Sťažnosť Kováčika Najvyšší súd aj po náleze Ústavného súdu zamietol, ostáva tak vo väzbe

Najvyšší súd v utorok zamietol ako nedôvodnú sťažnosť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho zobral v roku 2020 do väzby.

06.07.2021 14:57
Kováčik Foto:
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
debata (27)

Najvyšší súd sa sťažnosťou opätovne zaoberal po zrušení uznesenia NS SR z novembra 2020 júnovým nálezom Ústavného súdu SR. Informovala o tom Ivana Nittmannová z tlačového oddelenia NS SR.

„O sťažnosti obvineného D. K. a jeho manželky I. K. proti uzneseniu ŠTS z 25. októbra 2020, po zrušení uznesenia NS SR z 10. novembra 2020 nálezom ÚS z 22. júna 2021, rozhodol senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí tak, že zamietol sťažnosti obvineného a jeho manželky ako nedôvodné,“ konkretizovala Nittmannová.

Podľa jej slov NS SR s rovnakým výsledkom vyhodnotil aj žiadosti obvineného o nahradenie väzby písomným sľubom, o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj žiadosť obvineného o nahradenie väzby peňažnou zárukou ponúknutou manželkou obvineného vo výške 50-tisíc eur, ktoré nepovažoval v tomto prípade za opodstatnené.

Dušan Kováčik, zadržanie, NAKA Čítajte viac Dušan Kováčik píše spoza mreží o väzbe: Kontrolovali ma každú pol hodinu

ÚS SR zrušil 22. júna uznesenie NS SR, ktorým potvrdil väzbu pre Dušana Kováčika. Sudkyňa ŠTS pre prípravné konanie rozhodla v októbri minulého roka tak, že Dušana Kováčika vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho.

Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia podal Dušan Kováčik sťažnosť. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v apríli na súd obžalobu na Dušana Kováčika obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik