Na hraniciach chystajú pruh pre zaočkovaných

Od pondelka sú na hraničných priechodoch náhodné, no intenzívne kontroly. Policajti kontrolujú opatrenia, ktoré platia pri vstupe na územie Slovenska.

07.07.2021 05:00
debata (318)

V prvom rade kontrolujú, či sú cestovatelia zaregistrovaní v systéme eHranica, respektíve či spĺňajú podmienky na uplatnenie výnimky z povinnej karantény. Výnimku z izolácie majú ľudia, ktorí sa považujú za plne zaočkovaných.

Hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová hovorí, že tam, kde je to možné, najmä na veľkých cestných priechodoch, bude vytvorený čo najväčší možný počet jazdných pruhov. Jeden jazdný pruh bude určený pre očkované osoby.

„Z dôvodu zabezpečenia plynulosti premávky žiadame občanov, aby si pred príchodom na miesta kontroly pripravili všetky potrebné doklady, potvrdenia alebo mobilné zariadenia s digitálnymi formami potvrdení. Príslušníci Policajného zboru kontrolujú digitálne Covid preukazy prostredníctvom mobilných čítacích zariadení,“ upozorňuje Bárdyová.

Podľa nej po zavedení kontrol sa predĺžilo aj čakanie na priechodoch. Problém je najvypuklejší ráno a popoludní. Preto pri kontrolách pomáhajú aj vojaci, v prípade potreby pomôžu aj príslušníci Finančnej správy.

Prísnejšie pravidlá pri vstupe na Slovensko platia od 9. júla. Podľa nej sa očkovaní nemusia podrobiť testovaniu. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová tvrdí, že vyhláška zjednodušuje pohyb ľuďom, ktorí bývajú či pracujú za hranicami, teda takzvaným pendlerom.

„Po novom podľa stanovenej vyhlášky sa za zaočkovanú osobu považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou očkovacej látky, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní,“ upozorňuje Eliášová.

Očkovaným s platnosťou od 9. júla zároveň postačuje zaregistrovať sa v eHranici raz za pol roka.

„Nezaočkovaní občania Slovenska, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt do 100 km v prihraničných oblastiach susedného štátu od otvoreného hraničného priechodu, musia predložiť podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva platnej od 9. júla negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako sedem dní,“ spresnila Eliášová.

Okrem Covid preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je zároveň možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Kto je plne očkovaná osoba?

  • zaočkovaný druhou dávkou vakcíny s dvojdávkovou schémou, ak prešlo najmenej 14 dní od podania druhej dávky, ale nie viac ako 12 mesiacov,
  • zaočkovaný vakcínou s jednodávkovou schémou, ak od očkovania prešlo najmenej 21 dní, ale nie viac ako 12 mesiacov,
  • ľudia, ktorí prekonali v intervale 180 dní ochorenie COVID-19 a boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny, pričom od očkovania prešlo najmenej 14 dní, ale nie viac ako 12 mesiacov,
  • zaočkovaný prvou dávkou očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou alebo dvojdávkovou schémou.
318 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #očkovanie