Začal sa súd s Kováčikom. Vypovedal proti nemu takáčovec Matej Zeman

Dušan Kováčik, ktorý úradu Špeciálnej prokuratúry šéfoval 17 rokov, bol obvinený 22. októbra 2020. Kováčik vyhlásil, že je nevinný a chce vypovedať.

07.07.2021 05:30 , aktualizované: 19:37
dušan Kováčik, Foto: ,
Dušan Kováčik na hlavnom pojednávaní na ŠTS v Pezinku 7. júla 2021.
debata (387)

Kováčika doviezla eskorta Zboru väzenskej a justičnej stráže z Banskej Bystrice, kde vykonáva väzbu, do Pezinka krátko pred pol deviatou ráno.

Je obžalovaný z účasti v zločineckej skupine, prijímania úplatku, pokračovací zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa ako aj ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti.

Video

Samosudkyňa Pamela Záleská na stredu predvolala dvoch svedkov. Jedným je člen skupiny takáčovcov Matej Zeman (s prezývkou Zemák) a druhým je podnikateľ Viliam Ružička.

Kým Zeman podporuje tvrdenia obžaloby, druhý svedok poprel, že by bol spojkou medzi takáčovcami a Kováčikom.

Pojednávanie bude pokračovať vo štvrtok a piatok. Samosudkyňa na ďalší deň predvolala Ľudovíta Makóa a jedného ďalšieho svedka.

Po obedňajšej prestávke si do lavice pre svedkom sadol Matej Zeman. Do skupiny takáčovcov podľa vlastných slov patril od roku 2004. Postupom času sa zoznámil so všetkými v skupine. Po rozložení častí mafiánskych skupín takáčovci zistili, že ich polícia sleduje a odpočúva. Ich šéf Ľubomír Kudlička sa rozhodol vzdať polícii.

„Presne 28. januára 2017 prišiel za mnou Kudlička, že sa ide prihlásiť na políciu. Oznámil mi, že ak ho Najvyšší súd nepustí, mám sa skontaktovať s Vilamom Ružičkom, ktorý mal kontakt na na Úrad špeciálnej prokuratúry a Kováčika,“ popisoval Zeman.

„S Ružičkom sme sa stretli asi štyrikrát, naposledy aj s Kováčikom. Povedal, že s Kováčikom ešte niečo dodebatuje, ale že je všetko na najlepšej ceste. Keď Kováčik odišiel, prisadol si ku mne a povedal, že treba iba vydržať,“ pokračoval svedok.

„V druhej polovici júna 2017 som sa zúčastnil narodeninovej oslavy jedného z členov Martina Mikulca, ktorá bola v Chorvátsku, aby sme sa vyhli nejakému zatýkaniu. Sedel som s Františkom Bohmom, keď som zistil, že budem musieť ísť na otočku na Slovensko, aby som riešil, aby Kováčik zariadil nepodanie námietky zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry, ak Špecializovaný trestný súd príjme kauciu,“ hovoril Zeman.

„Keď som Bohmovi oznámil, že sa budem musieť vrátiť na Slovensko, aby som sa stretol s osobou, ktorá by mohla pomôcť s prepustením Kudličku, Bohm sa Kováčikom skontaktoval cez Ľudovíta Makóa, ktorý odpovedal do 30 minút,“ uviedol Zeman. Na tento účel pripravil 100-tisíc eur, ktoré získal za predaj pozemku.

Ako blízky človek Kudličku mal Zeman vedieť o niektorých citlivejších informáciách. „Kudlička Kováčika opisoval ho ako veľmi blízkeho človeka. Majú dobré vzťahy, dobré dohody a keď potreboval, vždy sa niečo od Dušana Kováčika dozvedel,“ priblížil svedok.

Informácie o záujme polície a odpočúvaní členov skupiny mal podľa Zemana vedieť Kudlička od viacerých členov skupiny. V roku 2019 po akcii Apač tiež vedeli, že polícia odpočúva 25 členov skupiny, údajne od Františka Bohma a Norberta Pakšiho.

Ružička Kováčika podržal

Niekoľko minút pred šiestou hodinou popoludní pred súdom svedčil trenčiansky podnikateľ Viliam Ružička. Do septembra 2020 pôsobil niekoľko rokov ako predseda predstavenstva hokejového klubu Dukla Trenčín. Jeho výpoveď netrvala ani hodinu.

„K trestným činom, ktoré sú predmetom obžaloby, sa vyjadriť neviem. Pána Kováčika poznám z Trenčína, kde chodil na hokej, keď hrala Dukla. Tam sme spolu aj komunikovali. Mali sme na seba aj telefonický kontakt. Stretnutia boli ojedinelé a nikdy sa nekonali mimo hokejového štadióna,“ uviedol Ružička na úvod.

S Kováčikom sa podľa vlastných slov pozná asi 10 rokov. Priznal, že len zbežne pozná aj Ľubomíra Kudličku, tiež len z hokeja. Žiadne peniaze od neho vraj nikdy nedostal.

Poprel však, že by poznal či niekedy stretol svedka Zemana, ktorý vystúpil na súde pred ním. Ten však tvrdil, že sa opakovane stretli, telefonovali spolu a písali si.

„Neviem si vysvetliť okolnosti, o ktorých vypovedal Zeman vo vzťahu k mojej osobe,“ povedal na margu Zemanovho svedectva.

Ružička povedal, že má v telefóne len bežné aplikácie ako Viber a Whatsapp, ale kontakt na Kováčika vraj už v telefóne nemá. Jeho telefónne číslo, ako uviedol, je už 20 rokov zverejnené v súvislosti s jeho pôsobením v trenčianskom hokeji.

Štyri body obžaloby

Na úvod pojednávania sudkyňa predniesla organizačné pokyny pre všetkých prítomných. Rozhodla zároveň o odmietnutí návrhov obžaloby, aby bol prípad odňatý Špecializovanému trestnému súdu.

Vtedy sa už nakrátko dostal k slovu aj samotný Kováčik, ktorý aj naďalej trvá na svojej nevine. „Nie, nemám záujem,“ odpovedal na otázku, či má záujem o uzavretie dohody o vine a treste.

Potom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek začal čítať obžalobu, ktorá zahŕňa štyri skutky. Prvým je spolupráca so zločineckou skupinou takáčovcov.

„Minimálne od leta roku 2017 obvinený Kováčik z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval informácie o prebiehajúcich trestných konaniach a vyvíjal činnosť, ktorá minimálne sťažovala dokumentovanie trestnej činnosti skupiny a smerovala k zachovaniu existencie a celistvosti skupiny,“ čítal prokurátor v prvom bode obžaloby.

Druhým bodom obžaloby je prijatie úplatku vo výške 50-tisíc eur z leta roku 2017 „ako odmenu za jeho intervenciu vo vzťahu k nepodaniu sťažnosti o prepustenie z väzby.“

Tretím obžalobným bodom je vynášanie častí vyšetrovacieho spisy pre bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Ten už v marci 2020 vedel o tom, že je podozrivý z korupcie a o pomoc požiadal špeciálneho prokurátora.

Kováčik preto „odovzdal časti spisového materiálu, pričom takto konal u úmysle umožniť obvinenému Makóovi včas realizovať opatrenia smerujúce k zakrytiu jeho prípadnej trestnej činnosti a zamedzeniu jej odhalenia,“ pokračoval prokurátor Šúrek.

Z posledného, štvrtého bodu obžaloby vyplýva, že Kováčik v lete 2020 pomáhal Makóovi zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu vynášaním dôverných informácií.

Podľa prokurátora Kováčik „odovzdal obálku, ktorej obsahom boli fotokópie vyšetrovacieho spisu, čím zadovážil pre obvineného Makóa neoprávnený prospech spočívajúci v oboznámení sa obvinného so skutočnosťami, ktoré boli obsahom vyšetrovacieho spisu,“ dodal prokurátor na záver.

Namieta ovplyvňovanie výpovedí

Obhajca po prečítaní obžaloby vo svojom návrhu poukázal, že obžaloba stojí predovšetkým na výpovediach spolupracujúcich svedkov Makóa, zosnulého Františka Bohma a takáčovca Zemana.

„Svedkovia Bohm a Makó boli pôvodne obvinení a mali tak právo oboznamovať sa s obsahom vyšetrovacieho spisu a mohli sa oboznámiť aj s výpoveďami iných osôb napríklad Zemana, pričom Makó sa mohol oboznamovať aj s výpoveďou Bohma,“ zdôraznil Kováčikov obhajca Erik Magál.

Ten navrhol dvojicu plánovaných svedkov vypočuť až potom, čo súd ako svedkov vypočutie šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského, bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského ako aj súčasného riaditeľa SIS Michala Aláča.

„Je potrebné obzvlášť kriticky vyhodnocovať výpovede týchto troch spolupracujúcich osôb a to aj v kontexte už medializovaných správ vzťahujúcich sa k deklarovaným ovplyvňovaniam výpovedí. Aj toto bol dôvod prečo obžalovaný navrhol zmenu poradiu výsluchu svedkov, aby najskôr prišlo k objasneniu možného ovplyvňovania osôb, ktoré budú vypočúvané aj v trestnej veci obžalované a mali by byť získané a následnej hodnotené až po vypočutí svedkov Pčolinského, Kaľavského a Aláča,“ žiadal súd Kováčikov obhajca.

Dušan Kováčik, zadržanie, NAKA Čítajte viac Dušan Kováčik píše spoza mreží o väzbe: Kontrolovali ma každú pol hodinu

Žalovaných skutkov som sa nedopustil

Pred začiatkom dokazovania sudkyňa Kováčika poučila o jeho právach. „Chcem vo veci vypovedať spontánne,“ odpovedal. „Som nevinný,“ vyhlásil Kováčik.

Po presadení na lavicu vypočúvaných začal bývalý špeciálny prokurátor s pripravenou­ rečou.

„Obžaloba je predčasná a je výsledkom neukončeného vyšetrovania,“ začal Kováčik v úvode svojej výpovede. Spomenul, že médiá už od roku 2018 pripravovali jeho diskreditáciu.

Po parlamentných voľbách z roku 2020 sa k útokom podľa Kováčika pridali aj politici, najmä vtedajší predseda vlády Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulca. „Už po voľbách som si uvedomil, že je len otázka času, kedy príde k mojej kriminalizácii,“ zdôraznil.

„Celá mediálna prezentácia moje osoby je zaujatá, výlučne jednostranná a najmä negatívna,“ povedal a spomenul aj jednostranné mediálne vyjadrenia svojho nástupcu, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

„Toto nie sú vyjadrenia prokurátora ale politika, ktorým Lipšic vždy bol a bude,“ povedal Kováčik.

„Prehlasuje, že žalovaných skutkov som sa nedopustil a som nevinný. Verím, že sa to počas hlavného pojednávania preukáže. Využívam svoje právo a na otázky prokurátora a sudkyne odpovedať nebudem,“ uzavrel svoju výpoveď Kováčik.

Z väzby sa nedostal

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. V utorok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR 4T.

Súd musel o Kováčikovej sťažnosti proti uzneseniu o vzatí do väzby zo strany Špecializovaného trestného súdu rozhodovať nanovo po tom, čo Ústavný súd koncom júna zrušil uznesenie Navyššieho súdu. Dôvodom zrušenia uznesenia Najvyššieho súdu mala byť zaujatosť člena senátu Juraja Klimenta voči Kováčikovi. O jeho sťažnosti proti vzatiu do väzby tak rozhodoval už iný senát v zložení sudcov Dana Wänkeová, Peter Paluda a Martin Piovartsy.

Najvyšší súd na utorňajšom neverejnom zasadnutí rozhodol tak, „že zamietol sťažnosti obvineného a jeho manželky ako nedôvodné a s rovnakým výsledkom vyhodnotil aj žiadosti obvineného o nahradenie väzby písomným sľubom, o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj žiadosť obvineného JUDr. D. K., PhD. o nahradenie väzby peňažnou zárukou ponúknutou manželkou obvineného vo výške 50 000 eur, ktoré nepovažoval v tomto prípade za opodstatnené," objasňuje hovorkyňa Najvyššieho súdu Ivana Nittmannová.

Pôvodné uznesenie Najvyššieho súdu potvrdzujúce Kováčikovu väzbu 22. júna zrušil Ústavný súd a vec vrátil Najvyššiemu súdu na nové konanie a rozhodnutie. Senát Ústavného súdu svoje rozhodnutie zdôvodnil pochybnosťami o nestrannosti sudcu Juraja Klimenta. Pri komplexnom zhodnotení vzťahu sudcu JUDr. Klimenta k prejednávanej veci, k sťažovateľovi a prokurátorovi Ústavný súd konštatuje, že tento je takej povahy a intenzity, že objektívne vyvoláva pochybnosti o jeho nestrannosti nielen u sťažovateľa, ale aj u akéhokoľvek nestranného pozorovateľa, čo môže viesť až k strate dôvery občanov v spravodlivosť,“ napísal súd v náleze. Podľa ústavných sudcov sú pochybnosti o Klimentovej nestrannosti opodstatnené vo vzťahu ku Kováčikovi. Ústavný súd však v náleze nijako nepochybnil dôvody preventívnej a kolúznej väzby pre bývalého špeciálneho prokurátora.

© Autorské práva vyhradené

387 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Dušan Kováčik #ŠTS