších spolupracujúcich obvinených.

Na stretnutiach sa mali zúčastniť vrcholní predstavitelia štátu, polície i finančnej správy. Koordinovať sa na nich malo vyšetrovanie a diskreditácia bývalého prezidenta Andreja Kisku či Igora Matoviča, ktorý je v súčasnosti ministrom financií. Fico opakovane označuje výpovede spolupracujúcich obvinených, takzvaných kajúcnikov, za zmanipulované.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #Smer #Hlas #Veronika Remišová