Imrecze spomenul vo svojej výpovedi Pellegriniho. Mal si vypýtať províziu 150-tisíc eur

Bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze začal spolupracovať s políciou. Vo svojej výpovedi dokonca označil aj ďalších vysokopostavených ľudí, ktorí sa mali podieľať na korupcii. Zároveň sa priznal aj k niektorým skutkom, ktoré sú mu kladené za vinu a spomenul tiež bývalého premiéra Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktorý si mal podľa jeho slov vypýtať províziu 150-tisíc eur.

07.07.2021 10:16 , aktualizované: 14:26
František Imrecze Foto:
František Imrecze.
debata (233)

Informujú o tom Topky.sk. Portál pripomína, že Imrecze je vo väzbe už niekoľko mesiacov. Vo svojej výpovedi opisuje, ako riešili obstarávanie cez Michala Suchobu a Miroslava Výboha, popisuje aj stretnutie s Pellegrinim na večeri, na ktorej preberali aj legislatívnu zmenu týkajúcu sa projektu VRP. Ten bol súčasťou Akčného plánu proti daňovým podvodom.

„Na tejto večeri ma Peter Pellegrini informoval, že splniť legislatívnu zmenu včas bude náročné a bude si to vyžadovať veľkú politickú podporu. Takisto sa ma spýtal, či je Michal S. ochotný finančne podporiť, aby sa táto legislatívna zmena zrealizovala, teda mal na mysli províziu za to, že bude táto legislatívna zmena zrealizovaná," vypovedal Imrecze s tým, že neskôr si mal Pellegrini vypýtať províziu 150-tisíc eur, no na večeri sumu nespomínal. „Po odchode z reštaurácie sa ma ešte Peter Pellegrini na prechádzke spýtal, či tú finančnú odmenu od Michala S. vieme zrealizovať prostredníctvom Miroslava V.," vypovedal Imrecze.

VIDEO: Pellegrini: Nikdy som od nikoho nič nežiadal a nikdy som od nikoho ani nič nedostal.
Video

Pellegrini odmieta úplatok za virtuálnu pokladnicu

Expremiér a líder opozičného Hlasu Peter Pellegrini odmieta, že by zobral finančnú odmenu za projekt virtuálnej registračnej pokladnice. Na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že za všetkým stojí expremiér Igor Matovič (OĽANO) a ide o snahu pošpiniť najsilnejšiu opozičnú stranu. Medializovanú výpoveď exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho vníma ako nástroj politického boja. Pellegrini deklaroval, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

„Niečo také, o čom vo svojej údajnej výpovedi rozpráva, sa nikdy nestalo. Od Imreczeho ani od nikoho iného v tejto krajine som nikdy za nič nepožadoval žiadnu výhodu, žiadnu finančnú odmenu, žiadnu motiváciu, ani nič iné,“ podčiarkol. Pýta sa kompetentných orgánov, ako mohlo dôjsť k únikom z výpovedí a tomu, že ich médiá citujú, nezaoberajúc sa tým, že niečo z toho môže byť klamstvo. Nevie, na základe čoho bývalý šéf finančnej správy takto vypovedá, no verí, že sa raz ukáže, kto ho na to naviedol.

Pellegrini hovorí, že ide o dielo Matoviča a jeho skupinky. „Je to on, ktorý sa vyžíva v aktivitách podlého, pomstychtivého charakteru,“ poznamenal s tým, že sa snaží navodiť dojem spravodlivosti. Dodal, že sa pritom stretával s viacerými súčasnými „kajúcnikmi“. Pellegrini pripomenul aj správu Slovenskej informačnej služby (SIS) o tom, že sa manipuluje vyšetrovanie káuz. Vie si predstaviť, že ľudia sú po dobe vo väzbe schopní vypovedať tak, ako ich navedú.

Minister financií Matovič reagoval tým, že nevypovedajú len „kajúcnici nájdení niekde na ulici“, ale ľudia expremiérov Roberta Fica (Smer) a Pellegriniho. „Inak povedané, blízki osobní priatelia Petra Pellegriniho a Roberta Fica svedčia proti Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu, že to boli skorumpovaní zlodeji, o čom som hovoril desať rokov,“ podotkol. Tvrdí, že ide o závažné obvinenia a títo ľudia nemajú čo robiť v politike. Hnutie OĽANO označilo tvrdenia Pellegriniho za absurdné a za prejav strachu. „Drzo sa snaží prekričať, že prave za vlad Smeru a Hlasu sa tu beztrestne manipulovala a ohybala spravodlivost,“ uviedlo s tým, že orgány majú rozviazané ruky.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #František Imrecze #Peter Pellegrini #akcia Mýtnik #Michal Suchoba